Pöllöraati kehysriihen tuloksista: "Pyörösaha-Petteri ja raivaussaha-Riikka pistivät heilumaan"

Pöllöraati: Talouspäätökset herättivät keskustelua 11:43
Katso videolta, miten Pöllöraati arvioi hallituksen talouspäätöksiä

Hallitus julkisti kehysriihen tulokset tiistaina. Lisäsopeutustoimilla pyritään tasapainottamaan taloutta kolmella miljardilla eurolla valtion velkaantumisen taittamiseksi. Huomenta Suomen Pöllöraati ruoti kehysriihen päätöksiä ja niiden vaikutuksia. 

Kehysriihen päätösten ennakoitiin olevan vaikeita, mutta hallitus sai kehysriihen valmiiksi nopeasti. Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala huomauttaa, että tosiasiallisesti kehysriihen päätöksiä oli valmisteltu jo pitkään ennakkoon.

Pohjatyötä oli tehty jo kauan, mutta kyllä siellä taisi vähän riitojakin olla, Vesala sanoo. 

"Leikkauksia noin kahdella miljoonalla eurolla per minuutti"

Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki pitää hallituksen tekemien veronkiristysten laajuutta yllättävänä. MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum laski puolestaan hallituksen leikkaustahtia. 

Hallitus keksi veronkiristyksiä ja leikkauksia noin kahdella miljoonalla eurolla per minuutti. Että ei tässä saksia heiluteltu, vaan pyörösaha-Petteri ja raivaussaha-Riikka pistivät oikein kunnolla heilumaan, Neihum sanoo.

Neihum on kuitenkin sitä mieltä, että poliittisen prosessin näkökulmasta hallitus onnistui hyvin saadessaan sovittua mittavasta sopeutuspaketista ilman valtavaa julkista riitaa. 

Vesala kertoo, että erityisesti RKP halusi pitää kiinni veronkiristyksistä osana sopeutustoimia. 

Esimerkiksi yritystuista tai haittaveroista ei löydetty yhteistä sopua, joten helpointa oli pompsauttaa arvonlisäveron prosentin noston päälle vielä puolikas lisää, Vesala sanoo. 

Hallitus päätti nostaa yleisen alv-kannan 24 prosentista 25,5 prosenttiin. 

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Suomalaiset tarvitsevat nyt valoa tunnelin päähän

Neihum epäilee, että kokoomus tulee saamaan kansalaisilta palautetta sekä leikkauksista että veronkorotuksista. Jussi Kärki on samaa mieltä. 

Kokoomuslaiset saavat varmaankin palautetta, että ketä tässä pitää äänestää, jos haluaa sellaisen hallituksen, joka ei korota veroja. Mutta sitten kun mennään siihen realismiin, niin veroja oli varmaankin tässä tilanteessa jo pakko korottaa, Kärki sanoo. 

Vesala toivoo, että kansalaiset saisivat vaikeassa taloustilanteessa myös valoa tunnelin päähän. 

Maailmantilanne on synkkä, rahat ovat menneet. Hallituksen pitäisi luoda myös toivon kipinä, Vesala sanoo. 

Hallituksen pitäisi laittaa nyt sakset piiloon, ottaa kuokka ja iskeä se maahan. Leikkaamalla ja verottamalla ei ole mikään maa noussut. Nyt on pakko saada investointeja ja kasvua, sanoo puolestaan Kärki. 

Neihum muistuttaa, että kehysriihessä päätettiin myös verokannustimesta investointeihin. 

Siellä oli tosiaan pieni kasvupakettikin, mutta kieltämättä se jää varjoon tässä poliittisessa tilanteessa. Kriisitunnelma oli se tunnelma, joka kehysriihestä välittyi, Neihum sanoo.  

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat