Liiallinen ja yksipuolinen liikunta voi johtaa lapsen rasitusvammoihin – näin ehkäiset ja hoidat: "Sillä tutkitusti vähennetään vammoja"

6:29img
Julkaistu 06.06.2019 16:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Lasten rasitusvammat ovat tavallisia. Yleisimmistä rasitusvammoista sekä niiden ehkäisyistä Huomenta Suomessa tiistaina kertoi lastentautien erikoislääkäri ja lasten jalkapallovalmentaja Petri Koponen.

Lasten rasitusvammat lähtevät pikkuhiljaa kantapäästä ylöspäin, luonnehtii Petri Koponen. Runsaasti liikkuvilla ja urheilevilla nuorilla tyypillisimmät rasitusvammat esiintyvät erityisesti kantapään ja polven alueella.

– Rasitusvammoista alaraajavammat ovat yleisimpiä lajista riippumatta, Koponen sanoo.

Rasitusvammat paikantuvat yleensä alueille, joilla luu kasvaa ja vahva jänne kiinnittyy luuhun. Koponen muistuttaa, että lapsen luusto on kasvuvaiheessa ja herkkä rasitusvamoille.

LUE MYÖS: Fysioterapeutti huolestui lapsista, jotka treenaavat kuin pienet aikuiset: "Kaikkien ei tarvitse tähdätä huipulle"

Näin ehkäiset rasitusvammoja

Lasten ja nuorten rasitusvammat kuitenkin paranevat erittäin hyvin. Usein paraneminen vaatii harjoittelun järkeistämistä. Jos esimerkiksi kantapäät kipeytyvät, kannattaa treenaamisesta pitää ainakin parin päivän tauko. Mikäli kipu tuntuu levossa, treenaamista tulisi vältellä ainakin parin viikon ajan.

– Joku tolkku pitää olla määrässä ja lajikohtaisessa harjoittelussa, Koponen toteaa.

Koponen painottaa rasitusvammojen ehkäisyssä lisäksi monipuolista liikuntaa ja hyviä urheiluvälineitä. Myöskään kunnon alkulämmittelyä ei tule unohtaa.

Koponen suosittelee ennen treenejä tai peliä tehtäväksi parinkymmentä minuuttia koordinaatioharjoittelua sekä keskivartalon lihasten treenaamista. Näin lihas-hermojärjestelmä herää.

– Sillä tutkitusti vähennetään vammoja, Koponen sanoo.

Entä mikä on ravinnon merkitys rasitusvammojen ehkäisyssä? Katso koko haastattelu videolta.

LUE MYÖS: Emilian 5-vuotias tyttö tahtoo lajinsa parhaaksi – treenaa kuudesti viikossa: "Osa kyseenalaistaa, pakotetaanko lasta"​​​​​​​

Osittaislähde: Mehiläinen 

Tuoreimmat aiheesta

Lapset