Tunnista koiran lämpöhalvaus – näin viilennät tuskaisen lemmikin

koira
Koira pystyy haihduttamaan lämpöä vain suun kautta.Colourbox.com
Julkaistu 29.07.2017 06:00

MTV LIFESTYLE

Koiran lämpöhalvaus on elintärkeää tunnistaa ja hoitaa ajoissa. Eläinlääkäri kertoo vaaran merkit ja parhaat viilennyskeinot.

Lämpöhalvauksen virallinen määritelmä koiralla on, että lämpö nousee yli 41 asteen. Sen tyypillisiin oireisiin kuuluu voimakas läähätys, sillä koira pystyy haihduttamaan lämpöä vain suun kautta.

– Koira voi myös kuolata paljon, ja sen sydän lyö nopeasti. Aika nopeasti voi tulla myös oksentelua ja veristä ripulia. Limakalvot saattavat näyttää tummanpunaisilta, koska pintaverenkierto vilkastuu koiran yrittäessä haihduttaa lämpöä. Jos tilanne jatkuu yhtään pidempään, eläin menee tajuttomaksi ja kouristelee kyljellään, eläinlääkäriasema Mevetin eläinlääkäri Varpu Kupiainen kertoo.

Erityisen alttiita lämpöhalvaukselle ovat koirat, joilla on sydän- tai keuhkosairaus, paksu turkki tai ahtaat hengitystiet lyhytkuonoisuudesta johtuen. Myös pentujen lämmönsäätely on aina huonompi kuin aikuisten koirien.

Jos koira ainoastaan läähättää voimakkaasti ja vaikuttaa vaisulta mutta tokenee viilentävän kastelun jälkeen noin puolessa tunnissa, riski vakaviin seurauksiin on hyvin pieni. Sen sijaan koiran ripuloidessa, oksennellessa tai kouristellessa on aina lähdettävä eläinlääkäriin.

– Olisi myös tosi hyvä pystyä mittaamaan koiran lämpö. Jos se läähättää hirveästi ja lämpöä on 41 astetta tai enemmän, pitää mennä heti lääkäriin. Kuume mitataan peräsuolesta.

koira (4)

Selvästi kuumissaan olevan koiran viilennys pitää joka tapauksessa aloittaa aina välittömästi, ei vasta eläinlääkärissä. Paras tapa viilentää lemmikki on kastella se kauttaaltaan viileällä vedellä. Mahan alusta ei pidä unohtaa, sillä juuri siellä iho on ohutta ja karvoja vähemmän ja viileneminen siten tehokkaampaa.

– Jääkylmää vettä ei pidä käyttää, koska silloin pintaverisuonet, joiden kautta lämpöä pitäisi haihduttaa, alkavatkin supistua. Siitä taas seuraa, että lämmin veri lammikoituu pernaan, maksaan ja aivoihin, josta se pitäisi saada pois, Kupiainen selittää.

– Jos eläinlääkäriin matkustetaan autossa, ilmastointi tulee säätää kylmälle. Lisäksi kaulalta voi ajella karvat ja asettaa pään päälle märän ja kylmän pyyhkeen. Vastaanotollakin ajelemme usein karvoja pois pään ja kaulan alueelta, kun koira pitää saada äkkiä viilennettyä.

Koiran toipuminen riippuu siitä, kuinka nopeasti lämpö saadaan laskemaan.

– Jos lämpö on noussut vasta lyhyen aikaa, koira toipuu muutamassa tunnissa. Mutta jos lämpö pysyy yhtään pidempään yli 41 asteessa, tilanne etenee nopeasti monielinvaurioon. Lämpöhalvaus onkin mielestäni pahempi juttu kuin esimerkiksi kyyn purema: veriripulin saaneista ja koomaan vaipuneista koirista yli puolet menehtyy, Kupiainen kertoo.

Hylätystä Kössistä kouliintui syöpäkoira

Syöpäkoira Kössi on kulkenut pitkän matkan hylätystä ja arasta pennusta itsevarmaksi syöpäkoiraksi.

8:09img

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet