Jouko Myrrän paluulla onnellinen päätös, Jukurit-debytantti latoi hattutempun – näin SM-liigan avauskierros eteni

Jääkiekon SM-liigan kausi 2024-2025 käynnistyy seitsemän ottelun kierroksella. MTV Urheilu seuraa kello 18.30 alkavan kierroksen tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Uusi SM-liiga-kausi on saatu käyntiin maalirikkaissa merkeissä. Komeimman esityksen tarjoili Marko Tuomaisen komentoon siirtynyt Jukurit, joka löylytti kotonaan HPK:ta maalein 7-3. Mikkeliläisten maalijuhlaa johtivat uudet tulokaat, yhdysvaltalainen Max Ellis ja kanadalainen Peter Abbandonato. Ellis laukoi liigadebyytissään hattutempun ja keräsi tehot 3+1, Abbandonato kirjasi pisteet 1+3.

Kiekko-Espoon uusi tuleminen SM-liigaan päättyi tappioon, kun Helsingin IFK oli parempi maalein 5-2. Helsinkiläisistä tehokkaimpina heiluivat puolustaja Luke Martin tehoilla 1+2 ja hyökkääjä Jori Lehterä tehoin 0+3.

Tampereella Tappara nosti jälleen uuden mestaruusviirin Nokia Arenan kattoon viime kevään kultajuhlien merkiksi. Ottelu TPS:ää vastaan sujui nihkeämmin. Tappara tosin kiri TPS:n 2-0-johdon kiinni ja vei ottelun aina voittomaalikilpailuun saakka. Siellä Lukas Wernblomin maali ratkaisi voiton turkulaisille.

Avausvoittonsa tiistain kierroksella ottivat myös JYPin voittomaalikilpailussa kaatanut Pelicans, SaiPan kolmannen erän tehoillaan nitistänyt KalPa, Lukon lopulta jatkoajalla kellistänyt KooKoo sekä Sportista jatkoaikavoiton kaapinut Kärpät. Kärppien tähtipelaaja, viimekauden maalikuningas Teemu Turunen lensi ottelussa suihkuun polvitaklauksesta.

Seuranta:

Kello 21.12: Tapparan juhlailta mestaruusviirin nostoineen päättyy tappioon voittomaalikilpailussa. TPS:n Lukas Wernblom laukoo ratkaisevan osuman Juha Metsolan selän taakse ja turkulaiset pääsevät juhlatunnelmissa kotimatkalle.

Kello 21.10: Pelicans hakee kaksi pistettä Jyväskylästä. Asia ratkeaa voittomaalikilpailussa, kun tuore kanadalaisvahvistus Wyatt Kalynyuk napauttaa komeasti kiekon ranteella verkkoon.

Kello 21.06 Tappara ja TPS sekä JYP ja Pelicans ratkovat paremmuutensa voittomaalikilpailussa.

Kello 21.04: Jouko Myrrän aika Kouvolan KooKoon peräsimessä alkaa voitolla. Riley Sawchuck laukoo illan toisensa jatkoajalla ajassa 60.47 ja KooKoolle 4-3-vierasvoitto Lukosta. Tämä varmasti helpottaa KooKoo-leirissä 3-0-johdon sulamisen jälkeen.

Kello 21.02: Kärpät kaataa Sportin Reid Gardinerin jatkoaikaosumalla. Gardinerin illan toinen osuma syntyy ajassa 60.27 ja oululaisjuhlat käynnistyvät.

Kello 20.59: Kiekko-Espoon paluu SM-liigaan päättyy tappioon. Juhani Jasu viimeistelee HIFK:n voittolukemiksi 5-2 ajassa 58.41.

Kello 20.53: Jukurit tekee selvää HPK:sta. Yhdysvaltalaisvahvistus Max Ellis viimeistelee hattutemppunsa ajassa 55.46. Huikea debyyttiottelu Ellisillä menossa.

Kello 20.51: Helsingin vanhassa jäähallissa tapahtuu: Kiekko-Espoo näyttää tulevan maalin päähän Tomi Sallisen toimesta. Ottelun tuomaristo tarkistelee tilanteen videolta ja tuomiona on hylky. Ja sitten tulee ratkaisu, kun Iiro Pakarinen painaa kiekon tyhjiin. 5–2, HIFK.

Kello 20.45: Raimo Helmisen ensimmäinen ottelu SaiPan peräsimessä päättyy tappioon, kun KalPa on kotonaan parempi maalein 3-2. SaiPa roikkui johdossa vielä yli päätöserän puolivälin, mutta Filip Westerlundin ja Jaakko Rissasen pikamaalit käänsivät tilanteen kuopiolaisille.

Kello 20.44: Otto Rauhala tuo Tapparan tasoihin vastaan ajassa 49.63. Syöttöpiste Aleksi Matinmikolle.

Kello 20.42: HPK:n hämmästyttävä kiri tyrehtyy, kun Jukurien Jesper Piitulainen kuittaa tilanteeksi 6-3 ajassa 49.26.

Kello 20.35: Vaasassa Kärppien viime kauden maalikuningas Teemu Turusen ottelu päättyy ennen aikojaan. Turunen suihkuun polvitaklauksesta kolmannessa erässä ajassa 46.25.

Kello 20.33: Raimo Helmisen ja SaiPan yllätys on sulamassa. Jaakko Rissanen nostaa KalPan 3-2-johtoon ajassa 52.44.

Kello 20.30: HPK virittelee nyt kaikkien aikojen nousua. Kolmatta erää pelattu 45.04 ja tilanne on jo 5-3. Viimeisimmän maalin tekijnä Heikki Huttunen.

Kello 20.23: HPK herää taisteluun kolmannen erän aluksi. Teemu Rautiainen avaa maalihana 27 sekunnin pelin jälkeen  kahden miehen ylivoimalla ja Christopher Bengtsson napauttaa toisen 38 sekuntia myöhemmin yhden miehen ylivoimalla.

Kello 20.13: Lukko toipui KooKoon tyrmäävästä alusta, ja 0-3-tappioasema on muuttunut tilanteeksi 2-3. Lukon molemmat maalit toisessa erässä iski Jami Krannila. Maaleista jälkimmäinen, erän viimeisellä minuutilla syntynyt osuma oli Krannilalta huima yksilösuoritus. Kiekon oman siniviivan alla saanut hyökkääjä luisteli läpi koko kentän ja laukoi tulisen rannelaukauksen verkkoon.

Putki kulkee! Jami Krannilan huima yksilösuoritus huudattaa raumalaisyleisöä 1:19
Jami Krannila nostaa huimalla yksilösuorituksella Lukon maalin päähän.

Kello 20.08: Kärpät toipui Sportin avausmaalista ja johtaa kahden erän jälkeen Vaasassa maalein 2-1. Ensin JYPistä siirtynyt Reid Gardiner laukoi tasoituksen ajassa 33.59. Toisen erän lopussa Kärpät siirtyi 2-1-johtoon, kun viime kauden maalikuningas Teemu Turunen napautti ylivoimalla kiekon verkkoon.

Ainesta pesäpalloilijaksi? Reid Gardiner ohjaa komeasti Kärpät tasoihin 1:42

Reid Gardiner ohjee komeasti Kärpät tasoihin.

Kello 20.01. SaiPa on avannut uuden kauden Raimo Helmisen valmennuksessa mallikkaasti. Lappeenrantalaiset johtavat KalPaa vieraissa kahden erän jälkeen maalein 2-1. Helminen elää tuttuun tapaansa kiihkesti pelissä mukana. Toisessa erässä Elmeri Laakson jäähytilanne sai kiekkolegendan raivoihinsa. Katso alta.

Tämä jäähytilanne kuumensi Raimo Helmisen 0:56
Tämä jäähytilanne kuumensi Raimo Helmisen.

Kello 19.58. Saku Koivun poika Aatos Koivu rohmusi Tappara-TPS-ottelun avauserässä Liiga-uransa avauspisteen, kun hän sai syöttöpisteen TPS:n avausosumaan. Kiekon kauhoi maaliin Topias Haapanen. Aatos Koivun tehohetken näet alta. TPS johtaa ottelua toisessa erässä maalein 2-1.

Aatos Koivulle ensimmäinen liigapiste – Topias Haapanen ohjaa Koivun laukauksen sisään 1:16
Aatos Koivulle ensimmäinen liigapiste – Topias Haapanen ohjaa Koivun laukauksen sisään.

Kello 19.56: HIFK möyhentää Kiekko-Espoota. Iiro Pakarinen laukoo ylivoimalla tilanteeksi 4-1 ajassa 32.27. Puolustaja Luke Martin kerännyt jo tehot 1+2.

Kello 19.53: Jukurien ulkomaalaisketju Alex Berardinelli, Peter Abbandonato, Max Ellis jatkaa HPK:n löylyttämistä. Nyt vuorossa Abbandonato, joka viimeistelee tilanteeksi 5-0 ajassa 33.24. Ellisin tehot tähän mennessä 2+1, Abbandonato 1+2 ja Berardinelli 0+1.

Kello 19.47: Sport huudattaa kotiyleisöään, kun Axel Holmström osuu ajassa 31.25. Yksi mestarisuosikeista Kärpät jää takaa-ajajaksi.

Kello 19.39. Raumalla maaleja syntyy liukuhihnalta. Ensin Joonas Oden napauttaa toisen erän alkajaisiksi alivoimalla KooKoon 3-0-johtoon, mutta Jami Krannila kuittaa vain 40 sekuntia myöhemmin. Tilanne 3-1 KooKoolle. Alla vielä Odenin alivoimaosuma. Karmea hassi raumalaisilta.

Lukon ylivoimalta surkea kömmähdys – tuulennopea Joonas Oden kiittää 1:00

Kello 19.33: HIFK tulee sähäkästi toiseen erään. Ensin ajassa 21.07 Vincent Marleau ja 34 sekuntia myöhemmin Luke Martin muuttavat tilanteeksi Kiekko-Espoota vastaan 3-1. Samalla Marcus Hellgren-Smed luistelee sivuun Kiekko-Espoon maalilta, tilalle Petteri Rimpinen.

Kello 19.26: Kuopiossa pelataan jo toista erää, ja Raimo Helmisen valmentama SaiPa iskee kauden avausosumansa. Janne Naukkarinen vie lappeenrantalaiset 1-0-vierasjohtoon Elmeri Laakson syötöstä.

Kello 19.18: Tässä vielä Kiekko-Espoon avausmaali SM-liigassa sitten vuoden 1998.

Cameron Hillis naulaa Kiekko-Espoolle ensimmäisen maalin liigapaluun jäljiltä – edes tuomarit eivät pysyneet mukana 0:58

Kello 19.17: Ja heti perään TPS 2-0-johtoon Tampereella. Aarne Intonen syöttää jo kaaduttuaan kiekon Leevi Teissalalle, joka veivaa Juha Metsolan solmuun ja kiekon verkkoon.

Kello 19.14: TPS siirtyy johtoon Tapparan vieraana ajassa 15.24. Maali merkitään Topias Haapaselle. Syöttöpisteet Aatos Koivulle ja Mitja Jokiselle. Molemmille pisteet ovat ensimmäiset SM-liigassa.

Kello 19.13: Ensimmäiset erät on saatu päätökseen kuudella paikkakunnalla. Tampereella peli kulkee joitakin minuutteja muita jäljessä viirinnostoseremonian vuoksi.

Kello 19.07: Jukurit löylyttää HPK:ta Mikkelissä. Yhdysvaltalaistulokas Max Ellis iskee illan toisensa ajassa 17.43, ja Jukurit jo 3-0-johtoon.

Kello 19.01: Kauaa ei ehdi olla HIFK johdossa, kun Kiekko-Espoo painaa ensimmäisen maalinsa liigapaluun jäljiltä. Asialla on seuran tuore kanadalaisvahvistus Cameron Hillis, jonka kuti käy niin vikkelään nuotassa, että tuomarit joutuvat tarkistelemaan tilannetta videolta. 1–1, aika 14.22.

