Lapset pukeutuvat luotiliiveihin Ruotsin kaduilla: "On helpompaa tulla ammutuksi päähän, koska silloin kuolee välittömästi"

Nuorisotyötä ruotsalaisilla kaduilla tekevän Nattvandrarna-yhdistyksen katupartioijat näkevät konkreettisesti, kuinka lasten ja nuorten jengirikollisuus kasvaa Ruotsissa. Nuorimmat lapset ovat kahdeksanvuotiaita.

Eteläruotsalaisen Linköpingin kaupungin kaduilla Nattvandrarna-yhdistyksessä partioiva Michelle Jansson toteaa Ruotsin TV4:lle, että jopa 12-vuotiaat lapset pukeutuvat luotiliiveihin.

– He sanovat, että on paljon helpompaa tulla ammutuksi päähän, sillä silloin kuolee välittömästi. Siksi heillä on luotiliivit, jotta heidän ei tarvitsisi kärsiä.

Nattvandrarna on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka aikuiset liikkuvat iltaisin ja öisin kaduilla tukemassa nuoria.

Jansson kertoo nähneensä, kuinka yli 25-vuotiaat väijyivät puistossa, jossa lapset pelasivat jalkapalloa.

– He yrittävät rekrytoida lapsia olemalla mukavia tai tarjoamalla heille jotakin.

Hänen partioparinsa Susanne Hanning Svenssonin mukaan nuorimmat jengeissä toimivat lapset ovat vain kahdeksanvuotiaita.

– Heillä on helpompia tehtäviä. He saattavat sähköpotkulaudoilla ajaessaan viheltää pilliä varoitukseksi, kun lähestymme heitä. Rekrytoijat voivat välittää huumeita, tai mitä tekevätkään, ja paeta paikalta.

Itä-Götanmaan poliisin mukaan sekä Linköpingissä että Norrköpingissä on kahden edellisen vuoden aikana värvätty yhä enemmän nuoria vakaviin väkivaltarikoksiin, kertoo SVT.

– Tämä on kauheaa. 12-vuotiaan lapsen pitäisi opiskella, käydä ulkona pyöräilemässä ja pitää hauskaa. Heidän ei pitäisi joutua ajattelemaan, mitä tapahtuu, jos joku ampuu, Svensson sanoo.

Janssonin mielestä poliitikkojen pitäisi tavata nuoria, jotka tarvitsevat eniten apua.

– Olemme tarjonneet monelle poliitikolle mahdollisuutta tulla mukaamme, mutta vain harvat ovat suostuneet. He kirjoittavat asiasta hienoja tekstejä, mutta he eivät ole eturintamassa kohtaamassa nuoria.

Tanska kiristi rajavalvontaansa Ruotsin rajallaan

Aftonbladetin mukaan Tanskassa on hiljattain pidätetty väkivaltaisuuksien takia useita ruotsalaisia, ja monet heistä ovat teini-ikäisiä.

Tanskan apulaispoliisipäällikkö Torben Svarrer kertoo lehdelle, että ruotsalaisnuoria houkutellaan maahan tekemään rikoksia sosiaalisen median kautta.

– Esimerkiksi henkilön tappamisesta Tanskassa voi saada 100 000 kruunua, Svarrer sanoo.

Tanskan TV2:n mukaan palkkamurhan hinta vaihtelee 300 000 ja 500 000 Ruotsin kruunun välillä eli noin 25 600 ja 42 700 euron välillä.

Maa on SVT:n mukaan vahvistanut rajavalvontaansa ongelman takia Ruotsin rajallaan 9. elokuuta alkaen. Muun muassa salmen yli kulkevien junien tarkastuksia on lisätty.

MTV Uutiset ja TV4 ovat osa Telia-konsernia.

Lue myös:

    Uusimmat