"Läski sulaa tosi, tosi hitaasti" – Nämä asiat hallituksen budjettiriihessä kiinnittivät Pöllöraadin huomion

Hallituksen tiistaisen budjettiriihen koreografia ihmetytti Huomenta Suomen Pöllöraatia.

Politiikan toimittajan Jari Korkin mukaan itse budjetissa ei tapahtunut yllätyksiä. Jo ennen tiistaita hallituspuolueet olivat korostaneet sitä, että nyt oli tarkoitus päättää toimeenpanosta ja pitää kiinni siitä, mitä jo keväällä oli kehysriihessä sovittu. 

Pikkuinen näytelmä

– Itse ajattelen niin, että tämähän oli taas kerran tämmöinen pikkuinen näytelmä. 

– Oli kerrottu, että budjettiriiheen on varattu tiistai ja keskiviikko, ja sitten torvet soiden kerrottiinkin, että se valmistuu jo yhdessä päivässä. 

– Tämä on tämmöinen yksituumaisuuden osoitus, jossa näytellään että kaikki on hienosti ja mahtavasti, Korkki sanoo. 

Tätä konstia on Korkin mukaan käytetty ennenkin, muun muassa vuonna 2019 Antti Rinne keksi, että "tämä on ihan mahtava idea näyttää, että me hoidamme nämä yhdessä päivässä". 

"Jes, nyt ollaan samaa mieltä"

Ylen Politiikkaradion politiikan toimittaja Linda Pelkonen on samaa mieltä.

– Niin, juuri ollaan riidelty jostain rasismikampanjasta, ja sitten yhtäkkiä ollaankin, että "jes, nyt me ollaan samaa mieltä kaikesta". 

Pelkosta huvitti Sari Essayahin innostus Kontiolahden ampumahiihtostadionin valaistuksen uusimisesta.

– Vaikka on jättileikkaukset, historiallisen suuret leikkaukset, jotka tulevat olemaan kipeitä, niin kuitenkin löydetään monia tällaisia asioita, joihin sitten kuitenkin rahaa riittää.

"Tätäkin keliakiaa saatiin omalle puolueelle"

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäelle jäi lehdistötilaisuudesta mieleen niin sanottu miljardisarja ja miljoonasarja.

– Eli siellä oli tuskaisesti koko infon huokaileva valtiovarainministeri, jota varmaan tietysti vähän hävettää vaalien jälkeen, että velkataakka on edelleen niin suuri ja se läski sulaa siitä tosi, tosi hitaasti.

– Sitten on Petteri Orpo, joka myös vähän viran puolesta sanoo että kyllä, pahin on nyt kansalaiset takana, kyllä tästä vielä noustaan. 

– Ja sitten tulee nämä kaksi pikkupuoluetta eli RKP ja KD, jotka oikeastaan keskittyvät siihen, että tätä, tätä ja vähän tätäkin keliakiaa saatiin sitten omalle puolueelle. 

– Ja ehkä kaikkein huvittavinta oli Sari Essayahin luettelo kaikkine ampumaratoineen ja metsäkorvauksineen ja muuta. Siinä mentiin jo kahteensataan tuhanteenkin niissä summissa, Lehtimäki sanoo.

– Hän luetteli kaiken. Koska totta kai kovimpina aikoina täytyy omille kannattajille antaa ymmärtää, että kyllä tässä jotain hyvääkin voidaan antaa, vaikka rahaa onkin aika niukasti jaossa. 

Nollakorkoajattelu "paljastui fuulaksi"

Korkki kiinnitti huomiota korkomenoihin.

– Hallituksen hyväksi on sanottava se, että olisihan tämä pikkuisen helpompaa, jos ei siellä olisi yli kolmen miljardin korkomenoja. Ne tulivat ikävä kyllä vaan sen takia, että korot lähtivät nousuun, vaikka niiden ei pitänyt enää ikinä nousta mihinkään, Korkki sanoo.

– Ja tämä nollakorkoajattelu on tietysti paljastunut täysin fuulaksi, eihän se pitänyt alkuunkaan paikkaansa, Korkki summaa.

Lue myös:

    Uusimmat