Lemmikkien syömistä ja vauvojen murhaamista – katso väittelyn räikeimmät faktavirheet

Useat mediat ovat selvittäneet Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden väittämien todenperäisyyttä. CNN löysi Trumpilta yli 30 faktavirhettä, Harrisilta yhden.

Useat mediat ovat peranneet Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaiden esittämiä väitteitä toisistaan keskiviikkoyön tv-väittelyssä ja löytäneet niistä useita räikeitäkin faktavirheitä.

Valtaosa virheellisistä väittämistä oli republikaanien ehdokkaan ja ex-presidentti Donald Trumpin esittämiä, mutta myös demokraattien Kamala Harris ainakin liioitteli joitain sanomisiaan.

CNN-kanava löysi Trumpilta yli 30 virheellistä väitettä liittyen eri aiheisiin. Varapresidentti Harris sen sijaan esitti kanavan laskujen mukaan yhden selvästi virheellisen väitteen sekä syytöksiä, joita olisi kuulunut selittää paremmin tai joita voi pitää harhaanjohtavina.

Ei todisteita koirien ja kissojen syömisestä

Epäilemättä eniten huomiota medioissa herättivät Trumpin valheelliset väitteet liittyen siirtolaisiin.

Trump sanoi Haitista tulleiden ihmisten siepanneen ja syöneen Ohion Springfieldissä amerikkalaisten kissoja ja koiria. Väittelyn aikana myös moderaattorit huomauttivat, ettei väitteelle lemmikkien tappamisesta ole paikallisviranomaisten mukaan mitään todisteita.

Hurja väite oli lähtenyt leviämään Facebookista, jossa paikallinen asukas kertoi tällaista tapahtuneen hänen naapurinsa tyttären ystävälle, CNN kertoi.

– Springfieldissä (siirtolaiset) syövät koiria, he syövät kissoja. He syövät siellä asuvien ihmisten lemmikkieläimiä. Ja tämä on se, mitä maassamme tapahtuu, Trump sanoi.

Trump väitti myös miljoonien ihmisten saapuneen sellaisista maista kuin Venezuelasta mielisairaaloista ja "hullujenhuoneilta" Yhdysvaltoihin tekemään rikoksia, vaikka väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat liittovaltion keskusrikospoliisin FBI:n mukaan Yhdysvalloissa matalimmillaan vuosikymmeniin.

AFP:n mukaan kesäkuussa 2023 tehdyn tutkimuksen perusteella vangitsemiset maahanmuuttajien keskuudessa ovat vähentyneet Yhdysvalloissa vuodesta 1960 lähtien. Tutkimusten mukaan maahanmuuttajat myös tekevät vähemmän väkivaltarikoksia kuin Yhdysvaltain kansalaiset.

"Pahin työttömyys" sitten 30-luvun

Mediasta riippuen Harrisin puheista löydettiin yhdestä kolmeen virhettä.

Harrisin ainoa yksiselitteisesti virheellinen väite oli uutistoimisto AFP:n sekä CNN:n mukaan syytös, jonka mukaan Trump jätti presidenttikaudeltaan perinnöksi Yhdysvalloille pahimmat työttömyysluvut sitten 1930-luvun suuren laman.

Kun Trump jätti Valkoisen talon vuonna 2021, virallinen työttömyysluku oli Yhdysvalloissa 6,4 prosenttia. AFP ja CNN kuitenkin muistuttivat, että työttömyysluku oli pandemian vuoksi noussut edellisvuoden huhtikuussa 14,8 prosenttiin, mikä oli korkein luku sitten vuoden 1939. Kun Trumpin virkakausi päättyi, luvut olivat kuitenkin jo tasaantuneet pahimmasta iskusta, mediat kertoivat.

Trump vastasi tähän toisella virheellisellä väittämällä: hän syytti presidentti Joe Bidenia ja tämän hallitusta Yhdysvaltojen historian korkeimman inflaation aiheuttamisesta sekä väitti inflaation olevan 21 prosenttia ja että joidenkin tuotteiden hinnat olisivat nousseet jopa 60 prosenttia. Yhdysvalloissa inflaatio on kuitenkin alle kolme prosenttia ja pysyi pahimmillaankin alle kymmenessä prosentissa, kun se oli korkeimmillaan kaksi vuotta sitten, AFP kertoi.

New York Timesin mukaan paitsi työttömyyslukuihin liittyen, Harris esitti virheellisiä lukuja myös liittyen "Obamacarena" tunnettuun Affordable Care Act -terveyslakipakettiin ja Trumpin yrityksiin kumota terveyslakeja.

Väite vauvojen murhaamisesta

Trump syytti demokraatteja radikaaleiksi liittyen aborttioikeuden puolustamiseen, vaikka hän selvensi myöhemmin, ettei hän allekirjoittaisi kaikissa osavaltioissa abortin kieltävää lakia, josta Harris häntä syytti. Siksi väittelyn esittänyt ABC-kanava luokitteli myös Harrisin tämän väitteen virheelliseksi.

Trump kuitenkin esitti hurjan väitteen siitä, että Harrisin varapresidenttiehdokas Tim Walz kannattaisi jo syntyneiden vauvojen surmaamista, mikä ei pitänyt paikkaansa,

– Hän sanoo, että teloitus syntymän jälkeen on okei. Se on teloitus, ei enää abortti, koska vauva on jo syntynyt. Eikä se ole okei minulle, Trump sanoi.

Moderaattori Lindsey Davis puuttui Trumpin puheeseen tässä vaiheessa ja sanoi, ettei missään osavaltiossa Yhdysvalloissa ole laillista surmata vauvoja.

Harris ei tavannut Putinia

Ukrainaa koskevan osuuden aikana Trump väitti, että Harris oli lähetetty neuvottelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa sodan estämiseksi.

– He lähettivät hänet neuvottelemaan Zelenskyin ja Putinin kanssa. Ja hän teki niin, ja sota alkoi kolme päivää myöhemmin, Trump sanoi.

Harris ei kuitenkaan tavannut Putinia ja sanoi Trumpin väitteen olevan valhe. AFP:n mukaan hän varapresidenttinä tapasi ainoastaan Zelenskyin perinteisessä Münchenin turvallisuuskonferenssissa päiviä ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat