Lapsiryhmien kokoa päivähoidossa rajataan jatkossa ensimmäistä kertaa lailla.
Tulevaisuudessa kokopäivähoidossa olevien lasten päivähoitoryhmässä voi olla samaan aikaan korkeintaan 21 yli 3-vuotiasta lasta. Alle 3-vuotiaiden kokopäiväryhmässä lapsia saa olla korkeintaan 12, linjasi hallitus tänään antamassaan esityksessä varhaiskasvatuslaiksi.
Nyt päivähoitoryhmien kokoa ei ole rajattu lailla.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ pettyi hallituksen pitkään valmistelemaan lakiesitykseen ja moitti sitä vanhanaikaiseksi, kunnianhimottomaksi ja keskeneräiseksi.
OAJ:n mukaan lakiesityksessä on tyydytty lähinnä muuttamaan päivähoidon käsite varhaiskasvatukseksi. Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) puolusti pitkään valmisteilla ollutta hanketta.
- Tässä varhaiskasvatuksen (uudistuksen) ykkösvaiheessa on otettu huomioon kaikki se kunnianhimon taso, joka on mahdollisuus tehdä neljällä hallituspuolueella, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.
Varhaiskasvatuksen lainsäädännöllistä uudistamista on tehty jo kauan, sillä nykyinen päivähoitolaki on yli 40 vuoden takaa.
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista ei ratkaistu
Varhaiskasvatuslain uudistaminen jatkuu tulevina kuukausina. Kiurun mukaan seuraavaksi muun muassa määritellään subjektiivisen oikeuden laajuus varhaiskasvatukseen eli se, millä tavalla varhaiskasvatus on oikeus. Hallitus on jo aiemmin keväällä päättänyt, että oikeutta subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen rajataan.
- Olemme valmistelleet subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista toisena, omana lakiehdotuksenaan, mutta emme ole päässeet hallituksen sisällä yksimielisyyteen siitä millä tavalla tuo rakennepoliittinen linjaus toteutettaisiin, Kiuru sanoi.
Varhaiskasvatuksen uudistamista käsitellään jatkossa myös kaikki eduskuntapuolueet sisältävässä ryhmässä. Tämä ryhmä käsittelee henkilöstön kelpoisuuteen, mitoitukseen ja rakenteeseen liittyviä asioita ja tekee niitä koskevat linjausesitykset. Sen työ alkaa saman tien ja päättyy 23. tammikuuta.
Nyt annetussa lakiesityksessä ei otettu kantaa varhaiskasvatuksen henkilöstön kelpoisuusehtoihin eli siihen, millä koulutuksella lasten kanssa saa olla töissä.