Pelastakaa Lapset ry:n toteuttaman kyselyn perusteella lapset ja nuoret kantavat paljon huolta ja vastuuta perheen vähävaraisuudesta.
Koronapandemia, inflaatio ja nousseet energiakustannukset ovat kaikki kurittaneet erityisesti vähävaraisia lapsiperheitä.
MTV3:n Uutisaamussa esiteltiin tiistaina Pelastakaa Lapset ry:n toteuttaman Lapsen ääni -kyselyä, jossa kyseltiin muun muassa lasten näkemyksiä vähävaraisuudesta.
– Lapset vastasivat hyvin koskettavasti, kertoivat suoraan omasta arjestaan ja kuvasivat sitä, miten joissakin perheissä ei ole varaa ostaa ruokaa. Ei osteta kasviksia ja vihanneksia, koska ne ovat niin kalliita, Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Johanna Vinberg kertoo.
Lisäksi lapset kertoivat, että kaikissa perheissä ei pystytä hankkimaan esimerkiksi silmälaseja tai kaikki vaatteet ostetaan kirpputoreilta.
– Kyllä se vaikuttaa ihan siihen perusarkeen, mutta merkittävästi myös vapaa-aikaan, Vinberg kommentoi vähävaraisuuden kokemuksia.
Moni lapsi esimerkiksi kertoi, että ei voi harrastaa tai kavereiden näkeminen on jäänyt, koska ei saa kyytiä kylään kohonneiden bensan hintojen vuoksi.
Vähävaraisuus heijastuu myös nuorten mielenterveyteen.
Voit katsoa koko haastattelun yllä olevalta videolta.
Lue myös: Tyttöjen ja naisten masennuslääkkeiden käyttö hurjassa kasvussa – potilastilastot puhuvat karua kieltä
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Lapset kantavat vastuuta perheen tilanteesta
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan tällä hetkellä lapsiperheiden osalta huoletuttaa erityisesti toimeentuloon liittyvät seikat.
– Meillä on arviolta 30 000 uutta lasta tullut köyhien lasten joukkoon. Siellä on ihan uusia perheitä, joilla ei ole kokemusta niukkuudesta, Pekkarinen kertoo.
Esimerkiksi suuret asuntovelat tai sähkölämmitteinen omakotitalo on saattanut ajaa ahdinkoon.
– Voi olla, että rahat loppuvat jo pelkästään sen takia, että korot ja asumisen kustannukset nousevat, Pekkarinen kertoo.
Toinen iso huolestuttava kokonaisuus on Pekkarisen mukaan lasten ja nuorten mielenterveys.
Asia tuli selkeästi esille myös Lapsen ääni -kyselyssä.
– Se hätkähdytti tämän vuoden kyselyn vastauksissa. Nuoret kuvasivat todella paljon sellaista ihan tavallistakin pahaa oloa, mikä ehkä nuoruuteen ja kasvamiseen liittyy, mutta myös hyvin vakavia mielenterveyshaasteita, Johanna Vinberg kertoo.
Lue myös: Mitä on hyvä vanhemmuus? Psykologi varoittaa nykyilmiöstä: "Siitä olisi hyvä päästä pois"
Nuoret kertoivat kokevansa myös eriarvoisuutta ja syrjäytymistä sekä syyllisyyden ja häpeän tunnetta taloudellisesta tilanteesta.
Kuormitus alkaa olla Pekkarisen mukaan jo niin yleistä, ettei sitä ratkaista enää erikoissairaanhoidon keinoin.
Vinbergin mukaan oli yllättävää, mutta toisaalta myös hyvä, että nuoret osasivat sanoittaa kyselyssä niin selkeästi mielenterveyden haasteita. Aihe on selkeästi sellainen, mistä nuoret puhuvat myös keskenään.
– Eräs poika kirjoitti, että hänellä itsellään on asiat ihan hyvin, mutta kaikki muut junnut hänen lähellään voivat huonosti, Vinberg kertoo.
Pekkarisen mukaan meidän pitäisi ymmärtää, että on juuri aikuisten vastuulla luoda lapsille turvallinen ja hyvä kasvuympäristö ja että myös yhteiskunta on velvollinen tukemaan vanhempia ja turvaamaan perheille riittävän elintason.
– On erittäin surullista, että lapset kantavat tämän kyselyn mukaan niin paljon huolta ja vastuuta asioista, joihin he itse eivät voi vaikuttaa, Pekkarinen toteaa.
Lue myös: Masentuneita äitejä auttava Marianna on nähnyt, kuinka pandemia ja sota runtelevat vanhempien jaksamista: "Jokainen äiti haluaisi varjella lapsensa kaikelta pahalta"
Lue myös: Synttärirahat ruokaan, ei harrastuksia eikä lomamatkoja – tältä suomalaisperheiden köyhyys tuntuu nuorista: "Kateus ja syyllisyys ovat raskaita asioita"
Katso myös: Ahdinko ja köyhyys lisääntyvät suomalaisperheissä – Supernanny Pia Penttala kertoo, mitkä ovat tämän päivän suurimmat haasteet
17:07