Lemmikinomistajat, huomio! Eläinlääkäri muistuttaa jokajouluisesta vaaranpaikasta: "Saattaa tulla yllätyksenä"

Joulu on ihanaa aikaa, mutta lemmikkitalouksissa siihen liittyy muutama vaaranpaikka. Eläinlääkäri kertoo, mitkä ne ovat.

Eläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Jutta Puomio kertoo, mitkä asiat lemmikkitalouksissa tulisi ottaa joulun aikaan huomioon.

1. Ihmisten jouluherkut

Ihmisten syötäväksi tarkoitetut jouluherkut kuuluvat ihmisten suuhun

– Esimerkiksi suklaa on koirille ja kissoille myrkyllistä ja se tulisi sijoittaa paikkaan, jossa lemmikki ei pääse siihen käsiksi, hän sanoo.

– Etenkin koirat tuntuvat olevan kovin persoja suklaanameille.

Suklaan myrkyllisyys on annosriippuvaista. Jos koiran epäilleen syöneen suklaata, kannattaa ottaa eläinlääkäriin yhteyttä tilannearviota varten.

Toinen kissoille ja koirille vaarallinen jouluherkku ovat rusinat. Kannattaa olla tarkkana esimerkiksi pähkinärusinasekoituspussien kanssa!

– Rusinoiden tarkka myrkyllinen annos ei ole täysin tiedossa, sanoo Puomio.

– Se tuntuu vaihtelevan jonkin verran eläinyksilöiden välillä. Toisille se aiheuttaa oireita, toisille ei, mutta rusinoiden syöminen voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan.

koira syö jouluna herkkua

2. Joulukinkun verkot

Joulukinkkujen verkot voivat olla koirille etenkin hyvin houkuttelevia. Puomio kertoo, että vuosittain eläinlääkäriasemilla leikataan koirien suolistosta pois kinkkuverkkoja.

– Se kannattaa hävittää huolellisesti niin, että se ei päädy koiran suuhun.

3. Lahjanarut

Lahjanarut ynnä muut kiiltävät koristenarut ovat etenkin kissojen suosiossa. 

– Suolistoon päätyessään ne voivat aiheuttaa henkeä uhkaavan oireen eli lankamainen vierasesine voi puhkaista suolen ja johtaa hengenlähtöön. Kannattaa hävittää ne huolellisesti niin, että kissa ei niitä suuhunsa saa.

4. Monet suositut joulukukat

Lemmikit kannattaa ottaa huomioon kukkavalintoja tehtäessä. Esimerkiksi hyasintti, lilja, tulppaani ja amaryllis ovat myrkyllisiä lemmikeille.

– Myrkytön on esimerkiksi joulukaktus eli se on turvallisempi.

5. Jouluvalot ja -koristeet

Joulukuusen valonauhat ja muut kannattaa sijoittaa niin, että koira tai kissa ei pääse niitä pureskelemaan, koska niissä on sähköiskun vaara.

Joulukuusi kannattaa tukea tukevasti pystyyn, ettei lemmikki onnistu sitä kaatamaan esimerkiksi säntäillessään paikasta toiseen. Kissat voivat esimerkiksi uteliaisuuttaan joskus yrittää kiivetä kuuseen. 

6) Uusi vuosi

Eläinlääkärikäynti paukkupelon takia jää Puomion mukaan hirveän usein viime tinkaan. Jos lemmikillä on voimakasta paukkupelkoa, kannattaisi eläinlääkäriin ottaa hyvissä ajoin yhteyttä.

Puomio kertoo, että nykyisin on monenlaisia tehokkaita reseptilääkkeitä, joita voidaan kokeilla ahdistuksen lieventämiseen.
Hän sanoo, että on verrattain yleistä, että eläimille annetaan rauhoittavia valmisteita paukkupelon vuoksi. 

Kissojakin paukut voivat ahdistaa, mutta koirien oireet ovat sellaisia, joihin eläintenomistajat herkästi reagoivat. 

– Suurinta ahdistusta eläimellä voi tietysti välttää sillä, että lemmikki käytetään uutenavuotena ulkona ennen paukuttelun alkamista.

Toinen vaihtoehto on, että mahdollisuuksien mukaan lähdetään lemmikin kanssa jonnekin rauhallisempaan paikkaan, kuten mökille. 

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita. Juttu jatkuu videon alla.

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita 1:41
Miten kissan oloa voi helpottaa uutenavuotena?

Oksentelu ja ripuli yleistä joulun aikaan

Yleisin syy eläinlääkärikäyntiin joulun ja uudenvuoden aikaan ovat lemmikin mahasuolikanavan oireet.

– Kaikkein yleisin, mitä meillä eläinlääkäriasemilla näkee, on oksentelu ja ripuli vuodesta toiseen joulun ja uudenvuoden välissä, sanoo Puomio. 

Usein syynä on se, että joulun alla on annettu lemmikille tavallista rasvaisempaa ruokaa, mahdollisesti ihmisten ruokien jäänteitä. Muutokset koiran ruokavaliossa ovat yleisin syy mahasuolikanavan oireille.

Etenkin suklaa aiheuttaa ongelmia joulusta toiseen.

– Suklaamyrkytyskyselyitä tulee aivan tuhottomasti joka joulu, Puomio sanoo. 

Hän pohtii, että suklaan vaarat yleisesti tiedetään, mutta ihmiset eivät kenties vain tule ajatelleeksi, että koira saattaisi napsia herkkuja esimerkiksi pöydän kulmalle jätetystä suklaarasiasta. 

– Saattaa tulla yllätyksenä, minkälaisia temppuja ne tekevät päästäkseen niihin herkkuihin käsiksi.

Kissat harvemmin tekevät tätä. 

Puomion mukaan olisi hyvä huomioida sekin, että rasvainen ruoka voi laukaista koiralla jopa akuutin haimatulehduksen. Kannattaakin välttää äkkinäisiä muutoksia koiran ruokavaliossa, vaikka tuntuisi kivalta juhlistaa joulua ruoalla myös lemmikkien kanssa.

– Tässä kannattaa käyttää järkeä ja harkintaa, hän sanoo.

Katso myös video: Näin kierrätät joulun jätteet fiksusti!

Näin kierrätät joulun jätteet fiksusti 2:32
Ympäristöasiantuntija Maarit Kiviranta HSY:ltä kertoo mm. mihin lahjapaperit, kortit ja kinkkurasva lajitellaan

Lue myös:

    Uusimmat