Lemmikki saa lämpöhalvauksen ihmistä helpommin – tunnista oireet

Lämpöhalvaus syntyy tyypillisimmin silloin, kun koira jätetään pitkäksi ajaksi kuumaan autoon ilman vettä ja suojaa auringolta. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi jopa viedä hengen.

Lämpöhalvauksessa eläimen ruumiinlämpö nousee yli 41 asteeseen. Se tapahtuu lemmikille helpommin kuin ihmiselle, sillä koirat ja kissat eivät voi viilentyä hikoilemalla. Ne hikoilevat vain hyvin pieneltä alueelta anturoista.

Lemmikkiä voi viilentää haalean suihkun tai pyyhkeiden avulla. Viilennystä on hyvä seurata kuumemittarilla ja se tulee lopettaa, kun lämpö on laskenut 39 asteeseen.

Ensiavun jälkeen on hyvä hakeutua eläinlääkärin hoitoon, etenkin jos ruumiinlämpö on päässyt kohoamaan yli 41 asteeseen. Eläinlääkäri tutkii koiran hengitysteiden kunnon, tarkkailee sydämen ja munuaisten toimintaa, nesteyttää tarvittaessa ja ottaa koirasta verikokeen, jos on aihetta epäillä sisäelinvaurioita.

Lämpöhalvaus on ehkäistävissä

Koiraa tai muutakaan eläintä ei saa jättää tilaan, jossa se ei pääse varjoon. Auto on kesäsäillä surmanloukku, sillä sen lämpötila nousee hetkessä yli 40 asteeseen. Huolehdi koiran viilennyksestä myös ajon aikana tarjoamalla vettä ja suojaa auringolta.

Jos koiralla on kohonnut lämpöhalvauksen riski, älä rasita sitä vuorokauden kuumimpien tuntien aikana. Varmista myös, että sillä on kotona viileä lepopaikka.

Lämpöhalvaukselle altistaa...

- Koira jätetään kuumaan autoon

- Treenaaminen kuumalla säällä

- Veden puute

- Suuri ilmankosteus

- Pitkäkarvaisuus

- Lyhytkuonoisuus (mopsi, bokseri, kiinanpalatsikoira)

- Hengitystä vaikeuttavat sairaudet (esim. sydän- tai keuhkosairaudet)

- Vanhuus

Oireita

- Huomattava läähättäminen

- Kohonnut syke

- Huomattava syljeneritys

- Kova jano

- Pahoinvointi

- Ripuli

- Korkea lämpö (40.5º C tai yli)

- Lopuksi tajuttomuus ja kooma

Lue myös:

    Uusimmat