Helsingissä on virinnyt harvinainen oikeustaistelu homeesta sairastuneen nuoren koulunkäynnistä.
Vanhempien mukaan ilmanlaatu- ja homeongelmat estävät pojan koulunkäynnin laitoskouluissa kokonaan ja vaativat kotiopetusta. Koulu puolestaan on lopettanut kotiopetuksen, ja kaupunki vaatii vanhempia etsimään korvaavan koulun. Vanhemmista on tehty jopa lastensuojeluilmoitus. Nyt poika ei ole käynyt koulussa vuoteen ja koko peruskoulutodistus on uhattuna.
Potilas tulee sisäilmaongelman takia. Lapsena oli korvatulehduksia ja oksennuskohtauksia. Altistui homeille päiväkoti -----:ssa 2002 - 2007 välisenä aikana. Kyseinen päiväkoti on pantu käyttökieltoon 2011.
Näin alkaa 14-vuotiaan helsinkiläispojan diagnoosi, joka on lopulta johtanut poikkeukselliseen oikeustaisteluun vanhempien ja koulun välillä. Vanhemmat ovat vakuuttuneita, että poika on pienestä pitäen altistunut niin pahasti homeelle, ettei opiskelu normaalissa laitoskoulussa enää onnistu lainkaan, ei vaikka koulua vaihdettaisiin. Tukenaan heillä on professoritason diagnoosi, joka päättyy seuraavaan arvioon:
Hoidollisesti tälle sairaudelle ei voi oikeastaan tehdä muuta kuin välttää lisäaltistuksia. Siinä mielessä on tärkeää jatkaa opiskelua kotoa käsin mahdollisimman paljon. Potilas tuskin pystyy opiskelemaan nykyisessä koulurakennuksessa, ja voi olla vaikeaa löytää tervettä koulurakennusta."
Nyt perhe kieltäytyy laittamasta poikaansa käytännössä mihinkään laitosmuotoiseen kouluun, eikä koulu suostu enää jatkamaan kotiopetusta.
– Päivää ennen kuin koulu olisi viime syksynä alkanut, koulu ilmoitti, että opetusta ei tule, vanhemmat kertovat.
Välttämislistalla koulut ja laitosrakennukset
Homesairaus aiheuttaa perheen lapsille monenlaisia oireita.
– Oksentelua, päänsärkyä, vapinaa, neurologisiakin oireita, äiti kuvailee.
– Yhdessä vaiheessa poika laihtui nopeasti. Ei ole normaalia että 13-vuotias poika painaa 38 kiloa.
Koulusta pois ottaminen päätettiin, kun sairauspoissaoloja oli tullut yli 200 tuntia. Vanhempien luotto koulurakennusten terveyteen on vähissä, eikä korvaavaa koulua ole löytynyt. Vanhempien mukaan kaikissa testatuissa kouluissa on havaittavissa vakavia ilmanlaatuongelmia.
– Olisiko tämä ollut jo kuudes koulu, jossa on käyty kokeilemassa, äiti laskee.
Homealtistukset säätelevät perheen elämää monella eri tavalla.
– Monia paikkoja joudutaan välttämään, jopa Lastenklinikkaa. Yhden puolen tunnin altistuksen jälkeen meni kolme kuukautta toipumiseen, isä kertoo.
Laitosmaisiin koulurakennuksiin vanhemmat eivät aio lasta laittaa. Jokin muu ratkaisu on löydyttävä.
Rehtori: Alan ammattilaisena olen kauhuissani
Koulun näkökulma tilanteeseen on täysin päinvastainen.
– Kotiopetuksen pitäisi aina olla väliaikainen ratkaisu, ja korvaavan koulun etsimistä pitäisi ehdottomasti jatkaa, sanoo Helsingin yhteislyseon rehtori Jussi Sutinen.
– Tässä on nimenomaan nuoren etu kyseessä. Keväällä 2015 hän on saanut kotiopetuksessa kahdeksan kotiopetustuntia viikossa - eihän se vastaa oppimistavoitteita millään tavalla. Alan ammattilaisena olen tässä aika kauhuissani.
– Eihän perusopetuslaki tunne kotiopetusta kuin väliaikaisratkaisuna. Kaupunkikin on ilmoittanut että jatketaan korvaavan koulun etsimistä, mutta vanhemmat ovat tässä toista mieltä.
Sutinen korostaa, ettei voi tuntea lääketieteellisiä perusteita, mutta toteaa hieman ihmettelevänsä lääkärinlausuntoa.
– Lääkäri lausuu mielipiteensä rakennuksesta käymättä koulussa, näkemättä yhtään tutkimustulosta, kysymättä keneltäkään mitään – vain potilaan puheen perusteella. Samaan aikaan meillä on viimeisen kolmen vuoden aikana tehty kolme eri sisäilmatutkimusta, eikä missään tutkimuksissa ole todettu sisäilmaongelmia. Kukaan muu oppilas tai vanhempi ei pode oireita. Vanhemmat kyseenalaistavat tämän tiedon täysin.
