Espoossa saatiin heti esimakua syksyn tulevasta tautikierteestä – lasten vanhemmille tärkeä viesti: "Toivoisin muiden kunnioitusta"

10:17imgKatso myös: Näin teet lapsen koulumatkasta turvallisen.
Julkaistu 17.08.2022 05:40

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Päiväkodit ja koulut ovat jälleen avanneet ovensa kesälomien jälkeen, ja syksyn tautikierre on monessa perheessä taas edessä.

Espoossa sijaitseva Auroran päiväkoti on yksi paikoista, joissa on jo huomattu syyskauden alkaminen. Päiväkoti avasi ovensa 1.8. ja ensimmäiset koronatapaukset tulivat seuraavalla viikolla.

Vaikka koronasta puhutaan tällä hetkellä paljon vähemmän kuin vaikka esimerkiksi puoli vuotta sitten, sairastumisia on jatkuvasti runsaasti. THL:n sivuston koronavirustartuntojen seurannassa tautitapausten määrään on 4.8.—11.8. välillä tullut koko Suomessa 20 782 uutta tautitapausta.

Tällä hetkellä osa Auroran päiväkodin henkilökunnasta on sairaana ja myös lapsia on kipeänä.

Varhaiskasvatusyksikön johtaja Mari Frilund kuvailee tilannetta päiväkodissa kuitenkin hyväksi.

– Jonkin verran on työntekijöitä poissa. Usein se keskittyy johonkin yksittäiseen lapsiryhmään ja sitten, kun siellä alkaa pöpöt liikkumaan, henkilökuntakin sairastuu.

Auroran päiväkodissa on yhteensä kuusi ryhmää. Yhdestä ryhmästä kaikki lastenhoitajat ovat tällä hetkellä sairaana ja korvattu sijaisilla. Toistaiseksi sijaisia on kuitenkin löytynyt hyvin ja päiväkoti on pystynyt toimimaan normaalisti.

Lue myös: Helsingissä valmistaudutaan vastaanottamaan Ukrainassa lastenkodissa olleita lapsia

Älä tuo kipeää lasta hoitoon

Tartuntoja pyritään hillitsemään hyvällä hygienialla sekä päiväkodissa että kotona. Vanhempia on ohjeistettu pesemään lapsen kädet hyvin jo ennen päiväkotiin tuomista, päiväkotiin tuotaessa sekä sieltä lähtiessä.  

– Lapsia on ollut tavallista enemmän pois niistä päiväkodin ryhmistä, joista myös aikuiset ovat sairastuneet. Vanhempia on ohjeistettu tuomaan lapsi vain terveenä hoitoon, ja kipeänä jäätäisiin sitten kotiin lepäämään. Kyllä sitä on aika hyvin noudatettu.

Lapsen oireet ilmenevät aika usein vasta, kun tauti on ehtinyt tarttua jo seuraavaan ihmiseen. Mikäli tautitilanne pahenisi ja sijaisia ei saataisi enää riittävästi, päiväkodit joutuisivat rajaamaan aukioloaikojaan. Toistaiseksi tällaiselle ei näytä Aurorassa olevan tarvetta.

– Toivottavasti ei tänä syksynä ole sellaiselle tarvetta. Usein, kun jossain ryhmässä alkaa sitä tautia liikkua, ryhmä rajataan niin, etteivät ne olisi niin paljoa tekemisissä terveiden ryhmien kanssa.

Helsingissä tilanne toistaiseksi hyvä

Tällä lukukaudella ei ole säädetty toistaiseksi minkäänlaisia koronarajoituksia varhaiskasvatuksessa tai opetuksessa. Lukuvuosi on alkanut vihdoin normaalisti.

Helsingin alueen tilannetta kuvaillaan toistaiseksi rauhalliseksi. Mahdollisiin tuleviin tartuntaryppäisiin ja sen seurauksena tuleviin henkilökunnan sairauspoissaoloihin on yritetty varautua ennakkoon.

Helsingin varhaiskasvatuksen johtaja Miia Kemppi kuvailee, että varhaiskasvatus ja esiopetus on käynnistynyt Helsingissä normaaliin tapaan.

– Henkilöstöllä on esiintynyt koronaa. Minun tietääkseni lasten poissaoloissa ei ole tapahtunut mitään merkittävää kasvua.

Osa lapsista on edelleen lomilla ja kaikki uudet tulokkaat eivät ole vielä aloittaneet. Helsinki on pyrkinyt varautumaan koronan aiheuttamiin henkilökunnan mahdollisiin tuleviin sairauspoissaoloihin etukäteen.

Lue myös: Koulut alkavat usealla paikkakunnalla tällä viikolla – näin teet lasten koulumatkasta turvallisen

– Ollaan hyvin pärjätty kesä- ja elokuu, eli henkilöstöä on riittänyt. Olemme joka tapauksessa aluepäälliköiden kanssa lähteneet laatimaan varautumissuunnitelmaa tulevaan toimintakauteen, jotta voimme turvata tarvittavat lakisääteiset palvelut, mikäli henkilöstä olisi pois tavallista enemmän.

Lue myös: Näin THL:n asiantuntijat pohtivat koronan hoitoa Pohjoismaissa

Suuri kokonaisuus

Kaikki päiväkodit toimivat tällä hetkellä Helsingissä normaalisti ja kaikki päiväkodit ovat päässeet jo avaamaan ovensa. Helsingin alueella on useita satoja päiväkoteja, joissa käy vajaat 30 000 lasta. Kempin tiedon mukaan Helsingin varhaiskasvatuksella on käytettävissä noin 200 varahenkilöä sijaisten lisäksi.

– Mikäli alkaa näyttäytyä tartuntaryppäitä, lähdemme kaupungin koronaryhmän kanssa yhdessä miettimään toimenpiteitä.

Armoa vanhemmille

Oireista lasta ei pidä tuoda hoitoon, mutta moni perhe tuskailee rajanvedon kanssa. Onko ensimmäinenkin valuva nuhatippa liikaa? Tässä asiassa Kemppi haluaisi muistuttaa vanhempia armollisuudesta toisiaan kohtaan.

– Nenän vuotaminen tai yskä saattaa pahentua päiväkotipäivän aikana. Meillä ei ole terveydenhuollon henkilökuntaa eivätkä kaikki vanhemmatkaan ole sitä. Toivoisin armollisuutta ja muiden kunnioitusta.

Lapsen oireet voivat myös alkaa vasta päiväkotipäivän aikana, joten Kemppi huomauttaa, ettei toisten syytteleminen ole suotavaa. Sekä hoitajat että vanhemmat tekevät arvion lapsen kunnosta parhaan tietämyksensä mukaan. 

Kemppi peräänkuuluttaa myös vastuullisuutta lapsen terveydentilan arvioinnissa. Hän muistuttaa, että lapsissa, hoitajissa ja vanhemmissa voi olla riskiryhmään kuuluvia.

Lue myös: Metsän mikrobeilla rikastettu hiekkalaatikko voi parantaa lasten immuunijärjestelmää – ainakin kaksi päiväkotia kiinnostunut kokeilemaan

Tuoreimmat aiheesta

Lapset