Syövän hoidossa suuri harppaus: Suomeen tulee maailman ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettava boorineutronisädehoitolaite

2:22img
Julkaistu 14.09.2018 07:57

MTV UUTISET

Yli 18 miljoonan ihmisen arvioidaan sairastuvan tänä vuonna syöpään eri puolilla maailmaa. Syövän hoito on kuitenkin kehittynyt huimaa vauhtia. Suomi on hoidon kärkimaita.

Kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen mukaan syöpään kuolee tänä vuonna maailmassa arviolta 9,6 miljoonaa ihmistä. Maailmanlaajuisesti eniten kuolemia aiheuttavat keuhkosyöpä, suolistosyöpä ja vatsasyöpä.

Syövän yleistyminen selittyy muun muassa väestönkasvulla ja ikääntymisellä sekä epäterveellisten elintapojen leviämisellä.

Hyvä uutinen on se, että vaikka yhä useampi ihminen sairastuu, entistä useampi myös paranee.

HYKSin Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, että koko syövän hoitoketju on kehittynyt diagnostiikasta lähitien.

– Syöpäseulonnat ovat johtaneet siihen, että syövät havaitaan aiempaa pienempinä. Myös joko ennen tai jälkeen leikkauksen annettavat lääkehoidot ovat kehittyneet, ja niitä osataan kohdentaa aiempaa paremmin.

Suomi on syövän hoidon kärkimaita

Suomi on syövän hoidossa maailman 8 parhaan maan joukossa.

Johanna Mattson kertoo, että Suomessa uusinta uutta on HYKS:in Syöpäkeskuksessa käynnistynyt immunologinen soluterapia, jossa  potilaan omia puolustussoluja käsitellään geeniteknologian avulla hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Helsinkiin on tulossa lisäksi maailman ensimmäinen sairaala-alueelle sijoitettava boorineutronikaappaussädehoitolaite.

– Se tuottaa neutronisäteilyä, jota annetaan potilaalle, joka on saanut esihoitona boori-infuusiota. Kun neutronisäteilly kohtaa kasvaimen, syntyy voimakas fissioreaktio ja syöpäsoluja tuhoutuu.

Laite on juuri nyt rakenteilla. Sillä päästään hoitamaan ensimmäisiä potilaita alkuvuodesta.  

Lähes 13 000 ihmistä kuolee Suomessa tänä vuonna syöpään. Eloonjäämisluvut ovat kuitenkin parantuneet.

1:26img

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä