Lihavuus on merkittävin diabetesriski, muistuttaa tutkimus – haittoja myös terveellisiä elintapoja noudattavilla

Lihavuus on merkittävin tyypin 2 diabeteksen riskitekijä, kertoo tutkimus. Jopa henkilöillä, jotka muuten elävät terveellisesti, lihavuus liittyi yli kahdeksankertaiseen sairastumisriskiin.

Lihavuus on merkittävin tyypin 2 diabeteksen riskitekijä, ja sen haitat näkyvät myös terveellisiä elintapoja noudattavilla. Lihavuus jättää varjoonsa myös perinnöllisen diabetesalttiuden, tuore tutkimus osoittaa.

Lihavuuteen liittyvä diabetesriski selvästi suurempi

Tutkimukseen osallistui 4700 potilasta, jotka sairastuivat tyypin 2 diabetekseen 15-vuotisen seurannan aikana, sekä 5400 tervettä verrokkia. Osallistujista 22 prosenttia oli lihavia, 43 prosenttia ylipainoisia ja loput normaalipainoisia. Elintavat, eli liikunta, ruokavalio, tupakointi ja alkoholinkäyttö, olivat terveelliset 40 prosentilla ja epäterveelliset 25 prosentilla.

Tulosten perusteella sekä lihavuus että huonot elämäntavat kummatkin altistavat tyypin 2 diabetekselle riippumatta mahdollisesta geneettisestä sairastumisriskistä. Lihavuuteen liittyvä diabetesriski on kuitenkin selvästi suurempi.

Tulokset julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Lihavuus liittyi kohonneeseen sairastumisriskiin

Jopa henkilöillä, jotka muuten elävät terveellisesti ja joiden perinnöllinen diabetesalttius on vähäinen, lihavuus liittyi yli kahdeksankertaiseen sairastumisriskiin. Tämä havaittiin verrattuna normaalipainoisiin, joiden elintavat olivat samat ja geneettinen riski pieni. Kaikkein suurimmassa sairastumisvaarassa olivat kuitenkin henkilöt, joilla kaikki riskitekijät kasautuivat.

Tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden diabetesvaikutuksista ja osoittavat laihduttamisen ja terveellisten elintapojen olevan parhaat keinot diabeteksen välttämiseen.

Noin 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta, ja heistä valtaosalla on tyypin 2 diabetes. Lihavia aikuisista suomalaista on noin neljännes. Normaalipainon ylittää kuitenkin kaksi kolmannesta miehistä ja puolet naisista.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat