Ukrainalaislapset ovat eläneet jo kolme vuotta sodan keskellä.
Tänään tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten sota on vaikuttanut ukrainalaislapsiin. Haastattelun näet yltä!
Lasten tilanne maassa on hyvin vaikea. Unicef Suomen pääsihteeri Annina Tanhuanpää kertoo, että kolmen sotavuoden aikana viisi miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa.
– Yksi viidestä lapsesta on menettänyt jonkun läheisen, ystävän tai perheenjäsenen, hän sanoo.
Sotatilanne vaikuttaa lapsiin ja heidän mielenterveyteensä. Päälle tulevat myös koulunkäynnin haasteet sotaa käyvässä maassa. Tanhuanpää kertookin, että apua tarvitaan.
Kirkon Ulkomaanapu tekee sekin auttamistyötä Ukrainassa keskittyen koulutukseen ja psykososiaaliseen tukeen. Viestintäpäällikkö Erik Nyström kertoo, että järjestö on mukana esimerkiksi mukana kunnostamassa vaurioituneita kouluja. Nyström kertoo, että on tärkeää kouluttaa opettajia ja koulupsykologeja antamaan lapsille tukea.
– Opettajat ja vanhemmat toivovat turvaa lapsilleen ja se on tässä kaikessa ytimessä, hän sanoo.
Lue myös:
Kun ilmahälytys alkaa, Nikita, 8, piilottaa siskon peiton alle – näin sota näkyy "lapsuutensa menettäneissä" lapsissa
Kurskin siviilien evakuoinnista on päästy sopimukseen Ukrainan kanssa, sanoo Venäjä – MTV seuraa
Seitsemän kuukautta maan alla, kohtaamisia tarvitaan
Unicef on myös ollut mukana rakentamassa pommisuojia sekä toimittanut opetustarvikkeita ja tarjonnut tukea, opinto-ohjausta ja keskusteluapua. Lisäksi lapsille ja nuorille on järjestetty mahdollisuuksia kohdata toisiaan.
– Etulinjassa koulua käyvät lapset ovat laskennallisesti olleet seitsemän kuukautta maan alla kolmen vuoden aikana, Tanhuanpää kertoo.
– Sillä on pitkäkestoisia vaikutuksia lapsiin ja on tärkeää, että heille voidaan tarjota paikkoja ja mahdollisuuksia olla normaaleja lapsia.
Pienille lapsille tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että he saavat askarrella, leikkiä tai piirrellä. Hieman vanhempien kohdalla se merkitsee mahdollisuutta keskusteluun.
Lue myös: Näin seuraat Ukrainan sodan vuosipäivää ja ulkopolitiikan superpäivää MTV:llä
Sota tulee lasten uniin
Harkovassa marraskuussa käynyt Nyström kertoo, siellä etäopetusta on ollut jo viisi vuotta, ensin koronapandemian takia ja sitten sodan vuoksi.
Kirkon Ulkomaanapu tukee maanalaisten koulujen eli metrokoulujen toimintaa. Siellä nähdään paljon sitä, mitä lapset ovat kokeneet.
– Koulupsykologimme siellä ovat kertoneet, että on paljon pelkoja, painajaisia, univaikeuksia. On ihan irrationaalisia pelkoja, vaikka eksymisestä, kovista äänistä. Tosi paljon mielen päällä, Nyström sanoo.
Kun nämä lapset tuodaan paikkaan, jossa he näkevät toisia lapsia pitkästä aikaa, energiaa riittää.
– Kuten psykologimme sanoo, siellä ovat ne, jotka ovat kuin norsut posliinikaupassa ja eivät tiedä, miten lähteä siihen tilanteeseen. Sitten ovat ne vetäytyvät, joiden on vaikea ilmaista tunteita. Tunteiden ilmaisu on yksi tärkeä asia, mitä siellä harjoitellaan, Nyström sanoo.
Lapsille järjestetään psykologien vetämiä tunteja, joissa jokainen saa kuvailla, mikä on mielen päällä olevat tunne. Jos joku on surullinen, muut osoittavat myötätuntoa ja niin tilannetta opitaan käsittelemään.
Aikaisemmin aikuisiksi
Aikuisuuden aikaistuminen näkyy nuorissa. Nyström kertoo, että moni haluaa kuvailla olevansa vahvempi. Onnellisuus ja iloisuus ovat vähissä adjektiiveina.
– Siellä oli yksi 16-vuotias, joka oli muuttanut urasuunnitelmiaan. Hän halusi aiemmin vaatesuunnittelijaksi, mutta nyt hän haluaa psykologiksi, koska hän näkee niin paljon näitä tarpeita ja hän haluaa tehdä jotain, Nyström kertoo.