Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen kertoi syyt liikahikoiluun.
– Normaalisti ihminen ei ihmeellisemmin hikoile, ja jos yhtäkkiä alkaa voimakkaasti hikoilla, siihen voi olla monenlaisia syitä. Infektiot ovat ehkä yleisin syy, erikoislääkäri Teija Lehmonen kertoo.
Lehmosen mukaan virus- tai bakteeritulehdukseen liittyvä hikoilu tunnistetaan varsin helposti muiden oireiden, kuten nuhan tai yskän vuoksi.
Liiallisesta hikoilusta voivat kärsiä myös uniapneaa sairastavat. Myös diabeetikot voivat yölliseen aikaan herätä kovaan hikipuuskaan verensokerien laskiessa voimakkaasti.
– Esimerkiksi neurologisissa sairauksissa, kuten Parkinsonin taudissa voi ilmaantua poikkeavaa hikoilua. Myös kilpirauhasen liikatoiminnassa voi esiintyä tätä.
Jos liikahikoilu alkaa piinata yllättäen, Lehmonen suosittelee ottamaan yhteyttä lääkäriin.
– Sekin on mielestäni selvittämisen paikka, jos hikoilusta on tullut häiritsevää tai se aiheuttaa jo sosiaalista eristäytyneisyyttä. Jotkut potilaat pelkäävät kätellä sen takia että kädet tuntuvat kylmiltä, hikisiltä ja nihkeiltä.
Hikoilun voi jakaa kahteen eri tyyppiin: paikalliseen sekä yleiseen hikoiluun.
– Paikallisella yleensä tarkoitetaan jo nuoruusiällä alkanutta idiopaattista hikoilua, joka tarkoittaa sitä, että kämmenet, jalkapohjat ja kainalot hikoavat ja joillakin voi pääkin hiota. Kolmella prosentilla tiedetään olevan tällaista nuoruusiällä alkanutta hikoilua.
Lehmonen muistuttaa, että hikoilu esimerkiksi kuumassa on täysin normaalia, sillä se on kehon keino jäähtyä.