Yksivuotias lapsi laittoi koppakuoriaisen suuhunsa ja joutui rajun oksentelun jälkeen sairaalaan – "Iski paniikki ja soitin myrkytystietokeskukseen"

Pikkutytölle tuli pahoinvointia sen jälkeen, kun hän laittoi suuhunsa isotoukohärkä-kuoriaisen (kuvassa).Tapio Kujala
Julkaistu 29.05.2020 05:45
Toimittajan kuva

Sanna Pietiläinen

sanna.pietilainen@mtv.fi

Yksivuotias tyttö joutui huonon vointinsa takia sairaalaan Uudellamaalla tällä viikolla. Vantaalaisäiti kertoo kaivaneensa tytön suusta koppakuoriaisen ennen pahoinvoinnin alkua.

Vantaalaisäiti kertoo olleensa pienten lastensa kanssa kotinurmikolla tiistaina, kun hän huomasi 1-vuotiaan tytön nappaavan suuhunsa koppakuoriaisen. Jälkeenpäin kävi ilmi, että koppakuoriainen on myrkyllinen isotoukohärkä.

– Kaivoin koppiksen heti hänen suustaan ulos, vaikka hän tietysti 1-vuotiaan tapaan puristi suunsa tiukasti kiinni, etten saisi sitä ulos.

– Ensin en pitänyt tilannetta mitenkään vaarallisena. Olemme asuneet samassa talossa viisi vuotta, ja isotoukohärkä-kuoriaiset ovat tuttu näky. Minulla on myös kaksi pientä poikaa ja heidän kanssaan olemme tutkineet kyseistä ötökkää suurennuslasillakin, äiti kertoo MTV Uutisille.

Pian tyttö alkoi oksentaa.

– Ajattelin ensin, että oksentelu johtuu lämpimästä päivästä, ja menimme lasten kanssa sisälle. Siellä oksentelu jatkui ja tyttö vaikutti tokkuraiselta. Oksennuksen seassa oli myös verta.

Video: Jessica törmäsi lapinjärveläisellä huoltoasemalla erikoiseen hyönteisilmiöön (juttu jatkuu videon jälkeen)

0:36img

Oksentelevaa lasta tarkkailtiin yön yli

Äiti googlaili koppakuoriaisia ja luki kyseisen koppakuoriaisen olevan myrkyllinen isotoukohärkä.

– Silloin iski paniikki ja soitin 112-applikaatiolla myrkytystietokeskukseen, ja kerroin, että yhdistän pahoinvoinnin koppakuoriaiseen. Puhelun aikana sanoin itse, että minun on soitettava ambulanssi.

Tyttö vietiin ambulanssilla HUS:in Uuteen lastensairaalaan Helsinkiin, jossa hänet tutkittiin ja otettiin osastolle yhdeksi vuorokaudeksi tarkkailuun. MTV Uutiset on nähnyt osia epikriisistä, josta käy ilmi, että lapsen kerrottiin pitäneen suussa isotoukohärkää ja kerrottiin myös, että lapsi otettiin osastolle.

 – Lapsi sai hyvää hoitoa siellä. Heillä ei tuntunut olevan tarkkaa tietoa siitä, miten myrkky käyttäytyy. Olimme sairaalassa yhden maissa iltapäivällä ja kuudelta illalla lapsi oksensi viimeisen kerran. Olo alkoi kohentua, ja hän jaksoi jo höpötellä.

Äiti kertoo lääkäreiden sanoneen, etteivät he voi olla sataprosenttisen varmoja, että huono vointi johtui nimenomaan koppakuoriaisen suuhun laittamisesta, mutta suurella todennäköisyydellä se oli syy reaktioon.

– Tyttö oli monitoriseurannassa yön yli. Hänestä otettiin verikokeita, käsittääkseni lähinnä maksa- ja munuaisarvoja tarkkailtiin. Seuraavana päivänä pääsimme kotiin, ja tyttö oli jo oma vilkas itsensä.

Myrkyllinen koppakuoriainen aiheuttaa yleisimmin iho-oireita

Hyönteistutkija Ilpo Mannerkosken mukaan isotoukohärkää on eniten eteläisessä Suomessa. Kuoriaista näkyy pihoilla nimenomaan keväisin.

– En ole aiemmin kuullut isotoukohärän aiheuttamista myrkytystapauksista ihmisillä Suomessa. Kuoriainen erittää kantaridiinia, joka on hyvin vahva myrkky. Suurina määrinä myrkky on tappavaa, mutta en osaa sanoa, olisiko yhdessä hyönteisessä niin suurta annosta, Mannerkoski sanoo.

Tapio Kujala

Kuva: Tapio Kujala.

Yleisimmin isotoukohärän myrkky aiheuttaa iho-oireita, muun muassa kutinaa. Tapio Kujala Luonnonsuojeluliitosta kertoo kokeilleensa muutaman kerran tieten tahtoen, millaisen reaktion myrkky aiheuttaa hänen ihollaan.

– Kokeilin useamman kerran, mutta vain kerran sain oireita. Tipasta tuli siis kolikon kokoinen punoittava alue ja sen keskelle pari pientä rakkulaa. Kutinaa tai kipua ei esiintynyt.

– Myrkystä ei sen suurempaa vaaraa pitäisi olla, paitsi jos niin ikävästi käy kuin vantaalaistytön tapauksessa oli ilmeisesti käynyt, että myrkkyä päätyy ruoansulatukseen, Kujala sanoo.

Ilpo Mannerkoski suosittelee siirtämään isotoukohärän kauemmaksi pihapiiristä, etenkin, jos pihassa on pieniä lapsia.

– En suosittele eläimen hävittämistä, vaan kannattaa siirtää se kauemmaksi. Isotoukohärkä ei pysty lentämään, joten kovin kauas se ei ehdi.

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet