Lastenlääkäri jakoi pysäyttävän kuvan: Tämä jokaisen pyöräilevän lapsen vanhemman tulisi nähdä

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri jakoi Facebookissa kuvan, jotta vanhemmat vaatisivat lapsiaan hanakammin käyttämään pyöräillessään kypärää.

Lasten turvallisuuteen perehtynyt lastenlääkäri kertoo näkevänsä vastaanotollaan paljon pyöräilyonnettomuuksista johtuvia päävammoja. Osa lapsista on iskeytynyt pyöräillessään autoon, osa on vain yksinkertaisesti menettänyt ajokkinsa hallinnan ja kaatunut.

Tapaturman sattuessa kypärän käytöllä voi olla merkittävä vaikutus siihen, selviääkö onnettomuudesta aivotärähdyksellä vai saako vakavan neurologisen vamman. Pyöräilyonnettomuus voi johtaa myös kuolemaan.

Liikenneturva kertoo, että vuosina 2015–2017 tapahtuneista kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista kypärän käyttö olisi voinut pelastaa joka kolmannen pyöräilijän.

Vuonna 2017 suomalaisista pyöräilijöistä 44 prosenttia käytti kypärää. Nuorten keskuudessa kypärän käyttö on vielä harvinaisempaa.

Kypärä suojaa päätä onnettomuuksilta


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Valaistakseen kypärän käytön tärkeyttä, yhdysvaltalainen lastenlääkäri jakoi Facebookissa kuvan rikkoutuneesta kypärästä. Hän pyytää kuvittelemaan, millaisen iskun lapsi olisi saanut ilman kypärän tuomaa suojaa.

Pahasti vaurioitunut kypärä antaa ymmärtää, että lapsi olisi saanut vakavan vamman päähänsä, mikäli kypärä ei olisi sitä suojannut.

Kuvan on tarkoitus herätellä vanhempia, jotka antavat lapsensa pyöräillä ilman kypärää. Michiganin yliopiston tutkimuksessa lähes yksi viidestä yhdysvaltalaisvanhemmasta kertoi, etteivät heidän lapsensa käytä ikinä kypärää pyöräillessään. 

Pyöräilyn lisäksi kypärää on tärkeää käyttää esimerkiksi rullaluistellessa tai tasapainolaudoilla huristellessa.

Näistä merkeistä tunnistat hyvän kypärän

Hyvä kypärä on sopivan kokoinen ja muotoinen sekä peittää otsan, johon kohdistuu eniten iskuja. Kirkkaan värinen kypärä parantaa näkyvyyttä liikenteessä. Kypärän hihnat tulee säätää niin, että kypärä on päässä mukavasti ja tukevasti – leukahihnan ja leuan väliin tulisi mahtua vain yksi tai kaksi sormea.

Kypärässä tulee olla eurooppalainen hyväksymismerkintä CE. Oikein käsitellyn kypärän käyttöikä on enimmillään 10 vuotta, kertoo UKK-instituutin alainen Terve koululainen -sivusto. Voimakkaan iskun saanut tai naarmuuntunut kypärä tulee vaihtaa uuteen, sillä vaikka vaurio ei näkyisi ulospäin, kypärän iskunvaimennuskyky on saattanut heikentyä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.


Lue myös:

    Uusimmat