YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan lasten tilanne on maailmalla hyvin kriittinen ja hälyttävä.
Valtaosa maailman lapsista asuu maailman köyhimmissä maissa, muistutti Suomen Unicef ry:n viestintäpäällikkö Terhi Bruun Huomenta Suomessa sunnuntaina.
– Ja meillä on käynnissä hirvittävän paljon erilaisia moniulotteisia ja pitkäkestoisia kriisejä, jotka vaikuttavat lasten arkeen todella paljon, Bruun kertoi.
Lasten humanitaarinen hätä on Bruunin mukaan tällä hetkellä ennätyslukemissa.
– Meillä on käynnissä enemmän aseellisia konflikteja kuin on ollut viimeiseen kolmeenkymmeneen vuoteen ja sekin vaikuttaa todella paljon lasten arkeen.
Samaten vaikuttavat lasten arkeen myös Gazan ja Ukrainan tilanteet.
– Maailmalla riittää myös paljon hiljaisempia kriisejä, jotka eivät ehkä näy meillä niin paljon. Ihan lähtien esimerkiksi Sudanista ja Haitista, Bruun sanoi.
– Se näkyy ihan siinä, että tällä hetkellä meillä on enemmän pakenevia lapsia kuin aikaisemmin ja enemmän aliravittuja lapsia kuin aikaisemmin. Lapset ovat myös köyhempiä kuin aikaisemmin.
Myös lasten oppimisen kriisi painaa päälle, ja se juontaa juurensa jo koronapandemian ajoilta.
Hyviäkin uutisia
Onneksi maailman lasten tilanteeseen liittyen on myös paljon hyviä uutisia. Esimerkiksi alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus on tällä hetkellä matalampi kuin aikoihin. Lisäksi malariaa vastaan on kehitetty rokote.
Uniceff yhdessä muiden toimijoiden kanssa pilotoi tällä hetkellä Afrikan mantereella malarian rokottamista.
– Malariahan on lapsille tosi vaarallinen sairaus ja nyt uuden rokotteen avulla toivotaan, että jopa kymmenentuhannet lapset saavat apua, Bruun sanoi.
Mitä sitten tavallinen ihminen voi tehdä lasten auttamisen hyväksi?
– Tokihan me kaikki voimme tässä meidän arjessa vaikuttaa siihen, että meidän lapsilla on kaikki mahdollisimman hyvin ja puolustaa lasten oikeuksia siellä missä se parhaiten luonnistuu.
Bruunin mukaan lahjoittaminen on tehokas keino auttaa.
– Kuukausilahjoittaminen on tapa, millä voidaan auttaa hyvin joustavasti lapsia erilaisissa tilanteissa, juuri siellä missä hätä on kaikkein suurin.