Läpi talven jatkunut lauha sää on laittanut metsäteollisuuden kärsimään. Kun maa on pehmeää, hakkuutyöt seisovat.
Mäntsäläläisellä metsätyömaalla hakkuita tekevän metsäkoneyrittäjä Tuomo Wirmanin mukaan poikkeuksellinen sää on ollut alalla koko talven huolenaihe.
– Nyt on se aika, kun pitäisi tehdä tulosta. En tiedä, kuinka tästä selvitään.
Työkoneet vaatisivat alleen routaa
Työntekoa hankaloittavat sula maapohja ja vesisateet. Painavat työkoneet vaatisivat alleen kunnon roudan. Kohteet, joihin työkoneilla päästään, ovat hyvin rajalliset.
– Maa myllääntyy ja metsäkone uppoaa, semmoista ei saisi tapahtua. Työn jälki kärsii ja kasvava puusto vaurioituu. Alueet, joilla voimme työskennellä, ovat kovasti kilpailtuja muiden toimijoiden kanssa ja se aiheuttaa ongelmia, Wirman harmittelee.
Metsäyhtiöistä ainakin Stora Enso on arvioinut lauhan talven voivan nostaa puukustannuksia tehtailla. Talousvaikutukset näkyvät myös ruohonjuuritasolla.
– Sanotaan, että noin puolet liikevaihdosta jää itsellä tulematta tältä talvikaudelta, Wirman arvioi.
Rakennusalalle säästöjä
Rakennusalalle lauha sää on ollut otollisempi.
Esimerkiksi Espoon Matinkylässä sijaitseva Pohjola Rakennuksen kerrostalotyömaa on hyötynyt huomattavasti siitä, ettei Etelä-Suomi ole tänä vuonna saanut käytännössä lainkaan paksua lumipeitettä.
Työmaapäällikkö Ari Silfverbergin mukaan säästöjä syntyy jo siitä, ettei lumitöitä tarvitse tehdä. Normaalisti lumenpoistoon uppoaa työmailla euro jos toinenkin.
– Jos tulee paljon lunta, se kaikki pitäisi ajaa pois. Se on pois tehokkaasta työajasta kaikilta urakoitsijoilta. Oikein pahana lumitalvena tämmöisessä kohteessa puhutaan helposti kymmenistä, jopa sadoista tuhansista euroista.
Hidastuksia työntekoon
Alan työnantajaliitto muistuttaa leudon sään kasvattavan kosteuteen liittyviä riskejä ja vaativan tarkempaa materiaalien suojausta. Mikäli lämpimät talvet yleistyvät, on rakennusalankin kehitettävä ratkaisuja.
– Tähän täytyy sopeutua ja kehittää menetelmiä, että voidaan työskennellä kosteissa olosuhteissa ja tuottaa samalla turvallisesti hyvää laatua, rakennusteollisuuden johtaja Jukka Pekkanen sanoo.
Valtavaa edistystä nollakelit eivät tuota, sillä talven rakennussuunnitelmat tehdään Pekkasen mukaan valmiiksi hyvissä ajoin kesällä tai syksyllä, olipa odotettavissa millaista säätä tahansa.
– Kun nyt tammikuussa nähtiin, että lunta ei todennäköisesti ole odotettavissa, niin ei silloin lähdetä siitä huolimatta yhtäkkiä rakentamaan.
Totutusta poikkeava talvi voi tietyiltä osin jopa hidastaa töitä rakennustyömailla.
– Kovalla tuulella nostureiden käyttö on hankalampaa ja rakennustelineillä olo turvattomampaa, Pekkanen kertoo.