Jääkiekon Liigan asettuminen ennenaikaiselle ja pidennetylle joulutauolle tuo liigaseuroille suuria lisähaasteita. Vuosi on ollut seuroille taloudellisesti ennätysraskas, ja tauon myötä kuluja joudutaan sopeuttamaan entisestään ennen vuodenvaihdetta.
Koronaviruspandemian kurittama Liiga ilmoitti keskiviikkona siirtävänsä 3.–19. joulukuuta pelattavaksi suunnitellut ottelut myöhempään ajankohtaan. Päivitetyn otteluohjelman mukaan sarja jatkuu aikaisintaan tapaninpäivänä, jolloin on määrä pelata viiden ottelun kierros.
KalPan taustayhtiön KalPa Hockey Oy:n toimitusjohtaja Toni Saksman suhtautuu nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen vakavuudella.
– Kyllä tämä taloudellisesti sellainen monttu on. Sinällään kaikki ymmärtää, että tilanne ei ole omissa käsissä ja meidän vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset. Keskitymme siihen, että pystymme turvaamaan toiminnan jatkuvuuden tulevaisuudessakin, Saksman sanoo.
SaiPan taustayhtiön Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkanen on yhtä mieltä.
– Toki tämä taloudellisesti aiheuttaa isot tappiot ja yritystoiminnalle haasteita, kun yli 50 henkilön palkat pitäisi maksaa ja tulovirta katkeaa yhtäkkiä. Se ei ole helppoa, mutta yritämme löytää keinot, Markkanen ruotii.
Ässien liikevaihto putoaa rajusti
Kausi meni tauolle keskiviikkona Porissa, jossa Ässät hävisi KooKoolle 800 silmäparin edessä 1–6. HC Ässät Pori Oy:n toimitusjohtaja Mikael Lehtinen avaa rehellisesti porilaisseuran tämän kauden talouslukuja.
– Koronan vaikutus on kokonaisuudessaan massiivinen koko jääkiekkokentälle. Meidän liikevaihto tulee putoamaan yli 30 prosenttia. Se tarkoittaa, että puhutaan yli kahden miljoonan euron pudotuksesta eli liki kolmanneksesta, Lehtinen sanoo.
– Kaikki ymmärtää, että kulujen sopeutus rupeaa olemaan aika lailla vaikeaa ja mahdotonta ilman irtisanomisia ja rajuja toimenpiteitä.
Lehtinen pitää tautitilanteen kannalta Liigan taukoa kokonaisuudessaan hyvänä asiana, mutta ihmettelee hieman tapaa, jolla kaikki alueet lyötiin lopulta ottelutauon piiriin. Satakuntaan yleisörajoitukset asetettiin keskiviikkona Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä.
– Tuntuu, että tässä ollaan ajauduttu tiettyyn yhdenmukaisuuspolitiikkaan, Lehtinen sanoo.
Otteluiden turvallisuus keräsi kehuja
Liigaseurat ovat saaneet kehuja alkukauden ottelujärjestelyistä. Seurat ovat noudattaneet tiukkoja turvallisuusmääräyksiä, joiden myötä tartuntaketjujen määrä kiekko-otteluissa on painettu minimiin.
– Kyllä meitä on kehuttu laajalla säteellä turvallisuudesta ja todettu, että olemme tehneet enemmän kuin on pyydetty. Siinä mielessä olemme onnistuneet erittäin hyvin, Markkanen sanoo.
KalPan Saksman kertoo keskustelleensa Itä-Suomen aluehallintoviraston kanssa yleisötapahtumien katsojarajoituksista. Avin viesti oli se, että seura ei olisi voinut tehdä juuri mitään paremmin ottelutapahtumien järjestämisessä.
– Sen suhteen ei jäänyt ainakaan omaan päähäni jossiteltavaa. Toivotaan tietysti, että tämä on mukana arvionnissa, kun tammikuuta koskevia päätöksiä tehdään, hän peräänkuuluttaa.
Lehtinen kummeksuu Liigan pakkotaukoa juurikin otteluiden turvallisuuden näkökulmasta.
– Kyllähän tässä väkisinkin pienessä seurassa joutuu miettimään, millä tavalla päätöksentekoprosessi meillä etenee. Ei sillä ole poliittisessa kentässä näköjään mitään painoarvoa, miten vastuullisia toimijoita meillä tässä kentässä on joukossa.
"Köyhempänä mutta vahvempana"
Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Kostiainen arvioi keskiviikkona Iltalehdelle, että seurat tuskin lomauttavat pelaajiaan joulukuun ottelusulun aikana. KalPan Saksman allekirjoittaa näkemyksen. Kuopiolaisseura leikkasi keväällä pelaajiensa ja valmennuksensa palkkoja.
– Se (lomauttaminen) ei ole meidän tarkoituksena. Olemme viime keväästä asti tehneet pelaajien kanssa erittäin hyvää yhteistyötä ja käyneet asioita koko ajan avoimesti läpi.
Myös Ässissä uskotaan, että pelaajien pakkolomautuksiin ei tarvitse mennä.
– Meidän osalta asia varmaan pitää paikkansa. Olemme löytäneet ratkaisut aina sisäisesti, Lehtinen korostaa.
SaiPa on tarttunut JYPin ohella ainoana seurana koviin sopeutustoimiin lomauttamalla valmennusjohtonsa vuoden loppuun asti. Markkanen ei suoraan poissulje mitään sopeutustoimenpidettä.
– Jokainen yhtiö tietysti tekee omat ratkaisunsa, ja ihan varmasti kaikkia keinoja pohditaan. Minulla ei ole valmiita vastauksia muutamassa päivässä. Pohditaan vaihtoehtoja ja tehdään tarvittavat toimenpiteet, Markkanen sanoo.
– Tämä ei ole helppoa. Meillä on hieno yhteisö ja hienot työntekijät, ja uskon, että yhdessä näistäkin vaikeuksista selvitään ja tullaan vahvempana ulos. Vähän köyhempänä mutta vahvempana.
Miten käy runkosarjan jatkon?
Liiga on korostanut, että täysimittainen 60 kierroksen runkosarja yleisön edessä on kauden avainasia, josta ei olla valmiita tinkimään. Markkanen uskoo, että täysi runkosarja pystytään pelaamaan, vaikka keväällä ottelutahti voikin kiihtyä tiiviiksi.
– Ei se (täysi runkosarja) vielä ole uhattuna. Jo kauteen lähtiessä on pohdittu erilaisia skenaarioita. Yksi niistä oli se, että jos kausi keskeytyy muutamaksi viikoksi, se ei vielä vaaranna kauden läpiviemistä, Markkanen sanoo ja lisää, että asiaa pitää pohtia uudestaan, mikäli pelitauko pitkittyy.
Kevään ja tulevaisuuden ennustaminen on vallitsevassa tilanteessa miltei mahdotonta, puhuttiin sitten talousluvuista tai pelimääristä.
– Eihän meillä kellään ole kristallipalloa, jolla näkisimme, mitä keväällä tapahtuu. Ässien otteluita on pelattu 21, joten noin 40 ottelua pitäisi vielä pystyä pelaamaan. Mutta se vaatii monella sektorilla sitä, että asiat taudin kannalta menevät positiiviseen suuntaan, eikä muita kompastuskiviä tule, Lehtinen sanoo.