Lauri Törhösen väitöskirja hylättiin Lapin yliopistossa

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto on tänään kokouksessaan antanut Törhösen väitöskirjalle arvosanan hylätty.

Lapin yliopiston tiedotteen mukaan taiteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto on arvioinut väitöskirjaa ja tarkastellut väitöstä, väitöstilaisuutta sekä näistä annettuja lausuntoja kokonaisuutena. 

Lapin yliopiston dekaani ja tiedekuntaneuvoston puheenjohtaja Satu Miettinen kertoo tiedotteessa, ettei elokuvaohjaaja Lauri Törhösen työ täytä väitöskirjalle asetettuja kriteerejä.

– Tieteen vapauteen kuuluu esittää uusia ja yllättäviä näkökulmia, kuten myös esitarkastajat ovat osoittaneet. Tiedekuntaneuvosto on tehnyt ratkaisun huolellisen ja perusteellisen harkinnan jälkeen ja päätynyt hylkäävään päätökseen, Miettinen sanoo. 

Tiedekuntaneuvosto myönsi Törhöselle väitösluvan esitarkastajien antamien lausuntojen perusteella, jotka puolsivat väittelylupaa. Väitöstilaisuus järjestettiin 30. lokakuuta Lapin yliopistossa.

Osa tieteentekijöistä on aiemmin arvostellut Törhösen väitöskirjaa muun muassa lähdekirjallisuuden sekä tutkimuskysymysten ja -menetelmien puutteesta. Myös Törhösen esiintyminen väitöstilaisuudessa ja vastaukset vastaväittäjä Esa Saarisen kysymyksiin ovat herättäneet keskustelua.

Törhönen ei tuoreeltaan halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Väitösten ohjausta aiotaan kehittää

Väitöskirjan tuleminen hylätyksi tiedekuntaneuvostossa on poikkeuksellista.

Törhönen oli saanut tiedekuntaneuvostolta väitösluvan esitarkastajien lausuntojen perusteella, jotka puolsivat lupaa. Väitöksen toinen esitarkastaja, dosentti Ilkka Huovio kommentoi lokakuun lopussa STT:lle, että Törhösen väitös on "vahvasti hyväksytty" ja sen sisältö "hyvin vahva".

– Tämä on myös hyvin omaperäinen väitöskirja, ja sellaisia akateeminen yhteisö tarvitsee, Huovio sanoi tuolloin.

Lapin yliopiston mukaan tiedekunnan väitöstöiden ohjausprosessia ryhdytään kehittämään heti ensi vuoden alussa.

– Tavoitteena on lisätä väittelijän turvaa, jotta hän voi varmistua, että väitös täyttää työn laadulle asetettavat vaatimukset jo ennen esitarkastusta, tiedotteessa kerrotaan.

Arviointikriteerien mukaan hyväksytty väitöskirja osoittaa muun muassa kysymyksenasettelun ja teoriataustan kautta hyvää tutkimusalueen tuntemusta, muodostaa tieteellisesti hyvän kokonaisuuden ja on mahdollisilta taiteellisilta osiltaan korkeatasoinen.

Mahdollinen esteellisyys erillinen prosessi

Törhösen väitöskirjaprosessiin on liitetty myös epäily väitöskirjan esitarkastajien mahdollisesta esteellisyydestä. Törhönen esimerkiksi kertoo väitöskirjansa sivuilla itse, että toinen esitarkastajista on ollut hänen aiemman tutkimustyönsä ohjaaja.

Jääviysasiat ovat kuitenkin tiedekuntaneuvoston kokouksesta erillinen prosessi. Lapin yliopisto on saanut kaksi hyvän tieteellisen käytännön (HTK) loukkausilmoitusta Törhösen väitöskirjasta. Ne koskevat muun muassa esteellisyysasiaa. Ilmoitusten pohjalta yliopistolla on käynnistetty esiselvitys, jonka valmistumiselle määrätty takaraja on tammikuulla.

Jos esiselvityksessä katsotaan tarvetta jatkoselvitykselle, yliopiston rehtori voi päättää varsinaisen tutkinnan aloittamisesta. Yliopiston mukaan käynnissä olevat HTK-prosessit eivät keskeydy tiedekuntaneuvoston päätöksen takia.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat