Li Andersson rinnasti Riikka Purran Trumpiin jäähyväispuheessaan

Li Andersson toimi vasemmistoliiton puheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan.

Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja Li Andersson rinnasti jäähyväispuheessaan valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) Yhdysvaltojen entiseen presidenttiin ja republikaaninen presidenttiehdokkaaseen Donald Trumpiin.

Puheessaan hän käsitteli sitä, miten maailmassa ajetaan rikkaiden asemaa historialla tutulla tavalla. 

Andersson sanoi, miten kautta historian äärioikeistolaiset liikkeet ovat saaneet voimansa ihmisten luottamuksen ja tulevaisuudenuskon rapautumisesta, mutta näiden liikkeiden vastaus vie huomion pois yhteiskunnan ongelmien oikeista syistä.

– Ympäri maailmaa näemme miten miljonäärien ja miljardöörien asioita ajavat johtajat, kuten Trump, Milei tai Purra onnistuvat houkuttelemaan työväenluokkaa äänestämään vaihtoehtoa, jossa ”eliitinvastaisen” kuoren alla paljastuu politiikkaa, joka nimenomaan pönkittää vallassa olevia taloudellisia eliittejä. Suurimmat hyötyjät verokevennyksistä ovat ne, joilla on entuudestaan eniten, Andersson sanoi ja sai yleisöstä "juuri näin" -huudahduksen.

Javier Milei on Argentiinan oikeistopopulistinen presidentti.

Aiemmin puheessaan Andersson myös viittasi pääministeri Petteri Orpon (kok) usein käyttämään "velkalaiva" -ilmaisuun puhuessaan maapallon kantokyvystä.

– Hyvinvointimme rajat eivät määräydy velkalaivan kannen mukaan vaan maapallon kantokyvyn mukaan. Ja niitä rajoja olemme räikeästi rikkoneet, hän sanoi.

Hän ei puhessaan tarjonnut keinoja puolueen kannatuksen nostamiseen, mutta sanoi uskovansa, että vasemmistolainen liike tulee voimistumaan vuosien aikana. Hänen mielestään puolue on muuttunut vuosien aikana punavihreäksi edelläkävijäksi.

Terveisiä uudelle puheenjohtajalle

Andersson myös välitti seuraajalleen terveisiä suomalaisilta saamiensa palautteiden perusteella.

– Perustele kantasi, ole rehellinen, usko omaan vaihtoehtoosi ja ennen kaikkea, vastaa esitettyyn kysymykseen, Andersson sanoi ja sai raikuvat aplodit.

Hän summasi puheessaan myös sitä, kuinka näistä vuosista hänellä on jäänyt mieleen eniten kaikki lukemattomat keskustelut toreilla ja huoltoasemilla ja kuinka puolueesta on löytynyt tukea ja yösijaa ympäri Suomen. 

Lopuksi hän vielä kiitti puoluetta.

– Ilman teitä mistään ei olisi tullut mitään, hän tiivisti.

Andersson toimi puheenjohtajana kahdeksan vuoden ajan vuodesta 2016 ja on kesäkuun eurovaalien myötä siirtynyt europarlaamentaarikoksi.

Vasemmistoliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin eilen kansanedustaja Minja Koskela, joka keräsi jäsenäänestyksessä lähes kaksi kolmannesta äänistä.

Katso Anderssonin puhe kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat