Viisi vinkkiä ammattilaisilta: Näin saat lapsen käyttämään pyöräilykypärää

Pyöräilykypärä vähentää tutkitusti kuolemaan johtavia vammoja, joten sen käyttämättä jättäminen on sulaa hulluutta.

Pyöräilykypärä suojaa vain päähän laitettuna. Parasta on, kun kypärän käyttöön tottuu pienestä pitäen.

Tieliikennelain mukaan polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää. Silti pyöräilykypärän hyödyistä keskustellaan aika ajoin julkisuudessa.

Näin lapsen saa innostumaan kypärän käytöstä:

1. Vanhemman sekä sisarusten oma esimerkki auttaa – näin kypärän käytöstä tulee rutiinia.

2. Totuuden kertominen siitä, mitä voi tapahtua, jos kypärää ei käytä ja vahinko sattuu.

3. Valinnanvaraa kypärissä löytyy, joten lapsen on helppo valita kypärä ”oman tyylinsä” mukaan.

4. Jos kypärä ei ole päässä, pyörän selkään ei myöskään nousta.

5. Vilkkuvat valot kypärässä ovat pienten lasten ”hitti”.

Top 5-vinkit perustuvat LähiTapiolan henkilökorvauspalveluissa työskentelevien äitien omiin kokemuksiin.

– Yleinen kokemus on myös, että ongelmia ei ole ollut eivätkä lapset ole kyseenalaistaneet kypärän käyttöä. Isompien lasten kohdalla kavereilla on suuri vaikutus, mutta kun kypärän käyttöön on tottunut jo kotona, kyllä se usein päässä pysyy. Viestimme vanhemmille on, että käytä itse pyöräilykypärää ja osoita, että otat asian vakavasti, kertoo palvelupäällikkö Heli Henna LähiTapiolan korvauspalveluista.

Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä

LähiTapiolan tietoon tulleet pyörävahingot ovat yleensä melko lieviä. Vammat ovat lieviä ruhjeita tai vakavammissa tapauksissa luun murtumia.

Päävammat ovat harvinaisia, mutta kriittisimpiä vammoja. Liikenneturvan mukaan pyöräilykypärän tehokkuus kuolemaan johtavien vammojen vähentämisessä on 73 prosenttia. Päävammojen, aivovammojen ja vaikeiden aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63–88 prosentilla. Tutkimusten mukaan vuonna 2013 onnettomuuksissa kuolleista 23 pyöräilijästä 21 ei käyttänyt kypärää.

– Pyöräilykypärät ovat pelastaneet monet kaatuneet pahoilta päävammoilta. On vaikea keksiä, miksi kukaan haluaisi välttää kypärän käyttöä ja ottaa riskin omalla tai lapsensa kohdalla. Nykyisin kypärättömyyttä ei voi perustella silläkään, että kypärät näyttävät hassuilta. Niitä on jokaiseen makuun sekä aikuisille että lapsille, Heli Henna sanoo.

Näytä esimerkkiä

Ratkaisevaa voi olla se, että vanhempi käyttää kypärää ja näyttää esimerkkiä. Jos esimerkiksi vanhempi kaatuu pyörällä lapsi kyydissään, on tärkeää, että molemmilla on kypärä. Kypärä voi parhaimmillaan varmistaa, että aikuinen pysyy toimintakykyisenä ja voi tarvittaessa auttaa muita.

– Pyöräilykypärä säästää ihmishenkiä. Pyöräily itsessään on erittäin terveellistä ja elämänlaatua lisäävä harrastus, kunhan asenne liikenteessä on kohdallaan. Nuorena opittu asenne ja taito pyöräilyyn liittyen kantavat koko elämän läpi, sanoo turvallisuuden projektinjohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Lähde: Lähi-Tapiola

Lue myös:

    Uusimmat