Lasten sisäleikkipuistot alkavat avata oviaan korona-ajan kiinniolon jälkeen. Puistojen turvallisuuteen kiinnitetään erityishuomiota muun muassa kävijärajoituksilla.
Esimerkiksi Leo's Leikkimaan ja Hoplopin sisäleikkipuistot avautuvat viikon alussa. Kummallakin yrityksellä on useita sisäleikkipuistoja ympäri Suomea, ja kaikki toimipisteet ovat olleet suljettuna maaliskuusta asti.
Sisäleikkipuistoista kerrotaan, että tilojen puhtaudesta pidetään nyt erityisen tarkasti huolta ja pintoja desinfioidaan aiempaa ahkerammin.
Myös puistojen kävijämääriä rajoitetaan sähköisillä varausjärjestelmillä. Leo’s Leikkimaan Suomen aluejohtaja Veera Kiviluoma sanoo, että leikkiaika tulee varata ja maksaa etukäteen internetin kautta.
– Leikkiaika on kolme tuntia, ja maksimissaan paikalla voi olla 400 henkeä yhtä aikaa.
Hoplopin viestintäpäällikkö Tiina Riihola kertoo sähköpostitse, että leikkipuistojen kävijämäärät on aluksi rajattu puoleen normaalista.
Sekä Riihola että Kiviluoma arvelevat, että mikäli asiakkaat kokevat varausjärjestelmät toimivaksi, ne voivat jäädä pysyvästi käyttöön myös poikkeusolojen jälkeen.
Kiviluoma arvioi, että realistinen arvio tulevan kesän kävijämääristä voisi olla puolet normaalikesän vierailijoista.
Pallomeren palloja ei pääse maistelemaan
Lastentautien professori Mika Rämet on iloinen lasten leikkimahdollisuuksien lisääntymisestä, eikä hän miettisi sisäleikkipuistojen avautumista riskien kautta.
– Totta kai on olemassa mahdollisuus, että jos on huono tuuri, tartunnan voi saada sisäleikkipaikasta. Mutta huonolla tuurilla sen pystyy saamaan mistä tahansa muualtakin, Rämet toteaa.
Lue myös: Suomen mallista vihdoin totta: jokaiselle suomalaislapselle tiedossa ilmainen ja mieluisa harrastus
Professori kehottaa huolehtimaan perusperiaatteista eli käsien pesusta tullessa ja lähtiessä sekä käsihuuhteen käytöstä ennen ruokailua. Myös turvavälit kannattaa pitää mielessä, vaikka leikin tiimellyksessä se voi lapsilla olla välillä vaikeaa.
– Mitä paremmin turvavälejä pystytään pitämään, sitä parempi, mutta tietenkin lasten kanssa ymmärretään, että aina turvavälit eivät toimi. Lapset ovat lapsia, ja niin heidän kuuluu ollakin, Rämet sanoo.
Sisäleikkipuistoista muistutetaan, että vanhempien tulee huolehtia lasten riittävistä etäisyyksistä.
– Henkilökunta toki ohjeistaa myös, mutta vanhempien tulee muistuttaa lapsia turvaväleistä heihin, jotka eivät kuulu omaan seurueeseen, Veera Kiviluoma sanoo.
Koska lapset ovat lapsia, myös erilaisten pintojen maistelu voi tuntua kiehtovalta.
– Tilojen puhdistusten tarvitsee toki olla tehokkaampaa ja tiheämpää kuin normaalioloissa, koska lapset saattavat niitä tolppia nuolla, Rämet toteaa.
Leo's Leikkimaassa ja Hoplopissa on tehostetun siivouksen lisäksi myös poistettu käytöstä pallomeret ja Hoplopissa lisäksi muut aktiviteetit, jotka sisältävät irto-osia, joiden maistelu voisi viehättää lapsia.
Lapset ovat pääosin selvinneet koronasta vähällä
Lapsilla on kaikkiaan todettu vähemmän koronavirustartuntoja kuin aikuisilla, ja lapset sairastavat viruksen aiheuttaman taudin aikuisia lievempänä. Alakoulu- ja yläkouluikäisillä vaikeat tautimuodot ovat maailmanlaajuisesti olleet hyvin harvinaisia.
Lapset ovat myös vähemmän tartuttavia kuin aikuiset, mikä on hengitystieinfektioiden suhteen epätavallista.
– Kun rajaustoimia väljennetään yhteiskunnan taholta, yksilöiden vastuu korostuu eli tässä tapauksessa tietenkin lapsen vanhempien vastuu. Jos lapsella on mitään hengitystieinfektion oireita, kuten kurkkukipua tai lämpöä, sisäleikkipaikkaankaan ei tietenkään saa lähteä, professori Rämet tähdentää.
Lue myös: Amerikkalaiset veivät eristyksissä olevien lasten viihdyttämisen aivan uudelle tasolle: Vanhemmat ostaneet pomppulinnoja koteihinsa
Hän huomauttaa, että koulujen avaaminen onnistui Suomessa hyvin eikä lasten keskuudessa ollut suuria sairastumistapauksia. Suomessa on myös jo paljon alueita, joissa ei ole viikkoihin ollut uusia koronavirustapauksia.
– Se antaa viitettä siitä, että eiköhän sisäleikkipuistojenkin avaaminen todennäköisesti onnistu turvallisesti. Kehittymistä tietenkin seurataan, ja jos näyttää, että epidemia aktivoituu uudelleen, rajoitteita on taas mietittävä uudestaan.