Liennytystä vai ei? Lännen ja Venäjän tapaamisissa "strategista leikkiä"

Juncker Putin Pietari
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät jäykähkösti Pietarissa. Junckerin Pietarin-matka on herättänyt kritiikkiä niin mediassa kuin EU-parlamentissakin.
Julkaistu 17.06.2016 22:14
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Venäjä ja länsi näyttävät nyt varovasti tunnustelevan liennytyksen mahdollisuuksia. Tällaisia sävyjä voi tulkita niin EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Pietarin-matkasta kuin presidentti Putinin päätöksestä tulla Suomeen. Venäjän-vastaisista pakotteista ei silti aiota luopua. 

– Euroopan unioni –  huolimatta näistä kaikkien tuntemista ongelmista – on yhä Venäjän tärkein kauppakumppani. Se on läheisin naapurimme, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi talousfoorumin avauspuheessaan.

Putinin puhe Pietarin talousfoorumissa oli sävyltään sovittelevampi kuin moni odotti. Puhetta edelsi EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin saapuminen talousfoorumiin. Yhteydenpidossa voi nähdä merkkejä pyrkimyksestä jonkinlaiseen liennytykseen.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon puolestaan on puhunut Ukrainan kriisin ratkaisusta viittaamatta Venäjään konfliktin osapuolena. Hän toivoi Venäjän osoittavan ”johtajuutta” kriisin ratkaisemisessa.

Ukraina raivostui kommentista.

Ilmapiirin muutos on noteerattu myös länsiyrityksissä.

– Kaksi vuotta sitten yrityksiin kohdistui poliittinen  paine pysyä poissa Pietarista. Venäjään ei saanut näyttää kiinnostusta. Minusta tämä on muuttunut, arvioi pääekonomisti Charles Robertson Reneissance Capital -yhtiöstä.

Ristiriitaisia reaktioita

Junckerin Pietarin-vierailua on kritisoitu laajasti, ja ryhmä hänen puoluetovereitaan vaati kirjallisesti matkan perumista. Yhtään suomalaisnimeä kirjeessä ei ollut. Eurokansanedustaja Heidi Hautala on kuitenkin tietoinen vetoomuskirjeestä.

Politico

Mm. Politico-lehti uutisoi matkaan liittyvästä kiistasta.

– Minusta tärkeintä on että näissä tapahtumissa ja tapaamisissa otetaan selvästi esiin se, että pakotteet pysyvät kunnes Minskin rauhansopimus saadaan voimaan . Nämä viestit eivät saa sotkea tätä asiaa, Hautala toteaa.

Vaikka Juncker ei matkaansa perunutkaan, Hautala arvioi että puoluetovereiden kirje on saattanut tiukentaa Junckerin sanavalintoja Pietarissa.

– Hän on varmasti ymmärtänyt että viestinnän Putinille täytyy olla hyvin selkeää. Junckerhan on hyvin selkeästi sanonut että pakotteet eivät poistu ennen kuin Minskin sopimus on saatu täytäntöön, Hautala sanoo.

"Strategista leikkiä"

Myös Suomi on osaltaan profiloitunut vierailutahdillaan.  Presidentti Niinistö kävi maaliskuussa Moskovassa tapaamassa presidentti Putinia, ulkoministeri Timo Soini puolestaan tapasi viime kuussa virkaveljensä Sergei Lavrovin. Presidentti Putin taas on ilmoittanut vierailevansa kesällä Suomessa.

Suomen ja Venäjän keskinäinen yhteydenpito näyttäytyy nyt varsin tiiviinä muihin EU-maihin nähden.

– Sinänsä tämä on tietysti järkevää toimintaa, pitää yllä keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa, toteaa ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

– Mutta tietenkin siinä voi olla strategisia intressejä eri osapuolilla. Venäjällähän on selkeästi ollut intressi ikään kuin hajottaa länttä ja tuottaa vierailuja Moskovaan ja Pietariin. Sillä osoitetaan lännen rivien hajanaisuutta. Mutten usko että tämä on kovin hyvin toiminut, Aaltola arvioi.

– Ehkäpä tästä päästään vähitellen siihen, että tällaisen strategisen leikin asemesta päästäisiin löytämään oikeasti yhteisiä intressejä.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat