Älä sorru tähän harhaluuloon, kun kuljetat pientä lasta autossa –"Ei onnettomuus varoita etukäteen tulostaan"

Lapsen on oltava turvaistuimessa lyhyilläkin automatkoilla, vaikka se olisi aikuisen mielestä turhaa.

Pienen lapsen turvallisin paikka autossa on turvaistuimessa takapenkillä selkä menosuuntaan. Tämä koskee myös lyhyitä ajomatkoja.

Yhdeksän prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista oli kuitenkin sitä mieltä, että lyhyellä matkalla pientä lasta voi kuljettaa turvallisesti ilman turvaistuinta.

– Lyhyelläkin matkalla voi tulla äkkijarrutuksia tai sattua onnettomuus, eikä onnettomuus varoita etukäteen tulostaan. Lapsen on lain mukaan käytettävä lasten turvalaitetta autossa matkustaessaan, kunnes hän on 135 senttiä pitkä, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Liikenneturvan tiedotteessa.

Kielletty, mutta takavuosina aika yleinen ja vaarallinen tapa kuljettaa lasta vanhemman sylissä, on muuttunut harvinaiseksi. Valitettavasti turvalaitteiden käytössä on vieläkin puutteita.

Painava pää, herkkä niska

Liikenneturvan suositus on, että lapsi istuu selkä menosuuntaan olevassa turvaistuimessa niin kauan kuin mahdollista, kuitenkin ainakin nelivuotiaaksi asti.

Lapsella on painava pää ja herkkä niska, ja kun matkustetaan selkä menosuuntaan, ne saavat parhaan tuen mahdollisessa törmäyksessä. Koukussa olevista jaloista ei ole lapselle haittaa, ne eivät myöskään ole syy kääntää pientä matkustajaa kasvot menosuuntaan turhan aikaisin.

Turvaistuimen jälkeen lapsi siirretään käyttämään turvavyöistuinta, jota on hyvä käyttää siihen saakka, kunnes lapsi on 150 senttiä pitkä. Turvavyöistuimessa auton turvavyö asettuu lapsen kannalta oikealle korkeudelle ja se lisäksi suojaa onnettomuustilanteessa myös sivuilta.

Lapsi tottuu turvaistuimeen, kun vanhempi ei anna vaihtoehtoja. Tällöin ei myöskään tarvitse keskustella sen käytöstä jokaisella kerralla.

– Aikuinen on se, joka päättää, että lasta kuljetetaan niin kuin laki vaatii. Aikuinen on myös vastuussa lapsen turvallisuudesta, joten neuvotteluvaraa turvaistuimen käytölle ei tule antaa, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Elovaara.

– Lapselle voi kertoa, että laki määrää hänet istumaan turvaistuimessa. Vastaan tuleva poliisi voi antaa sakkoja, jos lakia ei noudateta.

Poliisi valvoo syyskuussa

Aikuiselle seuraa turvavöiden käytön laiminlyönnistä lähtökohtaisesti 70 euron liikennevirhemaksu. Mikäli vanhempi tai kuljettaja laiminlyö lapsen turvalaitteen käytön, tulkitaan se lähtökohtaisesti liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi. Tällöin se aiheuttaa vaaraa toisen, tässä tapauksessa lapsen, turvallisuudelle.

Poliisi valvoo eri puolilla maata turvavöiden ja -istuinten käyttöä ajalla 16.–20.9. Liikenneturva on mukana poliisin valvonnoissa opastamassa ja antamassa vinkkejä lasten turvalliseen kuljettamiseen seuraavilla paikkakunnillla:

  • 12.9. Sulkava ja Juva
  • 16.9. Kirkkonummi
  • 17.9. Rovaniemi
  • 17.9. Tampere
  • 18.9. Iisalmi
  • 20.9. Lahti
  • 20.9. Oulu

Liikenneturva selvitti suomalaisten suhtautumista turvaistuimiin keväällä 2023. Kyselyyn vastasi 1073 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat