"Vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan" – liian moni pyöräilijä unohtaa, että vain kypärä suojaa päävammalta

0:51imgKATSO MYÖS: Ilkka onnistui paikantamaan varastetun sähköpyörän ovelalla tavalla Oulussa.
Julkaistu 06.05.2024 16:10
Toimittajan kuva

Mikael Mikkonen

mikael.mikkonen@mtv.fi

Pyöräilykypärä suojaa merkittävästi päätä tapaturmassa.

Pyöräilijöistä vain 55 prosenttia käyttää kypärää, ilmenee Liikenneturvan viimevuotisesta seurannasta. Pyöräilykypärä ei estä onnettomuutta, mutta se suojaa päätä tapaturmassa tehokkaasti, kertovat tutkimukset.

– Pienetkin päähän kohdistuneet vahingot voivat olla vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan. Vain kypärä antaa suojaa päävammalta, Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa kertoo tiedotteessa.

Pyöräilykypärän on suojattava otsaa, ja myös sen kiristyspannan on istuttava hyvin. Jotta kypärä on turvallinen, sen on oltava oikean kokoinen, sovittava päähän ja oltava huolellisesti kiinnitetty.

– Etu- ja takahihnojen tulee muodostaa kolmiot korvien ympärille. Kaikkien hihnojen tulee olla tiukasti kasvoja vasten. Kiinnitä leukahihna sen verran tiukalle, ettei sitä pysty vetämään leuan yli. Liian löysästi kiinnitetty kypärä saattaa heilahtaa takaraivolle tai pudota päästä, Piippa kertoo.

Pyöräilykypärän alle voi halutessaan pukea ohuen hatun, mutta vain siinä tapauksessa, että se ei estä oikeaa kiinnitystä. Päähineenkin kanssa kypärän pitää istua.

Sähköpyörän nopeus voi yllättää

Sähköpyörällä saatetaan saada aikaan nopeampi kiihdytys, kun lähdetään liikkeelle. Samaten sähköpyörällä voidaan helpottaa ajessa nopeuden ylläpitämistä.

Pyöräteillä suurempi nopeus voi johtaa useampiin ohituksiin. Sähköpyörän nopeus voi yllättää muut liikkujat esimerkiksi ylämäessä, kun sähköpyörän nopeus ei hidastukaan.

– Nopeuden lisääntyessä onnettomuuden seuraukset muuttuvat vakavammiksi. Pyörällä kuin pyörällä on tärkeä löytää sopiva tilannenopeus. Siis sellainen, että ehdit reagoida yllättäviinkin liikennetilanteisiin. Muista hiljentää, kun lähestyt risteystä, Piippa muistuttaa.

Ikääntyessä reaktiot hidastuvat

Sähköpyörän käsittely voi olla polkupyörää hankalampaa, sillä se on painavampi kulkupeli. Ennen ostamista sähköpyörää kannattaa kokeilla etukäteen.

Sähköpyörässä olevat moottori ja akut vaikuttavat pyörän käsittelyyn ja tasapainon ylläpitoon. Myös jarrutusmatka voi olla pidempi raskaammassa pyörässä.

– Ikääntyessä reagointikyky hidastuu eikä elimistö kestä kolhuja yhtä hyvin kuin nuorempana. Ikääntyneen kannattaakin harjoitella erityisesti sähköpyörän hallintaa. Ja ottaa viimeistään nyt se kypärä käyttöön, Piippa toteaa.

Maanantaina 6.5. vietetään valtakunnallista sähköpyöräilypäivää.

Lue myös: Pyöräilyaktiiveilla on yksi tärkeä viesti liikenteen sujuvoittamiseksi

Suomessa työsuhdepyörien määrä ohittaa nyt työsuhdeautojen määrän – näin paljon pyöriä jo on

Lue kaikki uusimmat liikenteeseen liittyvät uutiset!

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne