Li Anderssonin nettikolumni: Varhaiskasvatuksen heikennykset torjutaan kunnissa

Nettivieras Li Andersson
Lehtikuva
Julkaistu 18.02.2017 10:58

MTV UUTISET

Varhaiskasvatuksen tulevaisuus on kuntavaalien alla noussut isoksi teemaksi. Puolue toisensa jälkeen on ilmoittanut kannattavansa varhaiskasvatukseen panostamista, sekä siirtymistä kohti osittain maksutonta päivähoitoa.

On tietenkin ilahduttavaa, että varhaiskasvatus saa ansaitsemansa huomion ja että puolueet ovat valmiita siihen panostamaan. Nykyisten hallituspuolueiden ja erityisesti kokoomuksen kohdalla, kauniit puheet taitavat kuitenkin liittyä enemmän vaalien lähestymiseen.

Päivähoitoon tehty kovia leikkauksia tällä vaalikaudella

Tällä hallituskaudella on tehty poikkeuksellisen rajuja leikkauksia varhaiskasvatukseen. Subjektiivista päivähoito-oikeutta on rajattu siten, että työttömien ja hoitovapaalla olevien vanhempien lapsilla ei ole yhtäläistä oikeutta varhaiskasvatukseen. Päivähoidon ryhmäkokoja on kasvatettu nostamalla suhdelukua yli 3-vuotiaiden ryhmissä siten, että nykyään jokaista aikuista kohden on kahdeksan lasta entisten seitsemän sijaan.

Tämän lisäksi päivähoito-oikeuden rajaus on johtanut tilanteeseen, jossa osa-aikaisten lasten ryhmäkoot voivat olla jopa 26 lasta. Nämä leikkaukset ovat eriarvoistaneet lapsia, lisänneet varhaiskasvatuksen ammattilaisten kuormitusta ja heikentäneet päivähoidon laatua.

Nyt Sanni Grahn-Laasonen puhuu julkisuudessa siitä, kuinka lämpimästi hän kannattaa osittain maksutonta päivähoitoa. Sehän on hienoa, mutta mistä Grahn-Laasonen nyt yhtäkkiä on löytänyt rahaa ja tahtoa panostaa päivähoitoon? Murskaavasta asiantuntijakritiikistä huolimatta Grahn-Laasonen oli valmis rajaamaan päivähoito-oikeuden, vaikka Kuntaliitto arvioi sillä säästyvän vain noin 30 miljoonaa kuntien varoja. Paljonko Grahn-Laasosen julkisuuteen esille nostama osittain maksuton päivähoito sitten maksaisi? Kuntaliiton mukaan noin 300 miljoonaa. Haiskahtaa erittäin pahasti kokoomuslaiselta vaalipuheelta.

Vasemmistoliitto kerää nimiä kuntalaisaloitteisiin

Kaiken lisäksi tänä keväänä pitäisi tulla lakiesitys eduskunnan käsittelyyn, joka heikentää esikoululaisten päivähoidon laatua. Esitys mahdollistaa sen, että kunnat voivat järjestää esikoulun yhteyteen kuuluvan päivähoidon maksullisena kerhotoimintana. Sitä ei säätele mikään niistä rajoituksista, jotka koskevat varhaiskasvatuksen pedagogista sisältöä, henkilöstön osaamista tai ryhmäkokoja. Kolmatta kertaa tällä hallituskaudella ollaan toisin sanoen säästämässä rahaa heikentämällä pienten lasten päivähoidon laatua.

Hallituksen epätasa-arvoistavia koulutusleikkauksia vastaan on mahdollista toimia kuntatasolla. Vasemmistoliitto on tänä viikonloppuna käynnistänyt nimienkeruun kuntalaisaloitteisiin subjektiivisen päivähoito-oikeuden puolesta. Nimiä kerätään myös sen puolesta, että varhaiskasvatuksen ryhmäkoot säilytetään sillä tasolla, jolla ne olivat ennen hallituksen leikkauksia.

"Kaikille samat mahdollisuudet riippuen siitä onko kodissa metrikaupalla kirjahyllyjä"

Huhtikuussa valittavilla kuntapäättäjillä on valtavan tärkeä tehtävä edessään. Se on suomalaisen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun eriarvoistumiskierteen katkaiseminen. Suomalaisen koulutuksen suuri lupaus on ollut se, että se antaa kaikille mahdollisuudet edetä elämässä. Tämä mahdollisuus on ollut riippumatta siitä, tuleeko kodista, jossa on metrikaupalla kirjahyllyjä tai kodista, jossa on katsottu telkkaria. Tämä mahdollisuus on ollut riippumatta siitä, tuleeko kodista, jossa kotona on autettu läksyjen kanssa tai kodista, jossa kukaan ei kysy onko läksyt tehty.

Vasemmistoliitto on näissä kuntavaaleissa antanut lupauksensa puolustaa varhaiskasvatusta ja koulutusta. Sitoudumme palauttamaan subjektiivisen päivähoito-oikeuden, pitämään ryhmäkoot leikkauksia edeltävällä tasolla sekä etenemään kohti osittain maksutonta varhaiskasvatusta.

Tuoreimmat aiheesta

Li Andersson