Lex Hollo: Lordi Coella hikinen urakka dopingin kanssa – Ruotsissa yllättävän paljon kärynneitä

Andreas Gustafsson (1)
Lehtikuva
Julkaistu 10.11.2015 15:56

Lauri Hollo

Lordi Sebastian Coe tuskin arvasi, millaisella myllerryksellä hänen puheenjohtajakautensa alkaisi, kun hänet valittiin IAAF:n johtoon Lamine Diackin seuraajaksi kesällä. Voi olla, että puheenjohtajaäänestyksen niukasti hävinnyt Sergei Bubka sen sijaan huokailee nyt tyytyväisenä kotisohvallaan.

Toki jo ennen Coen valintaa kuohui. Kaksi vuotta sitten Mail on Sunday –lehti kertoi venäläisten järjestelmällisesti dopingista ja heidän dopinglaboratorionsa leväperäisyydestä. Vuotta myöhemmin saksalainen ARD teki syvällisen dopingdokumentin, joka herätti laajaa huomiota ympäri maailman. Dokumentissa entiset venäläisurheilijat Vitali Stepanov ja Julia Stepanova kertoivat avoimesti venäläisestä dopingkulttuurista. Tänä vuonna ARD jatkoi paljastuksiaan, nyt oli vuorossa kenialainen yleisurheilu. Reutersin mukaan WADA harkitsee vakavasti Kenian asettamista kansainväliseen kilpailukieltoon peräti neljäksi vuodeksi, koska maassa ei ole tehty riittäviä toimia ilmiselvän dopingongelman korjaamiseksi.

Kaikkein raskain isku tuli kuitenkin viime viikolla, kun ranskalainen syyttäjä alkoi tutkia Lamine Diackia lahjusten ottamisesta. Tietojen mukaan ex-puheenjohtaja oli ottanut miljoona euroa lahjuksia peitelläkseen huippu-urheilijoiden dopingkäryjä. Coelle alkoi tulla hiki, eikä se taida ihan heti kuivua…

Lisää hikeä lordin otsalle

Lisää hikeä pukkasi eilen, kun WADA julkisti 355-sivuisen raportin Venäjän dopingista. WADA suositteli, että IAAF laittaisi kaikki venäläiset yleisurheilijat arvokisakieltoon. Siinäpä lordille pohtimista melkoisesti. En tiedä, olisiko koko maan hyllyttäminen lopulta oikeudenmukaista, sillä varmasti puhtaitakin venäläisurheilijoita löytyy. Tätä näkemystä tukee myös Venäjän täydellinen romahtaminen viime vuosien arvokisojen mitalitaulukossa. MM-kotikisoissaan 2013 Venäjä kahmi 17 mitalia, joista seitsemän kultaa. Viime kesänä Pekingissä saldo oli neljä mitalia. Kyllä sekin jotain kertoo. Todennäköisesti siitä, että Pekingissä ei doupattuja venäläisiä enää ollut mukana. Miksi siis arvokisapanna nyt menneistä synneistä?

Joutuuko Keniakin hyllylle?

Mitalien määristä ei voi suoraan päätellä mitään, mutta Pekingissä USA rohmusi 18 mitalia, Kenia 16 ja Jamaika 12, joista peräti seitsemän kultaista. Kun kaikkien näiden maiden antidopingtyötä on arvosteltu, voidaan lukemia katsoa eri valossa. Pahiten retuperällä ollaan Keniassa. Kovin kauan ei ole siitä, kun WADA uhkasi Keniaa neljän vuoden arvokisapannalla, mutta nyt Venäjä-raportin jälkimainingeissa case Kenia uhkaa jäädä taka-alalle. Yhtenä ehtona Kenian päästämiselle pahasta oli se, että he toteuttavat kaikki vaatimukset täyttävän antidopingkeskuksen, jolle oli jo rahoitus valmiina. Sitä ei kuitenkaan tehty, koska maan yleisurheilujohto ei niin halunnut. Tämä jos mikä on vahva merkki siitä, mikä on asioiden todellinen laita ja tahtotila Keniassa. Juoksijat ovat olleet maalle kansallinen ylpeydenaihe vuosikymmeniä. Nyt Keniassa pelätään, että heidän loistokas historiansa painuu kiellettyjen keinojen paljastumisen myötä lokaan. Olisiko kenialaistenkin näkökulmasta kuitenkin parempi tunnustaa tosiasiat nyt kuin kärsiä neljän vuoden arvokisapanna. Jos kielto toteutetaan, joutuu Kenia joka tapauksessa parantamaan tulevaisuudessa testauksensa tasoa merkittävästi. Nyt ei kannattaisi paljon pullikoida, kun housuista löytyy jo ruskeaa.

Valtava urakka edessä

On selvää, että IAAF:n ja kansallisten liittojen on nyt otettava dopingin kitkeminen tosissaan. Näin ei voi jatkua tai yleisurheilu menettää uskottavuutensa. Talkoissa on oltava joka ikisen maan, mukaan lukien Yhdysvallat ja Jamaika. Yhtään pimeää nurkkaa ei saisi jäädä. Tehtävä on valtavan suuri, muttei mahdoton. Joka tapauksessa nyt on näytetty vain yksi tie: tulevaisuudessa yleisurheilun on oltava mahdollisimman puhdasta, maksoi mitä maksoi. Ja veikkaan, että aika paljon se maksaa ja monia isoja kaloja jää vielä koukkuun.

Ruotsissa ihmeen paljon käryjä

Tällä hetkellä dopingin vuoksi kilpailukiellossa on yhteensä 286 yleisurheilijaa. Heistä venäläisiä on 43, kenialaisia 15, yhdysvaltalaisia kahdeksan ja jamaikalaisia kaksi. Kenialaisten määrä on kova siihen nähden, että maassa ei tosiaan ole omaa WADA:n sertifioimaa antidopinglaboratoriota. Ei sellaista ole kyllä Jamaikallakaan, mikä on jo sillään melkoinen skandaali.

Suomalaisia on muuten listalla tasan yksi, veteraaniurheilija Pekka Viippo, joka kärysi 2009 työnnettyään kuulaa veteraanien MM-kilpailuissa. Kovasti yllättävää on, että ruotsalaisia listalta löytyy peräti kahdeksan, norjalaisia ei yhtään ja tanskalaisiakin vain yksi. Mitä ihmettä Ruotsissa on tapahtunut? Jos kahdeksan suomalaista olisi tällä hetkellä kilpailukiellossa, meillä olisi päällä kansallinen hätätila muutenkin kuin poliittisesti.

Jos otetaan tarkasteluun Pekingin kesän MM-kisojen 10 parasta mitalitaulukosta, menee tilasto seuraavasti: USA 18 mitalia, 8 urheilijaa kilpailukiellossa, Kenia 16-15, Jamaika 12-2, Etiopia 8-1, Puola 8-2, Kanada 8-2,  Saksa 8-1, Iso-Britannia 7-2, Kiina 6-2 ja Venäjä 4-43. Miltä mahtaisivat lukemat näyttää, jos kaikki muutkin pöyhittäisiin yhtä tiiviillä kammalla?

Perinteisesti vahvoista eurooppalaismaista esimerkiksi Ranska saavutti Pekingistä kaksi mitalia, Espanja, Italia ei yhtään. Kilpailukiellossa ranskalaisia on yhdeksän, espanjalaisia kolme ja italialaisia kymmenen. Jonkun sortin puhdistumisen merkkejä?    

Lue Lex Hollon kaikki blogit täältä 

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu