Etelä-Suomen lyhyehköt talvet ovat hankalia ainakin hiihtokeskusten näkökulmasta. Hissit ovat kallis investointi, mutta käyttöä niille on vain lyhyen sesongin ajan.
Hiihtokeskuksissa onkin jo vuosia kehitelty toimintaa myös sulan maan ajalle. Noin kolmasosa Suomen hiihtokeskuksista tarjoaa alamäkipyöräilyä kesäkaudella.
– Alamäkipyöräily on vähän kuin syöksylasku, pienen porukan vauhdikas laji. Hiihtokeskusten tarjoama alamäkipyöräily taas on vähän kuin laskettelu, joka sopii kaikille, kuvailee lajia Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Harri Lindfors.
Alamäkipyöräilyssä aivan kuten laskettelussakin asiakas ostaa hissilipun. Välineet voivat olla omat tai vuokratut. Kesällä suksivuokraamon tilalla onkin pyörävuokraamo. Pakettiin kuuluvat myös kunnolliset suojavarusteet.
Alamäkipyöräily vakiinnuttaa asemaansa vähitellen. Ensimmäisellä kerralla aloittelijaa hämmästyttää hiihtohissin käyttö pyörän päältä, mutta kaikki lajia kokeilleet ovat oppineet sen ensiyrittämällä.
– Hissejä kannattaa pitää auki kesälläkin, alamäkipyöräily on meille kannattavaa toimintaa, kertoo yrittäjä Niklas Blomander Kokonniemestä, Porvoosta.
Tarjontaa kehitetään jatkuvasti
Hiihtokeskusten hiljaisiin kesiin on kehitetty toimintaa jo vuosia. Alamäkipyöräily ei suinkaan ole ainoa laji, jota hiihtokeskukset tarjoavat. Myös frisbeegolfradat ja kiipeilypuistot ovat hiihtokeskusten kesistä tuttuja.
– Ympärivuotisuuteen on pakko pyrkiä, sillä talviin ei voi enää luottaa, sanoo Blomander.
Alamäkipyöräilyn "lasketteluversio" on vielä kaukana talvisen laskettelun harrastajamääristä.
– Potentiaalia on, vaikka etelän mäet ovat pieniä, toistoja tulee paljon, sanoo Blomander.
Laskettelun pariin moni on päässyt hiihtokoulun kautta ja sama alkaa olla tarjolla alamäkipyöräilyssäkin.
– Ensimmäiset alamäkipyöräilyohjaajakurssit on pidetty, joten opetusta aloittelijoille on tarjolla, kertoo Lindfors.
Suomen Hiihtokeskusyhdistyksessä on 65 jäsentä, niistä kolmannes tarjoaa kesäkaudella alamäkipyöräilyä.
– Lisäksi frisbeegolf ja kiipeilypuistot laajentavat hiihtokeskusten toimintaa, eli vähän yli puolet hiihtokeskuksista on enemmän tai vähemmän ympärivuotisia, sanoo Lindfors.