Professori Toivo Salmi kertoi aamun Huomenta Suomessa hyvän uutisen: sairaanhoitojärjestelmämme takaa kaikille syöpään sairastuneille lapsille maailman parhaimman mahdollisen hoidon.
– Tällä hetkellä kaikissa tilastoissa Pohjoismaiden ja siten myös Suomen lasten syöpähoitojen tulokset ovat aivan maailman huippua, iloitsee professori Salmi kansainvälisenä lasten syövän päivänä.
Aikaisemmin Suomeen oli mahdollista saada kaikki tarpeelliset uudet hoitokaaviot käyttöön ilman erityisiä toimenpiteitä.
Nyt muuttuneet EU-määräykset vaativat, että jos uusi hoito-ohjelma otetaan käyttöön, on hoitokeskuksen liityttävä hoito-ohjelmaa kehittävään monikansalliseen tutkijaryhmään, jonka kustannukset olisivat Suomelle arvioiden mukaan vuositasolla 500 000 euroa.
Muuttuneet EU-määräykset vaativat, että jos uusi hoito-ohjelma otetaan käyttöön, on hoitokeskuksen liityttävä hoito-ohjelmaa kehittävään monikansalliseen tutkijaryhmään.
Tästä aiheutuvat ylimääräiset kustannukset:
- liittymismaksu, jolla rakennetaan tutkimukseen liittyvä infrastruktuuri
- jokaisesta hoidetusta potilaasta menevä maksu
- biopankkimaksut
- ylimääräiset laboratorio- ja kuvantamiskulut
- tutkimushoitajan palkkaus (raportointi potilaitten tiedoista tutkimuskeskukseen)
- lasten syöpälääkärin palkkaus (mm. tarvittavien lupien hankkiminen)
- sekalaiset kulut, mm. matkakustannukset tutkijaryhmän kokouksiin
On laskettu, että kulut ovat noin 50 000 euroa kutakin hoito-ohjelmaa kohti. Suomessa tulee arviolta noin 10 uutta hoito-ohjelmaa vuosittain eli kustannukset voat vuositasolla noin 500 000 euroa.
Lastensäätiö varmistaa parhaan hoidon saatavuuden
Syöpäsäätiön mukaan tälläkin hetkellä suomalaisista lapsista noin 3 000 on syöpähoidossa tai seurannassa. Uusia diagnooseja tehdään vuosittain 150 eli lähes joka toinen päivä.
Syöpäsäätiön puheenjohtajana toimivan professori Toivo Salmen mukaan vuonna 2012 rekisteröity Aamu, Suomen Lasten syöpäsäätiö pyrkii huolehtimaan siitä, että Suomessa lapsisyöpäpotilaat saisivat jatkossakin parasta mahdollista hoitoa
– Säätiötä tarvitaan, koska EU:n monikansallisen tutkijaryhmän liittymiskustannukset eivät ole suoraan potilaanhoitokustannuksia. Tämä on ongelma julkiselle rahoitukselle. Ongelman ratkaisemiseksi Suomen Lastenhematologi- ja –onkologiyhdistyksen aloitteesta perustettiin AAMU Suomen Lasten Syöpäsäätiö.
– Uusin tutkimustieto on kaiken syövän hoidon perusta. Kaikki tutkimukset ovat osoittaneet, että hoitotulokset ovat hoitotutkimuksiin osallistuvissa keskuksissa paremmat kuin ulkopuolella olevilla. Järjestely takaa sen, että uuteen hoito-ohjelmaan liittyvät mahdolliset yllättävät tekijät voidaan paljastaa heti, kertoo tilanteesta Salmi.
Liian vähän tietoa sivuvaikutuksista
Salmi nostaa esimerkiksi sen, että Suomessa ja maailmalla seurataan liian vähän syövästä toipuneiden lasten hoidoista saamia sivuvaikutuksia.
– Me tiedämme, että on erilaisia sivuvaikutuksia kuten neuro-kognitiivisista vaikeuksia. Liian vähälle huomiolle on jäänyt myös se, että voivatko syövästä toipuneet lapset saada esimerkiksi omia lapsia. Hoidoista aiheutuu erilaisia sivuvaikutuksia, jotka tulevat vaikuttamaan lasten elämän kulkuun.
– Meillä pitäisi olla jälkiseurantapoliklininikoita, joissa tiedetään, miten syövästä toipunutta lasta on hoidettu lapsuudessa ja, mitä tulee tehdä, jos syövästä toipuneelle tulee myöhemmin ongelmia, toteaa Salmi.
Salmen mukaan poliklinikalla ei tarvitsisi käydä seurantakäynneillä, vaan sinne voisi ottaa yhteyttä, jos ongelmia ilmenee.
6:56