Lasten leukemian hoito Suomessa maailman kärkeä – syöpään saadaan jatkuvasti uusia hoitomuotoja

2:00img
Julkaistu 20.02.2018 21:43
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Syöpään sairastuu Suomessa vuosittain vajaat 150 lasta, joista noin 85 prosenttia voidaan parantaa pysyvästi. Yleisin lasten syöpä on akuutti lymfoplastileukemia, jonka paranemisaste on tuoreen tutkimustiedon valossa Suomessa maailman huippua.

Lasten syöpäpoliklinikan osastonylilääkäri Mervi Taskinen HUS:in lasten syöpäosastolta arvioi, että suomalaisen hoidon tasoon vaikuttavat monet tekijät, kuten tasa-arvoinen terveydenhuolto ja hoitohenkilökunnan laadukas koulutus.

– Koko ajan tulee uusia hoitomuotoja. Myös se, että ollaan mukana kansainvälisessä yhteistyössä myös hoitoprotokollien ja tutkimuksen osalta vie kyllä asioita eteenpäin.

Erikoissuodatettua ilmaa potilaille

Syksyllä avautuvassa uudessa lastensairaalassa syöpä- ja elinsiirto-potilaat on sijoitettu samalle osastolle. Näin esimerkiksi työtapoja voidaan yhtenäistää. Osaston ilmaa erikoissuodatetaan ja positiivinen ilmanpaine pitää pölyn loitolla.

– Se perustuu siihen, että potilailla on lisääntynyt herkkyys infektioihin. Yritetään suojella heitä näiltä infektioilta myöskin tällä ympäristöllä, Tarkinen kertoo.

– Ilolla odotetaan, että ovat aukevat. Päästään tuomaan kamat sisään, ja potilashoito pääsee lähtemään, hän iloitsee.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa