Runsas alkoholin käyttö voi johtaa tupakoijia niittävään sairauteen – vaikka ei edes polttaisi

1:32img
Mikä on tappavin syöpä?
Julkaistu 19.01.2020 07:31

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Maksakirroosi, haimatulehdus, sydän- ja verisuonitaudit, metabolinen oireyhtymä sekä nielun, kurkunpään, ruokatorven, rintojen ja suoliston syövät. Runsaan alkoholinkäytön tiedetään aiheuttavan lukuisia sairauksia. Tuore tutkimus vihjaa, että ryyppääminen voi johtaa myös keuhkosyöpään – vaikka ihminen ei edes polttaisi.

Alkoholin ja syövän yhteyden syyksi on ehdotettu sitä, että alkoholi vaurioittaa solujen DNA:ta peruuttamattomalla tavalla. Yksilöidäkseen tätä vaikutusta tarkemmin Liverpoolin yliopiston johtama kansainvälinen tutkimustiimi perehtyi alkoholismin genetiikkaan GWAS-metodiikalla, millä tarkoitetaan genomin laajuista assosiaatiotutkimusta.

Aineistonaan tutkijat käyttivät 125 000 Britannian Biopankkiin kerättyä näytettä sekä yhdysvaltalaistutkimusta, johon oli osallistunut 49 000 ihmistä. Lisäksi tutkijat testasivat, miten alkoholille altistumiseen liittyvien geenien poistaminen madoilta vaikuttaa lieroihin.

Tutkijat huomasivat, että runsaasti alkoholia juovilla ihmisillä oli samoja geneettisiä variantteja. Geenit voivat vaikuttaa alkoholismin riskiin ja näin ollen myös lisätä alkoholiperäisten sairauksien todennäköisyyttä.

Matokokeissa tutkijat analysoivat snippejä (yhden emäksen monimuotoisuutta), jotka voivat joissain tapauksissa vaikuttaa merkittävästi taipumukseen sairastua tiettyihin tauteihin. Kun tutkijat poistivat alkoholiin liittyvät muutokset snipeissä, he huomasivat matojen tavassa reagoida alkoholiin ”huomattavia muutoksia”.

Lue myös: Kimmo veti ensikännit 10-vuotiaana – lopulta viina vei monta vuosikymmentä: "Tajusin, että jos en lopeta, menetän henkeni"

Voimakas yhteys keuhkosyöpään

Löydöstensä perusteella tutkijat nimesivät kuusi snippiä, jotka olivat yhteydessä alkoholin runsaaseen käyttöön. Tutkimusta johtanut Andrew Thompson selittää Inverselle, että nämä kuusi snippiä voivat osaltaan edistää lukuisten sairauksien syntymistä. 

Yksi näistä sairauksista on keuhkosyöpä, jonka tutkijat huomasivat olevan voimakkaasti yhteydessä kuuteen snippiin ja runsaaseen alkoholinkäyttöön. Yhteys säilyi vahvana, vaikka tutkijat ottivat huomioon osallistujien tupakointistatuksen.

Tutkimus ilmestyi Science Advances -tiedelehdessä.

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, ja Suomessa syövistä kolmanneksi yleisin. Keuhkosyövistä 80–90 prosenttia johtuu tupakasta. Alkuvaiheessa keuhkosyöpä on oireeton ja se voi kasvaa kookkaaksi ennen kuin siihen liittyy mitään vaivoja. Keuhkosyöpää kutsutaankin joskus tappavimmaksi syöväksi.

Lue myös: Mikä on tappavin syöpä? Syöpälääkäri kertoo, mistä ennuste riippuu: "Syövän kanssa voi elää vuosia, vaikkei siitä paranisikaan"

Kohtalaiset riskit annoksella tai kahdella päivässä

Koska osallistujista valtaosa oli valkoihoisia ja keski-ikäisiä, tuloksista ei juuri voi vetää johtopäätöksiä monimuotoisempaa väestöä koskien. Lisäksi osallistujien alkoholin käyttö perustui itseraportointiin, minkä vuoksi voi epäillä, että he ovat aliarvioineet juomistaan.

Suomessa alkoholin käytön määritellään aiheuttavan kohtalaisia riskejä, kun terve työikäinen nainen juo viikossa yli seitsemän annosta alkoholia tai terve työikäinen mies yli 14 annosta.

Lue myös: Näin alkoholi vaikuttaa syöpäriskiin ja kuolleisuuteen – entä, jos juo vain vähän?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: University of Liverpool, Inverse, Terveyskirjasto 1 & 2, Päihdelinkki.fi

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi