Jori Lehterä johti HIFK:n karkeloita, alkukauden komeetta hölmöili itsensä suihkuun – näin keskiviikon Liiga-kierros eteni

Ai, ai! Lukon alkukauden tehotykki Jami Krannila hölmöilee: taklaa Sportin Carl Mattsonia päähän 3:38
Alkukauden maalinsylkijä Jami Krannila hölmöilee itsensä suihkuun.

Jääkiekon SM-liigassa pelattiin keskiviikkona viiden ottelun kierros. MTV Urheilu seurasi kierroksen tapahtumia tässä artikkelissa.

SM-liigaa on takana jo yli viikon päivät, mutta yksi mestarisuosikeista, Ilves aloitti kautensa vasta torstaina. Ilves onnistui lopulta kaatamaan kolmannen ottelunsa pelanneen TPS:n Nokia Arenassa maalein 4-2. Ilveksen maaleista vastasivat Jarkko Parikka, Matias Mäntykivi, Daniel Gazda ja tyhjään maaliin osunut Eemeli Suomi.

Mikkelissä Kiekko-Espoo otti toisen peräkkäisen voittonsa, kun Jukurit kaatui värikkäiden vaiheiden jälkeen maalein 6-4. Espoolaiset johtivat ottelua jo 4-0 ja 5-2, mutta Jukurit kiri kolmannessa erässä maalin päähän kahdella ilman maalivahtia tehdyllä osumalla.

Santeri Virtanen katkaisi Jukurien pyristelyt lopulta tyhjään maaliin tehdyllä osumalla.

Kiekko-Espoon tehomies ottelussa oli puolustaja Ville Lajunen pistein 1+2. Sairastumisten takia hyvin vajaamiehisenä esiintyneen Jukurien tehokkain oli Alex Berardinelle tehoin 2+1.

Jarno Pikkaraisen alku Ässien peräsimessä on sujunut mallikkaasti. Keskiviikkona kaatui Pelicans Lahdessa maalein 5-2, mikä tarkoittaa sitä, että Ässät jatkaa kahden ottelun jälkeen ilman pistementyksiä. Samaan on pystynyt ainoastaan HIFK, joka otti kolmannen voittonsa ryöpyttämällä HPK:ta maalein 6-2. Tehomiehenä hääri Jori Lehterä pistein 1+3.

Seuranta:

Kello 21.18: Näin on saatu SM-liigan keskiviikkokierros pakettiin. Kiitos seurasta.

Kello 21.06: Sport kaataa Lukon voittomaalikilpailussa. Ratkaisevan osuman taituroi Viljami Nieminen, joka harhauttaa John Lethemonin ja nostaa kiekon rystyltä Lukko-maaliin.

Kello 20.55: Lukko tasoittaa vajaat kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä, kun Karson Kuhlman osuu. Ottelussa edetään jatkoajalle tilanteessa 2-2.

Lukko tekee 2-2 maalin ilman maalivahtia 1:35

Kello 20.53: HIFK jatkaa SM-liigassa ilman pistemenetyksiä. Tänään kaatuu HPK maalein 6-2. Ykköstehoilijana ottelussa hääri Jori Lehterä pistein 1+3.

Korjaus: Tekstissä mainiittiin aiemmin, että HIFK on ainoana ilman pistemenetyksiä, mutta samassa tilanteessa on myös keskiviikkona Pelicansin kaatanut Ässät.

Kello 20.52: Mikkelissä mätetään lopulta peräti kymmenen maalia. Ottelu päättyy Kiekko-Espoon 6-4-vierasvoittoon. Espoolaisille toinen voitto peräjälkeen.

Kello 20.51: Ässät kellistää vieraissa kahden viime kevään finalistin Pelicansin.maalein 5-2. Aleksi Anttalaisen 5-2-maalin voit katsoa alta.

Ässät tekee 2-5 maalin 1:12

Kello 20.49: Siihen päättyy Jukurien pyristely. Santeri Virtanen laukoo tyhjään kiekon tyhjään maaliin ajassa 58.14.

Kello 20.48: Jukurit osuu jo toistamiseen ilman maalivahtia ajassa 59.19. Nyt asialla Alex Berardinelli illan toisella osumallaan. Hurja loppu luvassa Mikkelissä.

Kello 20.45: Jukurit nousee kahden maalin päähän ilman maalivahtia, kun ottelua on pelaamatta vajaat seitsemän minuuttia. Thomas Olsen osuu ylivoimalla, eli kahden miehen ylivoimalla, kun maalivahti oli vedettynä vaihtoaitioon. Saadaanko tästä vielä ottelu?

Kello 20.43: Ilves voittaa TPS:n Liiga-avauksessaan maalein 4-2. Tamperelaisten maalit merkittiin Jarkko Parikalle, Matias Mäntykivelle, Daniel Gazdalle ja Eemeli Suomelle, joka ratkaisi ottelun tyhjään maaliin iskemallään osumalla. TPS:stä osuivat Sisu-Petteri Lehtonen ja Jean-Christophe Beaudin. Nokia Arenassa yleisöä Ilveksen kauden avauksessa vaatimattomasti 5 571.

Kello 20.38: Eemeli Suomi iskee kiekon tyhjiin ajassa 57.41 TPS:n hakeissa tasoitusta. Syöttöpiste Jens Löökelle.

Kello 20.34: HIFK tekee selvää HPK:sta. Vincent Marleau muuttaa numeroiksi 6-2 ajassa 51.21. Tony Sund ja Santeri Hartikainen syöttöpisteille.

HIFK tekee 6-2 maalin ylivoimalla 1:08

Kello 20.28. Ässät tekee Pelicansista selvää jälkeä kolmannessa erässä. Ensin Patrik Juhola onnistuu ajassa 43.59 ja vain pari minuuttia myöhemmin Aleksi Anttalainen synkentään lahtelaisten iltaa entisestään. Tilanteeksi tulostaululla 2-5 ajassa 46.41.

Ässät tekee 2-4 maalin 1:07

Kello 20.27: Ilves huudattaa Nokia Arenan yleisöä ajassa 48.31, kun Daniel Gazda osuu ja siirtää tamperelaiset 3-2-johtoon.

Ilves tekee 3-2 maalin 1:22

Kello 20.24: HIFK siirtyy 5-2-johtoon ajassa 43.22 Luke Martinin ylivoimamaalilla. Syöttöpisteet Kristian Vesalaiselle ja Jori Lehterälle. Tehokolmikon tehot tänään: Lehterä 1+3, Vesalainen 1+2 ja Martin 1+2.

HIFK tekee 5-2 maalin ylivoimalla 1:29

Kello 20.16: Ässät siirtyy kolmannen erän avausminuutilla jälleen johtoon Lahdessa. Lenni Hämeenaho napauttaa ranteella viivasta kiekon ohi Jasper Patrikaisen.

Ässät tekee 2-3 maalin 1:06

Kello 20.14: Ilves ei aikaile. 34 sekuntia TPS:n maalista Matias Mäntykivi räväyttää hurjalla rannelaakilla pelin jälleen tasoihin. Syöttöpiste Daniel Gazdalle.

Ilves tekee 2-2 maalin 1:17

Kello 20.12: TPS taiteilee ajassa 43.04 komean osuman Nokia Arenassa. Aidan Dudas löytää näppärällä siirrolla Jean-Christophe Beaudinin, joka laukoo suoraan kiekon ohi Jakub Malekin. Eetu Päkkilälle toinen syöttöpiste.

TPS tekee 1-2 maalin 1:29

Kello 19.51: Pelicans tasoittaa toisen erän lopulla. Daniel Nieminen löytää häkellyttävällä syötöllä Elias Vilenin maalin edustalta. Siitä on mukava putata tyhjään rysään ajassa 37.41. 18-vuotiaalta Niemiseltä uskomaton temppu ensimmäisessä SM-liigan ottelussaan.

Pelicans-nuorukaiselta häkellyttävä temppu SM-liiga-debyytissään 0:55

Kello 19.47: TPS tasoittaa Tampereella toisen erän päätteeksi ajassa 39.03. Sisu-Petteri Lehtonen pääsee iskemään alivoimalla Ilveksen uinuessa.

TPS tekee 1-1 maalin alivoimalla 1:18

Kello 19.45: Sport siirtyy Jami Krannilan viiden minuutin rangaistuksen aikana 2-1-johtoon Raumalla, kun Viljami Nieminen osuu ajassa 25.46. Lukko haastaa, mutta maali hyväksytään.

Kello 1941: Jukurit herää taistelemaan ja kaventaa jo tilanteeksi 2-4. Alex Berardinelli osuu alivoimalla ajassa 26.11.

Kello 19.34: Jukureille pientä lohtua ajassa 24.28: Topias Hynninen osuu ylivoimalla ja tilanne 1-4.

Jukurit tekee 1-4 maalin ylivoimalla 1:28

Kello 19.33: Helsingissä HIFK karkaa jälleen kahden maalin karkumatkalle, kun Vincent Marleau osuu ajassa 24.33.

HIFK tekee 4-2 maalin 1:08

Kello 19.31: Mikkelissä Jukurien ilta on sysimusta. Kiekko-Espoo iskee jälleen kaksi pikamaalia ja siirtyy toisen erän alkajaisiksi 4-0-johtoon. Ensin ajassa 22.41 Arttu Tuomaala ja sitten ajassa 23.17 Ville Lajunen espoolaisten onnistujina.

Kello 19.28: Raumalla alkukauden kahdessa ottelussa neljä maalia iskenyt Jami Krannila lentää suihkuun ajassa 21.25. Krannilan keskialueen taklaus napsahtaa Sportin Carl Mattssonia päähän ja raumalaishyökkääjälle tuomitaan 5+20 minuuttia päähän kohdistuneetsataklauksesta.

Kello 19.22: Sport tasoittaa Raumalla todellisella salamamaalilla toisen erän alkajaisiksi. Tshekkihyökkääjä Martin Hanzl onnistuu maalinteossa ensimmäistä kertaa SM-liigassa ajassa 20.09. Syötöt Johan Sundströmille ja Otso Rantakarille.

Kello 19.13: HPK kaventaa vielä avauserän lopuksi tilanteeksi 3-2. Maali syntyy jälleen HIFK-puolustuksen lepsusta pelistä. Tällä kertaa tähtipakki Luke Martin antaa maalin takaa sokkosyötön, jonka HPK katkaisee, ja kiekko löytyy verkosto ajassa 19.01. Maalintekijänä Teemu Rautiainen.

HPK tekee 3-2 maalin 1:05

Kello 19.04: HIFK:n ylivoima kylvää tuhoa. Kello näyttää 15.48, kun Iiro Pakarinen osuu. Kodytek ja Lehterä syöttäjinä. Lehterällä avauserässä jo pisteet 1+2.

HIFK tekee 3-1 maalin ylivoimalla 1:08

Kello 18.57: HIFK siirtyy jälleen johtoon, kun sama kolmikko juonii ylivoimalla. Tällä kertaa maalintekijänä Jori Lehterä, joka tekee kauden avausmaalinsa jo kauden kolmannessa ottelussaan. Syöttöpisteet Vesalaiselle ja Martinille.

HIFK tekee 2-1 maalin ylivoimalla 1:10

Kello 18.54: HPK ei häkelly HIFK:n nopeasti johto-osumasta. Pelikello näyttää 12.14, kun Adam Brodecki tuo hämeenlinnalaiset tasoihin. Tilanne syntyy, kun HIFK-lupaus Aron Kivihraju menettää kiekon maalin edustalla ja HPK kiittää.

HPK tekee 1-1 maalin 1:05

Kello 18.52: Ilves onnistuu ensimmäisen erän lopulla ajassa 15.17. Puolustaja Jarkko Parikan rannelakaisu siniviivalta painuu maskin takaa ohi Adam Wernerin TPS-maalin ylänurkkaan ja Ilves johtoon.

Ilves tekee 1-0 maalin 1:08

Kello 18.46: Lukko pääsee tulostaululle ajassa 9.55, kun Steven Jandric osuu Karson Kuhlmanin ja Jami Krannilan syötöstä.

Lukko tekee 1-0 maalin 1:10

Kello 18.41: Lahdessa vieraileva Ässät siirtyy johtoon ajassa 4.57. Asialla Jonne Tammela.

Kello 18.39. Kiekko-Espoon Kasper Kulonummi on pelipäällä. Minuutti ja 32 sekuntia edellisestä osumasta kiekko on jälleen Jukurien verkossa. Kulonummen illan toinen syntyy ylivoimalla ajassa 4.53. Kyseessä ovat 20-vuotiaan puolustajan uran kaksi ensimmäistä Liiga-maalia. Kulonummi on Nashville Predatorsin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2022.

Taas sama mies: Kiekko-Espoon Kasper Kulonummi iskee jo illan toisen maalinsa Mikkelissä 1:39

Kello 18.38. Pahojen poissaolojen riivaama Jukurit joutuu kotonaan heti takaa-ajajaksi, kun Kasper Kulonummi vie Kiekko-Espoon 1-0-johtoon ajassa 3.21. Janne Hämäläiselle syöttöpiste.

Kiekko-Espoon Kasper Kulonummi yllättää pienestä kulmasta Jukureiden Markus Ruusun 1:19

Kello 18.37: Helsingissä HIFK aloittaa kierroksen maalinteon, kun Kristian Vesalainen räväyttää ylivoimalla ajassa 2.53 HPK:ta vastaan. Syöttöpisteet Jori Lehterälle ja Luke Martinille.

HIFK tekee 1-0 maalin ylivoimalla 1:08

Kello 18.30: Kierros rävähtää käyntiin näillä hetkillä. Sitä odotellessa voi kuunnella MTV Urheilun asiantuntija Petri Kontiolan kuulumisia. Kontiola pyörsi viime vuonna lopettamispäätöksensä ja palasi kaukaloon Tapparan paidassa. Kausi huipentui mestaruuteen. Nyt Kontiola toimii jälleen MTV Urheilun asiantuntijana. Tällä kertaa kenties kauden loppuun saakka? Katso alta.

Petri Kontiolalle heti tiukka kysymys uratilanteesta: "Nyt on yhden suunnan sopimus" 0:43

Kello 17.57: Jukurit isännöi keskiviikkona Kiekko-Espoota, joka otti viime kierroksella paluukautensa avausvoiton TPS:stä. Jukurit joutuu otteluun rankasti varamiehisenä, kun poissa ovat muun muassa alkukierrosten tehomiehet Max Ellis ja Peter Abbandonato, jotka ovat sairaana sivussa.

Kello 17.54: Vaikka SM-liigassa kausi alkaa vasta nyt, on Ilves ehtinyt jo pelaamaan neljä ottelua CHL:ssä. Kyyti on ollut kylmää. Tamperelaiset onnistuivat vaivoin raapimaan jatkoaikakotivoiton avausottelustaan puolalaista Unia Oswiecimiä vastaan, mutta sen jälkeen tilastoon on kirjattu vain tappioita. Seveitsiläiset Zürich, Lausanne ja Geneve-Servette jättivät Ilveksen ilman pisteitä ja tamperelaisten jatkomahdollisuudet ovat enää seitinohuet.

Kello 17.50: Hyvää keskiviikkoiltaa ja tervetuloa SM-liiga-kierroksen seurannan pariin. Luvassa viiden ottelun tuima kierros. Ottelut käynnistyvät kello 18.30. Illan kierroksella kautensa aloittaa viimein myös Tampereen Ilves, joka isännöi TPS:ää. TPS on ehtinyt pelata jo kolme ottelua. Ilves tiedotti tiistaina, että pari kautta AHL:ssä pelannut ruotsalaispuolustaja Simon Johansson palaa seuraan. Johansson ei kuitenkaan ole vielä tänään Ilveksen kokoonpanossa.