Lapsiasiavaltuutettu esittää lastensuojelulain kokonaisuudistuksen käynnistämistä, kerrotaan lapsiasiavaltuutetun tiedotteessa. Kyseessä on yksi muutosehdotuksista, joilla lasten oikeuksia ja asemaa Suomessa voisi parantaa.
Tiedotteen mukaan lastensuojelu on 1990-luvulta asti ollut kriisiytyneessä tilassa. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo, että lähes 30 kertaa muutetun ja repaleisen lastensuojelulain noudattaminen ja ymmärtäminen on jo asiantuntijoillekin vaikeaa.
– Suomesta on vaikea löytää yhtään pahoinvointia kuvaavaa indikaattoria, joka olisi kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrän tavoin kohonnut yhtä johdonmukaisesti ja yhtä pitkän ajan talouslamoista ja nousukausista, globalisaatiosta ja digitalisaatiosta, tutkimuksesta ja kehittämistyöstä huolimatta, kirjoittaa professori Heikki Hiilamo lapsiasiavaltuutetun eduskuntakertomuksessa.
Lapsiasiavaltuutettu luovuttaa eduskunnalle kertomuksen lasten asemasta ja heidän oikeuksiensa toteutumisesta Suomessa vuosina 2018–2021.
Eduskuntakertomus: Lapsen etua ei huomioitu tarpeeksi
Eduskuntakertomuksessa Hiilamo analysoi keskeisiä yhteiskuntapoliittisia päätöksiä ja osoittaa, miten heikosti lapsen edun näkökulma on huomioitu esimerkiksi Suomen sosiaaliturvauudistuksessa, koronapandemiassa ja jopa perhevapaauudistuksessa.
Lapsiasiavaltuutettu Pekkarinen katsoo, että lapsen edun ensisijaisuus tulee sisällyttää perustuslain perusoikeussäännöksiin. Lapsiasiavaltuutetun toimiston lakimiehen Merike Helanderin mukaan Suomen lainsäädännössä lapsen etua säännellään hyvin sirpaleisesti.
Pekkarisen mukaan Suomen tulisi myös sitoutua rahoittamaan koulutusta yli hallituskausien.