Eilen Utissa sattunut yhden hengen vaatinut onnettomuus sattui, kun kahden hyppääjän varjot törmäsivät toisiinsa.
Yhteentörmäys tapahtui poliisin arvion mukaan noin parinkymmenen metrin korkeudessa. Törmäyksen jälkeen hyppääjä putosi hallitsemattomasti maahan ja kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan.
Törmäyksen toinen osapuoli selvisi ilman fyysisiä vammoja, samoin muut samassa ryhmässä hypänneet 14 hyppääjää.
Onnettomuushyppy oli ryhmän illan viimeinen hyppy.
Poliisi tutkii onnettomuutta kuolemansyyn selvittämisenä.
-Olettamuksena on, että tämä oli tapaturmainen onnettomuus, rikoskomisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisista sanoo. Hän arvioi, että tapahtumalla oli useita silminnäkijöitä. Heitä on alettu puhuttaa tapahtumien selvittämiseksi.
Laskeutumisvaiheessa on riskejä
Kuokkanen kertoo, että onnettomuuden aikaan ilma oli kirkas, minkä vuoksi näkyvyys auringon suuntaan on voinut olla heikko.
Laskuvarjohyppääjät pyrkivät laskeutumaan vastatuuleen, sillä laskuvarjon jarruttaminen on tällöin helpompaa. Hyppääjät kääntyvät niin sanottuun finaaliin yleensä verraten alhaalla. Laskeutumisvaiheen riskinä on, että hyppääjät ajautuvat finaalikäännöksen aikana syystä tai toisesta liian lähelle toisiaan. Tällöin törmäyksen mahdollisuus kasvaa, etenkin jos hyppääjät eivät näe toisiaan.
Nykyaikaiset laskuvarjot ovat tehokkaita, mutta myös alttiita esimerkiksi turbulenssille, jolloin varjon ohjattavuus ja kantokyky heikkenevät.
Utin lentokenttä on yksi Suomen vilkkaimmista ja perinteikkäimmistä laskuvarjohyppykentistä. Siellä toimivat pääasiassa Utin Laskuvarjokerhon ja helsinkiläisen Suomen Laskuvarjokerhon hyppääjät, jotka ovat yhdistäneet toimintojaan Kouvolan keskustan lähistöllä sijaitsevalle kentälle.
Osa alueesta on Puolustusvoimien käytössä. Siellä toimiva Utin jääkärirykmentti vastaa muun muassa armeijan helikopteritoiminnasta ja laskuvarjojääkäreiden koulutuksesta.