TOP 10: Yleisurheilun suurimmat dopingskandaalit

IAAF
IAAF:ssa myllertää tällä hetkellä. AP1999
Julkaistu 15.01.2016 14:48
Toimittajan kuva

Salttu Forsström

Yleisurheilun maailmaa ravisteltiin torstaina urakalla, kun WADA:n raportti systemaattisesta dopingkäytöstä ja korruptiosta tuli julki. Dopingin käytöllä on yleisurheilussa ikävä kyllä pitkät perinteet ja vuosien varrella on nähty kovia käryjä.

Asafa Powell, 2015 

10. Asafa Powell

Jamaikan pikakiituri oli maailman ykkönen ennen kuin Usain Bolt ilmestyi kuvioihin. Hän juoksi kaksi maailmanennätys ja oli alittanut 10 sekunnin rajan useammin kuin kukaan muu. Sitten vuonna 2013 hän jäi kiinni oksilofriinin käytöstä, vaikka hän luonnollisesti kiisti syyllisyytensä. Hän teki paluun radoilla ja tykitti viime vuonna parhaimmillaan 9,81 ja oli osana Jamaikan MM-kultaa voittaneessa viestijoukkueessa.

Powell ei suinkaan ollut ainoa jamaikalainen, joka on viimeisten vuosien aikana jäänyt kiinni. Yohan Blake, Shelly-Ann Fraser, Steve Mullings ja Sherone Simpson ovat langettaneet myös oman dopingvarjonsa aurinkoisen maan ylle.

Nadzeja Astaptshuk, 2012 

9. Valko-Venäjän heittäjät

Valkovenäläiset urheilijat ovat kunnostautuneet jäämään kiinni moukarissa, kiekossa ja kuulassa. Kuuluisin lienee kuulantyöntäjä Nadzeja Astaptshuk, joka voitti Lontoossa olympiakultaa jättäen lajia hallinneen Valerie Adamsin taakseen. Astaptshukin testi oli kuitenkin positiivinen ja häneltä riistettiin mitali.

Valkovenäläiset ovat jääneet erityisesti satimeen, kun vanhoja näytteitä on testattu uudelleen. Andrei Mihnevitsh ja vaimonsa Natalja Mihnevitsh, Ivan Tsihan, Iryna Jattshanka ja Vadin Devjatovski ovat muutamia isoja valkovenäläisiä nimiä, jotka ovat jääneet vilpistä kiinni.

Justin Gatlin, 2015 

8. Justin Gatlin

Maailman tämänhetkinen toiseksi nopein mies Justin Gatlin on urallaan jäänyt jo kahdesti kiinni kielletyistä aineista. Ensimmäisen kerran hän narahti vuonna 2001, kun aineena oli amfetamiini. Toistamiseen hän jäi kiinni vuonna 2006 ja tällä kertaa kyseessä oli testosteroni. Molemmilla kerroilla hän kiisti syyllisyytensä ja kehitteli värikkäät tarinat aineiden joutumisesta elimistöönsä.

Gatlin ei ole kuitenkaan luovuttajatyyppiä, vaan palasi radoille vuonna 2010 ja nousi nopeasti huipulle. Viimeisten vuosien aikana hän on ollut maailman kakkonen Usain Boltin jälkeen ja juoksi viime vuonna ennätyksensä sekä 100 metrillä (9,74) että 200 metrillä (19.57). Gatlin ei ole kuitenkaan saanut kaikissa piireissä arvostustaan takaisin ja hänen yllään on edelleen kärynneen katku.

Javier Sotomayor, 2001 

7. Javier Sotomayor

Javier Sotomayoria pidetään kaikkien aikojen parhaana korkeushyppääjänä eikä syyttä, sillä hänellä on edelleen hallussaan maailmanennätys (245cm). Vuonna 1999 Sotomayorin näytteestä löytyi kokaiinia, joka toi hänelle lopulta vuoden kilpailukiellon. Pari vuotta myöhemmin vuonna 2001 hän sitten jäi kiinni anabolisten steroidien käytöstä ja kaikkien aikojen paras korkeushyppääjä alitti sekä riman että tuli kovaa ja korkealta alas. Sen jälkeen hän lopetti uransa ja luonnollisesti kiisti syyllistyneensä dopingrikkeisiin.

Joyce Zakary, 2015 

6. Kenialaisten dopingkäryt

Keniasta on viime aikoina kuulunut huolestuttavia uutisia, etteivät maan huippujuoksijoiden juoksukunto olekaan peräisin pelkästään lapsena juostuista koulumatkoista, vaan aikuisiällä vauhtia on avitettu hieman kielletyillä aineilla. Keniassa on viimeisen muutaman vuoden aikana pudonnut dopinguutisia kuin kärpäsiä katosta ja tilanne on maan kannalta huolestuttava. Pitkään menestyksestä nauttinut Kenian yleisurheiluliitto on ummistanut silmänsä tilanteelle eikä ole juuri ottanut askeleita tilanteen parantamiseksi. Lisäksi kiinni jääneet urheilijat ovat tiettävästi yrittäneet lahjoa Kenian yleisurheilupomoja joko peittelemään dopingtapaukset tai antamaan pienemmän tuomion. Keniasta saattaa kuulua vielä tulevaisuudessakin kummia.

