Lepakko lensi Minnaa päin Ylöjärvellä – käden naarmut saivat kiirehtimään lääkäriin

5:42img
Lepakko lensi naista päin Ylöjärvellä – näissä tilanteissa lepakot voivat hyökätä ihmisen kimppuun
Julkaistu 27.07.2022 06:29
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

27-vuotias Minna oli viime viikon maanantaina puolen yön aikaan tupakalla ystävänsä kanssa, kun lepakko lensi häntä päin. 

– Näimme lepakon, kun se lenteli hullun lailla ja todella erikoisesti siinä lähellämme. Se teki syöksylaskuja ja muutenkin lensi oudosti pitkin seiniä.  

Minna säikähti lepakkoa, mutta mukana ollut ystävä toppuutteli, eikä uskonut lepakon lähestyvän ihmistä. Yhtäkkiä lepakko kuitenkin lensi Minnaa päin 

– Ensin lepakko törmäsi minua selkään ja sen jälkeen käteen, Minna kertoo MTV Uutisille.

Minnan nimi on muutettu, koska artikkeli käsittelee terveystietoja. MTV Uutiset on nähnyt asiaa koskevan potilasasiakirjan, josta tapahtuma ja hoito ilmenevät. 

Pienet jäljet toiseen käteen

Tilanne kävi nopeasti, eikä ole selvää puraisiko vai raapaisiko lepakko Minnaa. Hänelle jäi sekä käteen että selkään pienet jäljet lepakon osumista. Selässä lepakko ei päässyt suoraan ihokosketukseen toisin kuin kädessä.  

Minna meni seuraavana päivänä paikalliseen terveyskeskukseen, jossa hän sai jäykkäkouristusrokotteen.  

– Kerroin hoitajalle, että haluan rabiesrokotteen, koska lepakko hyökkäsi kimppuuni.  

Minnan mukaan hoitaja empi rokotuksen antamista, joten hän pyysi aikaa lääkärille. 

Terveyskeskuksesta konsultoitiin Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiopäivystäjää. Infektiolääkärin mukaan rabiesrokotussarjan ehdot täyttyivät ja Minna lähetettiin Acutaan saamaan rokote. 

Minnan piti hakea heti neljän päivän päästä toinen rabiesrokote, viikon päästä seuraava ja vielä kahden viikon kuluttua viimeinen. 

Minna kertoo MTV Uutisille pelänneensä, että hän saa lepakolta rabieksen.

– Jos en olisi itse tiennyt, että lepakolta voi saada vesikauhun, en olisi osannut vaatia rabiesrokotetta. Silloin en olisi tätä hoitoa saanut, koska terveyskeskuksen hoitaja väitti kovasti vastaan ja sanoi, että pelkkä jäykkäkouristusrokote riittäisi. Onneksi tiesin asiasta, Minna sanoo. 

MTV Uutiset tavoitti Tampereen yliopistollinen sairaalan, joka ei kuitenkaan kommentoi yksittäistä tapausta.

Lepakkorabieksen tarttuminen ihmiseen on harvinaista

Normaalitilanteissa lepakko ei lennä ihmistä kohden, eikä hyökkää ihmisten kimppuun. Hyönteisiä pyydystäessä tai pakoreittiä etsiessä lepakko voi kuitenkin lentää ihmistä lähellä.

– Terve lepakko ei hyökkää ihmiseen. Lepakko voi tehdä syöksyjä, kun pyydystää hyönteisiä, Ruokaviraston erikoistutkija ja jaostopäällikkö Tiina Nokireki kommentoi. 

Ruokavirasto tutkii lepakoiden rabiestapaukset Suomessa. Rabies on tappava aivotulehdus, jonka aiheuttajana on lyssavirus. Suomessa on tavattu ainoastaan kolme lepakkoa, jolta on löytynyt lepakkolyssavirusta. Nämä löydöt tehtiin vuosina 2009, 2016 ja 2017. Nokireen mukaan on haastavaa arvioida sitä, paljonko lepakoilla on rabiesta aiheuttavaa lyssavirusta. 

– Siksikin lepakkoihin pitää suhtautua aina varovaisesti ja varauksella.

2:58img

Katso myös: Virustutkija kertoo, miten lepakot levittävät viruksia ja miksi lepakkoa ei tule koskaan koskettaa.

Lepakon puremasta tai raapaisusta hakeuduttava aina lääkäriin

Jos lepakko on sairastunut lepakkorabiekseen, se saattaa näkyä haparoivana lentämisenä.

– Se voi käyttäytyä niin, että lento näyttää omituiselta. Koska siinä vaiheessa voi olla hermostollisia oireita ja sen koordinaatiokyky ei enää ole hyvä.

Jos lepakko puree, näykkäisee tai raapii, on aina syytä hakeutua lääkäriin rabiesrokotukseen.

– Ainoastaan lääkäri voi tehdä arvion, onko henkilöllä tarvetta hoitoon ja aloittaa hoidot. Erittäin tärkeää on puhdistaa haava ennen kuin lähtee lääkäriin. 

Koko maailmassa on ainoastaan kymmenisen tapausta, jossa lepakko on sairastuttanut ihmisen. Suomessa tapauksia on ainoastaan yksi vuodelta 1985. Tuolloin sairaita lepakoita hoitanut ja rokottamaton tutkija menehtyi viruksen seurauksena.

Nokireki painottaa, että lepakko on rauhoitettu eläin ja tulisi pyrkiä siihen, että lepakkoja ei häiritä.   

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit