Leijonat matkasi tällä viikolla Etelä-Korean Pyeongchangiin, missä jääkiekon miesten olympiaturnaus starttaa ensi viikolla. Lähtökohtaisesti Suomi kuuluu turnauksen isompien suosikkien joukkoon. Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki linjasi lähtökohtia tulevaa turnausta ajatellen.
Syksyn ja talven aikana Leijonat piti kaksi niin sanottua olympialeiriä. Näistä ensimmäinen oli marraskuussa Helsingissä Karjala-turnauksessa. Toinen taas osui Moskovan EHT-turnauksen yhteen joulukuussa.
Erityisesti Karjala-turnauksessa Leijonat onnistui erittäin hyvin. Kolmesta ottelusta se otti kolme voittoa, kun jalkoihin jäivät Venäjä, Ruotsi ja Kanada.
Leijonien päävalmentaja Marjamäki käyttikin syksyn onnistumista vertauskuvana olympialaisiin lähdön yhteydessä.
– Konkreettisella tasolla tavoitellaan sitä, mitä me näytettiin Karjala-turnauksessa. Se oli aika lähellä sitä, mitä me halutaan esittää tuolla olympialaisissa, Marjamäki mietti.
Tuolloin Leijonien otteista näkyi kokonaisvaltaista pelinopeutta sekä vahvaa tasapainoa.
Marjamäki luetteli tuolloin esiintyneitä teemoja, kun hän mietti Leijonien kulminaatiopisteitä tulevassa olympiaturnauksessa.
– Hyvä viisikon pelinopeus, joka näkyy sekä hyökkäys- että puolustussuunnassa. Yhteistyö, tehokkuus, pelikuri ja luottamus.
– Ne ovat meidän ydinasioita, Marjamäki kävi läpi.
"Mahdollisuuksia vaikka mihin"
Leijonien tämänkertainen olympiaprojekti on ollut hieman normaalista poikkeava, kun NHL-pelaajat eivät ole lainkaan mukana Etelä-Koreassa.
Esimerkiksi marraskuun Karjala-turnauksessa Leijonilla oli jalkeilla yhteensä 19 olympialaisiin matkaavaa pelaajaa.
Kyseinen ryhmä on käytännössä täydentynyt muutamalla isolla nimellä, kuten Juuso Hietasella ja Oskar Osalalla.
– Valmistautumisaika on tuonut luottamusta tähän joukkueeseen. Nyt on sitten pystynyt aistimaan kovaa intoa joukkueesta. Tosi hyvä tunne on tuosta nipusta, Marjamäki vakuutteli Etelä-Koreaan lähdön yhteydessä.
Tilanne on monella tavalla poikkeuksellinen, sillä Leijonien joukkueessa vain neljällä pelaajalla on aiempaa olympiakokemusta (Hietanen, Lasse Kukkonen, Sami Lepistö ja Petri Kontiola).
Myös joukkueen päävalmentaja Marjamäki tietää osansa olympialaisista, sillä vuonna 2014 Sotshissa hän toimi silloisen päävalmentajan Erkka Westerlundin apukätenä.
– Sitä on vähän itsekin miettinyt, että mikä niissä olympialaisissa oli niin ainutlaatuista. Paikan päällä sen pystyy toteamaan, kun aistii sen ilmoilla olevan olympiahengen. Asutaan suomalaisten kanssa samassa talossa, mistä tulee ihan omanlainen Suomi-fiilis. Kaikki tsemppaavat toisiaan. Se on jotain niin poikkeuksellista, Marjamäki muistelee ja miettii.
– Toki kyse on myös maailman isoimmasta urheilutapahtumasta, mihin saa osallistua. Viisi rengasta kielivät siitä urheilun alkulähteestä ja siitä, minkä takia tätä juttua oikein tehdään.
Aivan suoraa mitalitavoitetta Marjamäki ei lähtenyt asettelemaan.
– Tiedostamme sen, että kyse on äärimmäisen kovasta kiekkoturnauksesta, jossa on mukana äärimmäisen kovia joukkueita. Kyllä me kuitenkin tiedostamme omat mahdollisuudet.
– Huippusuorituksella, mihin pyritään, on mahdollisuuksia vaikka mihin. Ihan ok ei riitä mihinkään. Kaikki tietävät sen, niin yksilö- kuin joukkuetasolla, Marjamäki niputti lähtökohdat yhteen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.