Eläinlääkäri Laura Rajakallio toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja perusti Suomen ensimmäisen pyörillä kulkevan pieneläinklinikan.
Valkoisen pakettiauton kyljessä lukee isoilla vihreillä kirjaimilla "Petmobiili". Kyydistä hyppää nauravainen eläinlääkäri, eikä ihme. Hän toteutti viime toukokuussa pitkäaikaisen unelmansa.
– Opiskeluaikoina vitsailimme ja vähän salaa haaveilimme pyörillä kulkevasta eläinklinikasta. Nyt se on vihdoin totta, Rajakallio naurahtaa.
Kun Rajakallio alkoi muuttaa unelmaansa todeksi, hän katsoi mallia vastaavanlaisista ulkomaisista klinikoista. Loppujen lopuksi Rajakallio päätyi suunnittelemaan klinikkansa Mercedes-Benz -merkkiseen pakettiautoon yhteistyössä paikallisen verhoomon kanssa.
– Jos olisin tuonut puolivalmiin auton esimerkiksi Yhdysvalloista, missä niitä oli tarjolla, se olisi tullut tätä kalliimmaksi. Nyt sain ainakin omanlaisen, Rajakallio kertoo.
Reseptitkin saa tulosteena
Menopeli liikkuu pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uudellamaalla ja sen takaosassa hoidetaan pääosin pieneläimiä, kuten koiria, kissoja ja jyrsijöitä. Sieltä löytyy kaikki tarvittava perustason pieneläinlääkintään. Tarvittaessa Rajakallio kaivaa jopa tulostimen takatilasta. Sillä hän tulostaa asiakkaalle paperireseptit.
Katso videolta, millainen on Suomen ensimmäinen pyörillä kulkeva eläinklinikka ja tutustu Rajakallion työkeikkaan.
– Röntgeniä ja leikkauksia täällä autossa ei voi tehdä. Tällaisissa tapauksissa ohjaan asiakkaat perinteiselle eläinklinikalle, Rajakallio kertoo.
Suurin osa potilaista hoidetaan kuitenkin asiakkaan kotona pakettiauton perätilan sijaan. Niin myös tälläkin kertaa.
"Muru sai lähteä arvokkaasti"
Rajakallio parkkeeraa klinikkansa Espoon Haukilahden rivitaloalueelle. Pihalla on vastassa tutut karvakaverit cavalier kingcharlesinspanieli Hipsu ja kääpiövillakoiran ja schapendoesin sekoitus 12-viikkoinen Mimmi. Mimmiä odottaa rokotus ja Hipsua vanhemman koiran terveystarkastus. Sitä ennen kuitenkin vaihdetaan kuulumiset.
Koirien omistaja Marjaana Peussa kertoo, että on käyttänyt Petmobiilin palveluita useamman kerran aiemminkin. Viime toukokuussa Rajakallio oli surullisella työkeikalla Peussan kotona. Tuolloin hän hoisi Muru-koiran eutanasian Peussan omalla takapihalla.
– Kaikesta surusta huolimatta se oli kaunis päivä. Murulla oli helppo hengittää tutussa ympäristössä. Jos olisin vienyt sen perinteiselle klinikalle, olisin varmaan itsekin romahtanut täysin. Nyt se sai lähteä arvokkaasti, Peussa kertoo kokemuksestaan.
Suurin osa työkeikoista eutanasioita
Rajakallion mukaan suurin osa hänen työkeikoistaan on eutanasioita, mutta muitakin keikkoja on yhä enemmän.
Rajakallio rokottaa ensin Mimmin, jonka jälkeen on Hipsun tarkastuksen vuoro. Hipsulta otetaan korvista näyte, jonka Rajakallio vie analysoitavaksi minilaboratorioonsa.
– Pientä tulehdusta korvista löytyi, Rajakallio kertoo tulokset ja tulostaa reseptin korvatipoille.
Aikaa on mennyt noin tunti. Se sisälsi kuulumisten vaihtoa, eläinlääkärin vinkkejä ja tietenkin koirien tarkastukset. Rajakallio haluaa, että hänen käynneillään ei ole kiireen tuntua.
– Kaikista tärkeintä minulle on se, että enää minulla ei ole mihinkään kiire ja saan viettää aikaa asiakkaiden ja potilaiden kanssa, yrittäjä summaa päivän lopuksi.