Viranomaiset eivät ole hyväksyneet perheen perusteluja kotiopetukselle. Mm. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Hämeenlinnan hallinto-oikeus ovat hylänneet perheen valitukset. Myös valitusmahdollisuudet korkeampaan hallinto-oikeuteen on evätty.
"Lastensuojeluilmoitus oli shokki"
Tilanne kärjistyi entisestään, kun koululääkäri teki perheestä lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksesta käy selvästi ilmi, että koululääkäri piti pojan homeoireilua ainakin osittain äidin ongelmana. Lastensuojeluviranomaiset olivat kuitenkin toista mieltä ja tukivat perheen kantaa.
Otteita ilmoituksesta:
"Koululääkärin tarkastuksessa lapsen fyysisessä terveydessä ei tullut ilmi mitään erityistä vaan kaikki oli hyvin. Lääkärintarkastuksen aikana äiti on äkillisesti sanonut isälle että tämän silmät ovat ihan punaiset ja että heidän tulee poistua ennen kuin oireet pahenevat."
"Äiti oli kertonut että isä tai perheen lapset eivät voi käyttää kulkemiseen busseja koska bussit ovat homeessa."
"Lapselle tarjottiin mahdollisuutta kokeilla koulun käymistä (toisessa) peruskoulussa, jossa ei tietojen mukaan ole sisäilmaongelmia. Äiti oli ilmoittanut - - - että lapsella oli lääkärintarkastuksen jälkeen päänsärkyä. Äiti oli ilmoittanut - - - että lapsi ei tule edes kokeilemaan koulunkäyntiä (toisessa) peruskoulussa."
"Koululääkäri totesi äidin omalla toiminnallaan estävän lapsen koulunkäynnin - - - Koululääkäri totesi äidin psyykkisesti ylireagoivan sisäilma-asioihin, eikä äiti osaa eritellä kuka mihinkin reagoi."
Vanhemmille ilmoitus oli järkytys.
– Se oli hirveä shokki, jalat meni täysin alta. Ajattelin että nyt lopetan, mutta mies sanoi että meidän on jaksettava, pojan äiti muistelee lastensuojeluilmoitusta.
Lastensuojeluviranomaiset kuitenkin kääntyivät perheen kannalle.
– Siinä pidettiin yhteisiä tapaamisia meidän, koulun ja lastensuojelun kesken ja lopulta lastensuojelu sanoi että tämä ei ole kodin ongelma. He lupasivat, että jos joku tekee vielä teistä ilmoituksen, niin he voivat ilmoittaa ettei lastensuojelullista huolta ole, vanhemmat kertovat.
– Se oli sentään helpotus.
Esikoiselle onnistui, kuopukselle ei
Perheen kotona on kävi viime vuoden keväällä neljä koulutyöntekijää - matematiikan, kielten ja äidinkielen opettajat sekä koulunkäyntiavustaja - yhteensä kahdeksan tuntia viikossa. Sen jälkeen on annettu tehtäviä Wilman kautta.
– Miten paljon isompi se palkka voi olla jos opettaja tulee tuosta kilometrin päästä tänne? En usko että kovin suurista kustannuksista puhutaan. Miksi vanhemmalle lapselle kotiopetus hyväksyttiin mutta nuoremmalle ei? Siihen vastausta ei ole saatu, perheen isä ihmettelee.
– Sitä paitsi oikeusasiamies on sanonut, että raha ei voi tässä olla peruste.
Koulu ei kommentoi esikoisen kohdalla tehtyä päätöstä. Rehtori kuitenkin toteaa että koko tilannetta on nyt käsitelty eri hallinto- ja oikeusasteissa jo viisi vuotta.
– Opettajan tuntipalkka on 50-80 euroa, mutta kyse ei ole rahasta vaan nuoren omasta edusta.
– Kyllähän me ilman muuta annamme koulukirjat ja opettajat lähettävät tehtäviä kotiin, mutta tietenkin siinä oppilas jää kuitenkin pahasti muista jälkeen ja koulun suorittaminen vie pitkään. Mielestäni on lapsen oikeus päästä kouluun ja saada kunnon peruskoulutus. Ei perusopetuslaki lähde siitä että koko opetus käydään vuosikausia kotona. Jos tämä koulu ei käy, korvaavan koulun etsimistä pitäisi ehdottomasti jatkaa.
Vanhemmat puolestaan epäilevät että koko tilanteen takana on yhtä perhettä suurempi ilmiö: Suomi on täynnä homeongelmaisia kouluja ja päiväkoteja, ja sairastuneiden valtava terveyslasku on jäämässä ilman maksajaa.
– Kyllä minä uskon, että kaikki ne tietävät että me olemme oikeassa. Ne tietävät, että jos me voitamme tämän, niin homma lähtee ihan käsistä. Tämä koko homeilmiö on Suomessa niin iso möykky, perheen isä sanoo.