Kello 19.00: Jukurit jatkaa pirteästi HPK:ta vastaan. 14.23 on pelattu, kun Aleks Haatanen napauttaa avausmaalinsa Jukurien paidassa. Mikkelissä tilanne 2-0.

Kello 18.55: Helsingin vanhassa jäähallissa tapahtuu, kun HIFK naulaa kiekon liigapaluumuuttajan Kiekko-Espoon verkkoon. Asialla Kristian Vesalainen, joka osuu ylivoimalla. Pikkuisen heppoisesti lipsahti nyt K-Espoon veskarille Marcus Hellgren-Smedille.

Kello 18.48: Pelicans kuittaa tasoihin ylivoimalla ajassa 7.58, kun Rasmus Kumpulainen osuu.

Kello 18.44: Marko Tuomaisen alaisuuteen siirtynyt Jukurit osuu seuraavaksi. Max Ellis vie uransa ensimmäisellä SM-liiga-maalilla Jukurit 1-0-johtoon HPK:ta vastaan ajassa 6.11. Ylivoimamaali.

Kello 18-41: Myös Jyväskylässä verkko heiluu. Pelicansista siirtynyt Nathan Schnarr iskee ajassa 5.52 entistä seuraansa vastaan ja JYP 1-0-johtoon.

Pelicans tekee 1-1 maalin ylivoimalla 1:13

Kello 18.39: SM-liigakauden ensimmäinen maali nähdään Raumalla. Seth Barton siirtää KooKoon 1-0-vierasjohtoon ajassa 2.16. Syttöpisteet Matic Törökille ja David Farrancelle.

Tässä on liigakauden avausmaali: KooKoon Seth Barton yllättää heppoisesti Lukon uuden jenkkivahdin 0:14

Kello 18.36: Kauden avausmaalia vielä odotellaan, mutta rangaistuksia on jo ehditty jakaa. Ensin JYPin Elias Huttu koukkaamisesta ja HIFK:n Luke Martin mailasta kiinnipitämisestä istunnolle.

Kello 18.24: Reilu viisi minuuttia kauden alkuun. Sitä odotellessa MTV Urheilun liigaranking, olkaa hyvät:

Tältä näyttää MTV Urheilun liigaranking: Kiekko-Espoo heti pudotuspeleihin, Pelicans kaukana kärjestä 4:34
Tältä näyttää MTV Urheilun liigaranking: Kiekko-Espoo heti pudotuspeleihin, Pelicans kaukana kärjestä.

Kello 18.09. Tampereella kauden avausillan tapahtumat käynnistyvät jo kello 18.20, kun viime keväänä kolmannen peräkkäisen mestaruuden voittaneen Tapparan mestaruusviiri nostetaan Nokia Arenan kattoon.

Kello 17.31: Jääkiekon SM-liigan kausi 2024-2025 käynnistyy tiistaina seitsemän kierroksen ottelulla. Tervetuloa mukaan MTV Urheilun liigaseurantaan, johon päivitämme avauskierroksen tärkeimmät tapahtumat ja suurimmat puheenaiheet. Ottelut alkavat kello 18.30.

Avauskierrokselta on sivussa nippu nimekkäitä pelaajia. Poissaolijoiden listalta löytyvät muun muassa Kärppien Marko Anttila, Tapparan Olli Juolevi sekä TPS Viljami Marjala. Heistä Anttila on sivussa kuukauden päivät yläraajavamman takia.

Jääkiekon SM-liigan alku tarkoittaa myös uutta aikakautta sääntörintamalla. SM-liigassa otetaan käyttöön tiukennettu sääntötulkinta, jolla pyritään puuttumaan estopelaamiseen. Pian nähdään, kuinka hyvin pelaajat ovat sisäistäneet uuden linjan. Nähdäänkö avauskierroksella jäähysuma?

MTV Urheilu uutisoi tiistaina, että SM-liigassa otetaan käyttöön paitsiohaastot. Paitsiokameroiden asentamine on käynnissä ja uudistus otetaan käyttöön myöhemmin. Lisää aiheesta alla olevasta linkistä.