Lääkärit selittävät, miksi kylmää hikeä ei saa jättää huomiotta: "Sen ei pitäisi olla säännöllinen asia"

0:47img
Hikoiletko paljon? Nämä ongelmat tunnistat taatusti!
Julkaistu 31.01.2021 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kylmä hiki on pienoinen lääketieteellinen mysteeri, jonka hoito vaihtelee aiheuttajan mukaan. Health-sivuston haastattelemat asiantuntijat kertoivat, mitä syitä reaktion takana voi olla.

Tavallisesti ihminen hikoilee, kun elimistö jäähdyttää itseään. Hikikarpalot nousevat pintaan esimerkiksi kuumuden vuoksi tai fyysisen ponnistelun seurauksena.

Kylmä hiki eroaa tavallisesta hikoilusta. Kylmä hiki ei ole lääketieteellinen termi, mutta sitä käytetään arkikielessä kuvaamaan esimerkiksi vilunväristyksiä ja yöhikoilua. Usein reaktioon liittyy myös ihon kalpeutta, kohonnutta sydämen sykettä sekä huteraa oloa.

Kylmä hiki nousee pintaan, vaikka ihmisellä olisi viileä. Se saa yleensä ihon ja kämmenet tuntumaan nihkeän kosteilta ja aiheuttaa epämukavan olon.

LUE MYÖS: Onko tämä nyt ihan normaalia? 5 asiaa, joista tavallisesta poikkeava hikoilu kertoo

Kylmän hien aiheuttajat

Health-sivuston haastattelema yleislääkäri Kathryn Boling kertoo, että kylmä hiki voi johtua monista eri syistä, kuten infektiosta, kuumeesta, piilevästä sairaudesta, sydänkohtauksesta tai alhaisesta verensokerista.

Kylmä hiki voi olla myös merkki hormonaalisista muutoksista, esimerkiksi vaihdevuosista. Lisäksi äkillisen uhkaavan tilanteen aiheuttama stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa kylmän hien nousun iholle.

Toisinaan kylmä hiki voi iskeä urheilusuorituksen jälkeen, jos keho yhtäkkiä viilenee treenin päätteeksi.

Oli syy mikä tahansa, useimmiten kylmä hiki nousee ennen varsinaista kylmyyden tunnetta.

Jatkuva kylmähikoilu on syy mennä lääkäriin

Kylmähikoilun hoito riippuu täysin siitä, mikä syy sen takana on. Tämän vuoksi olisi tärkeää kiinnittää huomio muihin kylmän hien yhteydessä ilmeneviin oireisiin.

Jos kylmä hiki nousee pintaan säännöllisesti tai sen yhteydessä kokee muita oireita, kuten rintakipuja, hengenahdistusta, laihtumista, kipua tai huimausta, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Hikoilun taustalla voi nimittäin olla jokin hoitoa vaativa sairaus.

– Kylmähikoilua saattaa tapahtua, mutta sen ei pitäisi olla säännöllinen asia, päivystyslääkäri Erik Blutinger sanoo.

Kylmän hien iskiessä kannattaa ensitöikseen lämmittää kehoaan. Kuumeisena peiton voi joutua työntämään sivuun pian vilunväreiden kokemisen jälkeen. Mikäli kylmä hiki johtuu stressistä, kannattaa kokeilla esimerkiksi rentouttavia jooga- tai mindfulness-harjoituksia.

LUE MYÖS: Merkit, joista tiedät, että runsas hikoilu voi kieliä vakavasta terveysongelmasta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Health, Terveyskirjasto, Tiede, Medical News Today

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit