Koronatartuntojen määrä on viime aikoina kasvanut reippaasti ja se tulee myös näkymään kouluissa, kun opetus alkaa ensi viikolla.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi eilen MTV Uutisten haastattelussa, että hallituksen pitää miettiä kaikkia keinoja, myös etäopetukseen siirtymistä.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan etäopetus on viimeisimpiä keinoja, mihin ryhdytään.
– Nythän meillä Suomessa on tilanne, että baarit ovat edelleen auki kello 17 asti päivisin. En itse pidä sellaista tilannetta mahdollisena, että aikuiset ja täysikäiset nuoret voisivat mennä päivisin kapakkaan ryypiskelemään, mutta lapset ja nuoret eivät voisi samaan aikaan mennä kouluun opiskelemaan, sanoo Andersson MTV Uutisille.
HUS-pomo: Omikron vyöryy Suomen yli kun koulut alkavat – vain täydellinen lockdown saisi tartunnat alas
Etäopetuksesta alueellista?
Kevään 2020 kokemukset pitkistä etäopetusjaksoista osoittaa, että niillä on suuri negatiivinen vaikutus lapsiin ja nuoriin. Myös syrjäytymisen vaara kasvaa, Andersson sanoo.
– Pitää katsoa, mikä tämän yhteiskunnan arvojärjestys on ja tehdä kaikki mahdollinen ennen kuin keskustellaan valtakunnallisista lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rajoituksista.
Andersson muistuttaa, että jo nyt on mahdollista tehdä paikallisesti päätöksiä etäopetukseen siirtymisestä, jos koronatilanne näin vaatisi.
– Pitäisin itse parempana, että alueet hyödyntäisivät sitä silloin, kun on välttämätön tarve kuin se, että jouduttaisiin tekemään valtakunnallinen päätös. Silloin etäopetus myös kohdistuisi sellaisiin lapsiin ja alueisiin, missä ei ole ollut tartuntoja, Andersson linjaa.
Lue myös: Yle: STM ehdottaa koulujen siirtämistä etäopetukseen myös – myös Kiuru väläytti etäkoulun mahdollisuutta MTV Uutisille
Baarit auki, koulut eivät -tilanne "mahdoton"
Koronatilanne vaatii joka tapauksessa hallitukselta lisärajoituksia. Uusi ministerityöryhmä, jonka tarkoitus on yhteensovittaa koronatoimia, kokoontuu ensimmäisen kerran perjantaina.
Andersson haluaa, että uusia rajoituksia kohdistetaan aikuisiin, ei lapsiin.
– Joudumme taas keskustelemaan esimerkiksi ravintoloista ja baareista. Pitäisin itse mahdottomana sellaista tilannetta, että baarit olisivat päivisin auki, mutta koulut eivät.
Lue myös: Lapsiasiainvaltuutettu peräänkuuluttaa viisautta koronatoimiin: "Ei tehdä hötkyillen päätöksiä sinne tai tänne"
Anderssonin mukaan on myös syytä vauhdittaa rokotuksia alle 12-vuotiaiden keskuudessa. Sillä tavalla myös tartuntojen määrä saadaan kouluissa haltuun.
Andersson toivookin, että kunnat ryhtyvät rokottamaan 5-11 vuotiaita mahdollisimman nopeasti.
THL:n Mika Salminen on puhunut koronakaranteenin lyhentämisestä, jotta yhteiskunnan kuormitus ei kasvaisi liian suureksi, kun keskeisten alojen työntekijöitä on karanteenissa. Anderssonin mukaan karanteenien pituus ei ole poliittinen päätös.
– Me noudatamme sitä, mitä terveydenhuollon asiantuntijat meille suosittavat, opetusministeri toteaa.