Hämeen Sanomien mukaan hallitus ilmoittaa koulujen väliaikaisesta sulkemisesta tänään.
MTV Uutiset käy läpi neljä tapausta, jotka maailmanlaajuinen koronaviruspandemia saattaa aiheuttaa suomalaiskodeissa. Vastaukset perustuvat työntekijä- ja työnantajajärjestöjen sekä Kelan lausuntoihin.
1. Maksetaanko tai korvataanko palkka, jos koulut ja päiväkodit suljetaan varotoimenpiteenä ja huoltaja joutuu jäämään kotiin?
Vain lyhyen aikaa.
SAK:n päälakimies Timo Koskisen mukaan pieniä lapsia saa jäädä hoitamaan kotiin pakottavasta syystä, mutta palkanmaksu on asia erikseen.
Jos lapsi ei ole karanteenissa, niin EK:n ja SAK:n mukaan sovelletaan työsopimuslain säännöstä pakottavista perhesyistä. Tuon pykälän nojalla huoltaja voi jäädä pois töistä, mutta tuolloin työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta.
SAK suosittelee etätöiden sopimisesta työnantajan kanssa, jos se vain on mahdollista.
Jos koulut ja päiväkodit suljetaan, ja huoltaja jää kotiin, ei Kela myöskään maksa tartuntatautipäivärahaa, jota maksetaan esimerkiksi silloin, jos lapsi on karanteenissa. Lapsen ei katsota olevan karanteenissa, jos koulut suljetaan varatoimenpiteenä.
Työntekijällä on oikeus saada palkkansa 14:sta vuorokaudelta sellaisissa tilanteissa, joissa työnteko estyy työnantajasta ja työntekijästä riippumattomasta syystä. JHL:n mukaan tällainen tilanne on esimerkiksi se, että koulut ja päiväkodit suljetaan kunnan päätöksellä tartuntatautien leviämisen estämiseksi.
2. Maksetaanko tai korvataanko palkka, jos lapsi sairastuu koronavirukseen ja häntä joutuu jäädä hoitamaan kotiin?
Korvataan.
Jos lapsi sairastuu koronavirukseen ja huoltaja joutuu jäämään kotiin, voi hän käyttää tilapäistä hoitovapaata. Sen kesto on työehtosopimuksesta riippuen 3–4 päivää. Tuona aikana työnantajan palkanmaksuvelvoite säilyy. Edellytyksinä ovat yleensä muun muassa se, että sairastunut lapsi on alle 10-vuotias.
Koronaviruksesta parantuminen kestää kuitenkin pidempään kuin 3–4 päivää, jonka jälkeen työnantajan palkanmaksuvelvoite päättyy. Tuon jälkeen sairaan lapsen huoltajalla on oikeus jäädä kotiin pakottavan perhesyyn perusteella. Tuolloin työnantajan ei tarvitse maksaa kotiin jäävälle työntekijälle palkkaa.
Kela kuitenkin korvaa ansiotulomenetykset tartuntatautipäivärahalla, joka on täysimääräinen korvaus ansionmenetyksestä. Palkansaajan päiväraha määräytyy palkan mukaan. Yrittäjän päiväraha puolestaan määräytyy voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.
3. Maksetaanko tai korvataanko palkka, jos puoliso sairastuu koronavirukseen ja häntä joutuu jäädä hoitamaan kotiin?
Ei.
Jos puoliso sairastuu, voi häntä jäädä kotiin hoitamaan pakottavan perhesyyn perusteella. Tuolloin työnantajalla ei kuitenkaan ole palkanmaksuvelvollisuutta.
Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa ainoastaan alle 16-vuotiaan sairaan lapsen hoitajalle. Sairaan puolison hoitajan palkkaa tartuntatautipäiväraha ei nykyisen tiedon valossa korvaa.
4. Maksetaanko tai korvataanko palkka, jos kuuluu koronaviruksen riskiryhmiin ja haluaa jäädä kotiin?
Ei.
Työnantaja voi tällaisessa tapauksessa myöntää harkinnanvaraisesti palkattoman vapaan, mutta palkanmaksuvelvollisuutta työnantajalla ei ole.
Julkisen terveydenhuollon tartuntatautivastaava lääkäri voi määrätä karanteeniin, mutta pelkkä riskiryhmään kuuluminen ei oikeuta karanteeniin määräämiseen.
Kela ei korvaa koronaviruksesta johtuvaa vapaaehtoista kotiin jäämistä.
Lue myös: THL julkaisi koronaviruksen riskiryhmät: Yli 70-vuotiaat, perussairaat, sairaalloisen ylipainoiset, tupakoijat…
Korjaus: lisätty tieto siitä, että työntekijällä on oikeus saada palkkansa 14:sta vuorokaudelta sellaisissa tilanteissa, joissa työnteko estyy työnantajasta ja työntekijästä riippumattomasta syystä. JHL:n mukaan tällainen tilanne on esimerkiksi se, että koulut ja päiväkodit suljetaan kunnan päätöksellä tartuntatautien leviämisen estämiseksi.