Oppositiopuolueiden SDP:n ja Liike Nytin puoluesihteerit iskevät, kokoomuksen puoluesihteeri vastaa. Hallitusohjelmaa ruodittiin tiiviissä keskustelussa SuomiAreenan puoluepäivän keskustelussa.
Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!
Porissa SuomiAreenan sohvilla käyty keskustelu uudesta hallitusohjelmasta kirvoitti naurahteluiden lomassa myös suorasanaista kritiikkiä. Oppositiota keskiviikkoisessa keskustelussa edustivat Liike Nytin ja SDP:n puoluesihteerit Juhani Klemetti (liik.) ja Antton Rönnholm (sd.), hallituksen linjaa sai puolustaa kokoomuksen puoluesihteeri Kristiika Kokko.
Klemetti naurahtaa kysymykselle, ollaanko puolueessa tyytyväisiä ohjelmaan, vaikkakin täsmentää sen sisältävän paljon puolueen tavoitteita.
– Vaikka työmarkkinauudistukset – toivon, että niitä tehdään yhtä kunnianhimoisesti, kun mitä sinne on kirjattu, vitkastelematta. Nyt on tarpeeksi syöty kampaviinereitä, ja hallituksen on otettava niistä uudistuksista vastuu ja lähdettävä viemään niitä eteenpäin, Klemetti toteaa ja jatkaa:
– Risuja antaisin siitä, että viime hallitus, sote-uudistus, on vienyt meidän koko terveydenhuollon kriisiin, ja tässä uudessa ohjelmassa ei ole osoitusta siitä, että tämä korjattaisiin.
Lue myös: Hallitusohjelmaan on "jemmattu" veropommi: Tuntuu kukkarossa, asui sitten omistusasunnossa tai vuokralla
Rönnholm haluaa muistuttaa demarijohtoisen viime hallituksen punnerruksen, sote-uudistuksen, olevan vielä alussa. Toteuttamisen jatkaminen on hänen mukaansa nyt uuden hallituksen vastuulla. Sitten hän lataa oman kritiikkinsä:
– Hallitusohjelman iso ongelma on se, että hyvätuloiset ei osallistu näihin talkoisiin ollenkaan, vaan tulee isoja leikkauksia kaikkein pienituloisimmille ihmisille, joilla on kaikkein hankalinta tälläkin hetkellä, Rönnholm selventää.
– Esimerkiksi työmarkkinauudistukset: jos ihmisiltä viedään mahdollisuus puolustaa omia oikeuksiaan esimerkiksi lakoilla, ja sitten ensimmäinen sairauslomapäivä siirretään työntekijän hoidettavaksi…
Miten suurituloiset mukaan talkoisiin?
Rönnholm katsoo, että uuden hallituksen suunnitelmat veropolitiikan uudistamiseksi satavat parempiosaisten laariin ja sopeutuksesta taas osuvat "niille ihmisille, joilla on kaikkein hankalinta tälläkin hetkellä".
Kysymykseen siitä, miten konkreettisesti suurituloiset, jotka eivät nauti nyt leikattavista tuista, talkoisiin osallistuisivat, Rönnholm painottaa verotusta ja veroetujen myöntämisen lopettamista.
Kokoomuksen Kristiina Kokko myöntää talouspolitiikan tämän hetken suureksi haasteeksi ja muistuttaa samalla hallituksen tavoitteesta lisätä Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa. Ongelma on kokoomuksen nähden nykyisellään huono järjestelmä, joka ei kannusta töihin.
– Meidän tukijärjestelmämme on sellainen, voisi sanoa mosaiikki tai seitti, että varmasti kukaan ei rakentaisi sitä sillä tavalla, jos lähtisimme rakentamaan sosiaaliturvaa alusta. Työ on haastavaa – kun siellä yhtä palikkaa liikuttaa, niin sillä on kerrannaisvaikutukset. Mutta nyt siihen on kunnianhimoisesti lähdetty, jotta päästäisiin purkamaan kannustinloukkuja, Kokko luettelee.
Lue lisää: Oppositio tylyttää: Orpon hallitus kohtelee kaltoin heikoimmassa asemassa olevia – "Emme olisi jättäneet heitä pulaan"
SDP ei ole hallituksen linjasta vakuuttunut, vaikka puolea kannattaa myös sosiaaliturvajärjestelmän muokkaamista. Rönnholm vastaa:
– Samanaikaisesti puhutaan siitä, että valtion taloudessa on isoja ongelmia näiden palveluiden rahoittamisessa, meidän infran rakentamisessa, ja sitten kuitenkaan ei kerätä lisää tuloja.
– Mutta miten tämä tullaan sitten tekemään? Siellä on hyviä kirjauksia ja tavoitteita, mutta sitten nämä konkreettiset toimet, mitä siellä on, eivät tule johtamaan siihen lopputulokseen.
Pysyykö hallitus kasassa?
SuomiAreenan paneelissa nostettiin pöydälle Uutissuomalaisen tekemä selvitys, jonka mukaan 49 prosenttia suomalaisista uskoo hallituksen kaatuvan ennenaikaisesti.
Mitä panelistit veikkaavat? Kysymys herättää jopa hilpeyttä – oppositiopuolueissa.
SDP:n Rönnholm on ainoa, joka on tämän 49:n prosentin kannalla.
– Näen, että se mitä Riikka Purra, perussuomalaisten puheenjohtaja, sanoi – että kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tilannetta ei heikennetä – niin juuri se tulee tapahtumaan. Perussuomalaiset ovat puhuneet eri asioita, mitä tulevat tässä hallitusohjelmassa tekemään. Heidän kannattajiensa ja kansanedustajiensa silmät kun avautuvat tälle, niin tästä tulee erittäin vaikeaa. Mutta se onkin sitten kunkin puolueen päätös, pysytäänkö hallituksessa vai ei.
Lue myös: Timo Soini väläyttää loikkaamista keskustan riveihin eurovaaleissa: "Katsotaan, älyääkö joku kysyä"
Liike Nytin Klemetti ei usko kaatumiseen viitaten historiaan ja siihen, että yleisesti enemmistöhallitus halutaan pitää kasassa, joskus jopa sovituista asioista poikkeamalla, tekemällä "lehmänkauppoja" muiden hallituspuolueiden miellyttämiseksi.
– Isossa kuvassa meillä on siinä ongelmaa. Meillä väkisin lykätään tällaisia enemmistöhallituksia, jotka ovat riitaisia sisäisesti, ja sen takia enne saa vietyä Suomea eteenpäin.
Kokoomuksen Kokko painottaa uuden hallituksen tarvitsevan "sitkeyttä ja kestävyyttä, vähän ehkä meriveden kestävyyttäkin".
– Mutta kyllä itse näen, että me hoidamme homman kotiin, Kokko painottaa.
– Kyllä niitä enemmistöjäkin tarvitaan – tällä kertaa se on väärässä, tekee vääränlaista politiikkaa, Rönnholm vastaa.
Katso koko keskustelu jutun ylälaidassa olevalta videolta!