Ben Johnson, 1988 

5. Ben Johnson

Kanadalainen pikajuna hämmästytti vauhdillaan Soulin olympialaisissa. Ben Johnson juoksi uudeksi maailmanennätykseksi 9,79. Muutamaa päivää myöhemmin hän jäi kuitenkin anabolisten steroidien käytöstä kiinni ja koko maailma pysähtyi. Johnsonin käry oli ensimmäinen todella suuren tähden kärähdys. Kanadalainen sai kahden vuoden kilpailukiellon ja palasi takaisin radoille jäädäkseen taas kiinni vuonna 1993. Silloin hänelle lätkäistiin elinikäinen kilpailukielto, mutta hän pääsi kiertämään sen, mutta joutui juoksemaan yksin kelloa vastaan. Hän palasi vielä kerran radoille vuonna 1999 ja kärähti jälleen. Johnson on vetänyt viime aikoina matalaa profiilia, mutta hänet nähdään yllätysroolissa Arto Halosen Isänmaallinen mies -elokuvassa.

 Marion Jones, 2007

4. Marion Jones

Marion Jones oli yleisurheilevan maailman kiiltokuvatähti ja rakastettu persoona. Kaunis ja eleganttinen askellus siivitti hänet nopeammin maalilinjan yli kuin kenenkään muun. Lisäksi hän oli myös pituushypyssä maailman ykkönen. Sitten käsiin räjähti BALCO:n dopingpommi, joka jätti lähtemättömän vaikutuksen niin yleisurheiluun kuin Jonesin elämään. Yhtäkkiä rakastetusta urheilijasta tuli sylkykuppi. Lance Armstrongin tavoin Jones kiisti syyllisyytensä, kunnes todistusaineisto oli liian suuri. Jones menetti yhteensä kahdeksan arvokisamitalia, mutta ennen kaikkea hän menetti uskottavuutensa ja vapautensa kuudeksi kuukaudeksi, kun hän joutui vankilaan viranomaisille valehtelusta.

Heidi Krieger, 1997 

3. Itä-Saksan dopingjärjestelmä

Kylmän sodan riehuessa Itä-Saksa, eli DDR, turvautui hyvinkin kyseenalaisiin menetelmiin oman kansallistunteensa pönkittämiseksi urheilun kautta. DDR:ssä oli systemaattista dopingin käyttöä jo lapsesta saakka ja on jättänyt valtavat jäljet satoihin sen aikaisiin urheilijoihin. Yleisurheilussa DDR:n naisiin pumpattiin niin paljon testosteronia, että he alkoivat muistuttaa miehiä ja kuuluisin tapaus lienee Heidi Krieger, joka joutui lopulta vaihtamaan sukupuoltaan ja on nykyään Andreas Krieger.

Venäjä doping, 2015 

2. Venäjän dopingskandaali

WADA räjäytti pommin marraskuussa, kun se paljasti Venäjän laajamittaisen dopingin käytön sekä sen piilottelun. Mukaan oli sotkeutunut myös Venäjän salainen poliisi FSB. Härskiydessään Venäjän toiminta hakee nykypäivänä vertaistaan. Toiminta ei välttämättä ollut yhtä systemaattista ja brutaalia kuin Itä-Saksassa, mutta tuolloin ajat olivat toiset. Virheistä ei ole kuitenkaan opittu. Venäjällä dopingnäytteitä tuhottiin, urheilijoita varoitettiin etukäteen tulevista testeistä, viranomaisia lahjottiin...Venäjä onkin suljettu kansainvälisestä yleisurheilusta siihen saakka, kunnes se saa nurkkansa puhdistettua.

Lamine Diack, 2016 

1. IAAF:n dopingkorruptio

WADA:n torstainen raportti iski melkoisia faktoja pöytään. Ei pelkästään se, että muun muassa Venäjällä ja Keniassa on syyllistytty dopingkäryjen peittelyyn, mutta jos lajin kattojärjestön pomo on sekaantunut samaan, niin se on jo ihan toisen tason juttu. IAAF:n entinen nokkamies Lamine Diack on ottanut lahjuksia vastaan peitelläkseen dopingkäryjä. IAAF:n pesää on puhdistettu viime aikoina urakalla, mutta taitaa olla niin, että vain pintaa on raapaistu. Lisää on varmasti vielä tulossa.  

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu