Vantaalainen Sampo Luumi on 38-vuotias mies, joka on sairastanut koko ikänsä Duchennen lihasdystrofiaa. Kyseessä on lapsesta asti etenevä lihasrappeumatauti. Luumi pystyi kävelemään lapsena, mutta sairaus hävittää voiman lihaksista vähitellen. Nykyään hän on pyörätuolissa.
Tauti tekee työnhaun vaikeaksi. Aiemmin Luumi on työskennellyt hallintoassistenttina ja toimistotyöntekijänä. Hänelle on kertynyt myös luottamustoimia ja vapaaehtoistyötä. Kielitaitoa ja ATK-osaamista löytyy myös.
Meriiteistä huolimatta töiden saaminen on hankalaa.
Luumi jakoi Facebookissa päivityksen, jossa hän etsi töitä. Päivitys on sittemmin saanut valtavasti huomiota ja se on jaettu tuhansia kertoja. Hänen motiivinsa työnhakuun on hyvin ymmärrettävä ja koskettava.
– Haluaisin tehdä vielä töitä, sillä haluaisin olla paremmin mukana elättämässä perhettäni, Luumi kirjoitti päivityksessään.
"Voisiko minut lähettää jo Sveitsiin eutanasiaklinikalle?"
Sairaus aiheuttaa sen, ettei Luumi pysty kävelemään ja muutenkin liikkuminen on vaikeaa. Hän ei pysty myöskään hengittämään ilman apuvälineitä. Syöminen eikä juominenkaan onnistu normaalisti.
Sairaudesta huolimatta Luumi on perheellinen, elämänhaluinen ja motivoitunut mies. Hän sanoo olevansa parhaassa työiässä, eikä ole vielä valmis luovuttamaan.
– En selviä yhteiskunnassa ilman avustajaa 24/7. Voisiko minut lähettää jo Sveitsiin eutanasiaklinikalle? En olisi ihan valmis tähän, sillä olen elämänhaluinen ja jokseenkin työkykyinen vielä.
Luumi on tehnyt aiemmin monipuolisia toimistotöitä. Hän kertoo vastanneensa lukemattomiin työnhakuilmoituksiin. Hän on myös lähettänyt paljon avoimia hakemuksia.
Etätyöt olisivat yksi mahdollisuus.
– Työkokemuksesta on kehittynyt osaamista useaan osa-alueeseen. Vuodesta 2016 olen tehnyt vain satunnaisesti palkkatyötä. Toivoisin osaamistani vastaavaa ja mielekästä työtä, jolla on merkitystä. Mutta pystyn työskentelemään vain tietokoneella. Haluaisin tehdä etätyötä, Luumi kuvailee toiveitaan ja osaamistaan MTV Uutisille.
Elämänkokemusta on kertynyt
Sairaudesta huolimatta Luumi on ehtinyt elämässään paljon.
– Olen kotoisin Etelä-Karjalalasta, pienestä Rautjärven kirkonkylästä. Tiettyjen sattumusten kautta ajauduin Vantaalle, jossa olen viettänyt nyt 16 vuotta. Pääkaupunkiseudulla tapasin myös vaimoni ja heinäkuussa vietämme 10-vuotishääpäivää. Meillä on 5-vuotias tytär.
Luumin ansioluettelon perusteella hänelle on kertynyt paljon kokemusta töistä, vapaaehtoistyöstä, harrastuksista ja luottamustoimista.
Haastatteluihin tulee kutsuja joskus, mutta usein haastattelijan asenne on huomattavissa jo kaukaa.
– Työnhaussa on haastavinta bongata ne työt, joita pystyn tekemään. Myös haastatteluissa on vaikeaa vakuuttaa haastattelija. Myös työnantajan asenne vaikuttaa, Luumi harmittelee.
Facebookissa tehty päivitys on saanut valtavasti huomiota. Luumi sanoo olevansa kiitollinen kaikille, sillä työtarjouksia on jo tullut.
– Päivitykseni suosio oli minulle todellinen yllätys. Olen kiitollinen kaikista jaoista, reagoinneista ja kommenteista. Tästä on ollut hurjasti hyötyä, sillä yhteydenottoja ja työtarjouksia on tullut paljon.
Toiveissa pysyvämpi työ
Vaikka ihminen olisi vielä henkisesti työkunnossa, fyysinen sairaus vaikuttaa paljon työnhakuprosessissa.
– Tulos ja vetovoima ratkaisevat työntekijöitä valittaessa. Se on realismia ja vammaisen työntekijän täytyy tehdä enemmän töitä päästäkseen edes lähellekään samaa viivaa vammattoman kanssa. Työnantajien pitäisi muistaa, että on olemassa paljon sellaisia töitä, joita niin sanotusti kukaan ei tee. Voidaan unohtaa joitakin yritykselle näkymättömiä tehtäviä, jotka voisivat vähentää yrityksen kiirettä ja kuluja, Luumi kirjoittaa.
Tulevaisuudentoiveet ovat Luumilla selvät.
– Toivoisin pysyvämpää työpaikkaa tulevaisuudessa. Haluaisin jatkaa rakasta matkailuharrastustamme.
Luumi lopettaa päivityksensä:
– Huomaisitko sinä työnantaja vammaisen työntekijän palkkaamisen mahdollisuudet? Ota selvää esimerkiksi palkkatuesta, joka vähentää huomattavasti yrityksen palkkakuluja. Palkkaa minut ja saat halpaa työvoimaa. Tartu win-win tilaisuuteen!