Hallitus ilmoitti eilen, että koulut pääosin lopettavat lähiopetuksen keskiviikkona.
Päätös tehtiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun hallitus oli todennut, ettei koulujen sulkemiseen ole tarvetta.
– Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioivat tilannetta ja saivat uutta dataa, miten koronavirus on mahdollisesti Suomessa levinnyt. Sen pohjalta saatiin uusia suosituksia, opetusministeri Li Andersson perusteli uutta linjausta.
"Uudessa tilanteessa"
Koulujen osalta tiistai on käytännössä siirtymispäivä eli monet koululaiset hakevat kirjansa kotiin. Vaikka koulut suljetaan, niin oppivelvollisuus jatkuu kuitenkin normaalisti.
Etäopetustavat tulevat vaihtelemaan, arvioi Andersson.
– Käytännössä tätä ratkaistaan oppilaitoksissa ja myöskin kuntatasolla. Toisen asteen ja korkeakoulujen tasolla tämä ei ole niin vaikeaa, koska erilaisia etäopiskelumahdollisuuksia on käytetty pidemmän aikaa, Andersson arvelee.
– Peruskoululaisten osalta ollaan aika uudessa tilanteessa ja voi olla aika haastavakin tilanne monille. Tässä siirrytään poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin, joka edellyttää sitä, että peruskoululaiset ovat valmiita itsenäiseen opiskeluun kotona. Opettajilta vaaditaan joustavuutta ja luovuutta, Andersson jatkaa.
"Opettajilta vaaditaan todella paljon"
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan etäopetuksessa tullaan hyödyntämään sekä läppäreitä että Wilman kautta lähetettäviä tehtäviä.
– Tämä vaatii opettajilta todella paljon, mutta he ovat toisaalta pedagogiikan ammattilaisia. Minulla on täysi luottamus siihen, että he yrittävät parhaansa mukaansa saada aikaan hyviä ratkaisuja, joilla turvataan pienempienkin lasten mahdollisuus jatkaa opintojaan, Andersson uskoo.
Päiväkodit pidetään auki
Vaikka koulut suljetaan, aiotaan opetusministeri Li Anderssonin mukaan päiväkodit pitää jatkossakin auki.
– Kyllä se muuttaa etätyöskentelyäkin aika lailla, jos on 5-vuotias kotona koko sen ajan kun pitäisi tehdä töitä. Siksi tehtiin linjaratkaisu, että varhaiskasvatus pidetään auki, Andersson sanoo.
Koulut suljettiin nopeasti sen jälkeen kun hallitus kertoi, että ne aiotaan pitää auki. Onkin aiheellista kysyä, kuinka pitkään päiväkodeista tehty päätös pitää.
– Tietenkin seuraamme epidemian etenemistä Suomessa ja tehdään arviot asiantuntijatiedon ja suositusten pohjalta, Andersson kertoo.
Tartuntatautipäivärahaa pohditaan
Tällä hetkellä Kelan maksama tartuntatautipäiväraha korvaa ansiotulomenetykset, jos henkilö joutuu karanteeniin tai hänen alle 16-vuotias lapsensa sairastuu.
Korvausta ei kuitenkaan makseta esimerkiksi silloin, kun terve lapsi jää pois koulusta ja huoltaja jää hoitamaan häntä. Koska kaikilla aloilla etätyö ei ole mahdollista, voi tämä aiheuttaa vakavia toimeentulo-ongelmia.
Li Anderssonin mukaan nämä ongelmat ovat aiheuttaneet aiheellisia kysymyksiä.
– Pyritään selvittämään mitä kaikkea voidaan tehdä, Andersson lupaa.