Helsingin kaupunki on varautunut keväästä asti suomalaislasten ja mahdollisesti myös äitien palautukseen Syyriasta al-Holin leiriltä.
Helsingin lastensuojelulla on pitkä kokemus eri kriisialueilta saapuneiden lasten tukemisessa. Useassa muussakin kunnassa on varauduttu mahdollisten palaajien auttamiseen, koska vielä ei tiedetä, mihin kaupunkiin tai kuntaan palaajat asettuvat. Joka tapauksessa lapsia pyritään auttamaan mahdollisimman piilossa julkisuudelta.
Helsingin lastensuojelussa ollaan valmiina vastaanottamaan al-Holin leiriltä palaavia lapsia ja äitejä.
– Olemme koonneet yhteen sosiaali- ja terveystoimen palveluita ja varautuneet järjestämään tarvittavat palvelut sujuvasti ja oikea-aikaisesti. Meillä on käytössä kaikki sosiaali- ja terveystoimen yksiköt tässä tilanteessa. Lapsen ja mahdollisen äidin palvelutarve arvioidaan yksilöllisesti, selittää Helsingin lastensuojelujohtaja Saila Nummikoski.
Luotettavan aikuisen tuki tärkeä lapsen kuntoutumiselle
Useassa muussakin kaupungissa on varauduttu palaajiin, koska vielä ei ole selvää, mihin palaajat sijoittuvat.
Helsinkiin on aiemminkin tullut lapsia konflikti- ja sota-alueilta. Heidän tiedetään tarvitsevan erityistä tukea.
– Ehkä kaikkein tärkeintä kaikkien lasten kanssa on se, että lapsella on vakaa ja turvallinen arki ja hänellä on luotettava ja läheinen aikuinen tukena. Kaikki kuntoutuminen pohjautuu tähän, muistuttaa Nummikoski.
Niukka linja julkisuuden suhteen
Jos lapsella on sukulaisia, he ovat mukana lapsen hoidon järjestämisessä. Täysin orvoista lapsista vastuun ottaa lastensuojelu.
– Lastensuojelulain perusteella tulee aina kartoittaa läheisverkoston mahdollisuus järjestää lapsen hoito ja vasta sen jälkeen tulee vaihtoehtona julkisesti järjestettävä perhehoito tai laitoshoito, selventää Nummikoski.
Kaikenlaisen julkisuuden suhteen noudatetaan niukkaa linjaa.
– Näiden lasten kannalta olisi kaikkein tärkeintä, että he saisivat rauhassa palata arkeen Suomessa. Median ja ulkopuolisten katseet ja huomio ei tue tätä heidän kotoutumistaan Suomeen, linjaa Nummikoski.