Jokainen meistä on joskus herännyt yöllä kuumuuteen, mutta jos heräät toistuvasti lakanat märkinä ja yöpaita hiessä, puhutaan yöhikoilusta. Syitä tähän unta häiritsevään vaivaan voi olla monia.
Yhdysvaltalaislääkäri Rob Danoffin mukaan yöhikoilu on melko yleinen vaiva, joka tyypillisimmin johtuu vaihdevuosista. Annals of Human Biology -tutkimuksen mukaan peräti 36 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista kertoo kärsivänsä yöhikoilusta.
Vaihdevuodet eivät ole kuitenkaan ainoa syy yöhikoiluun, vaan siitä voi kärsiä kuka tahansa sukupuolesta tai iästä riippumatta. Myös seuraavat syyt voivat olla taustalla, jos heräät toistuvasti yöpaita hiessä.
Olet sairastumassa
Jos elimistösi on taistelemassa sairautta tai infektiota vastaan, se voi oireilla yöhikoiluna. Yöhikoilu voi jatkua päiviä, jopa viikkoja ennen todellisen syyn, kuten flunssan puhkeamista.
Kilpirauhasen liikatoiminta
Yöhikoilu on yleinen oire kilpirauhasen liikatoiminnan yhteydessä. Jos yöhikoiluun liittyy myös laihtumista, tihentynyttä sydämen sykettä ja löysiä ulosteita, kannattaa asia käydä tarkistuttamassa lääkärillä.
Runsas alkoholinkäyttö
Alkoholi vaikuttaa etenkin runsaasti käytettynä sympaattiseen hermostoon, mikä puolestaan aiheuttaa yöhikoilua. Eräässä tutkimuksessa runsaan alkoholin käytön todettiin lisäävän yöllistä hikoilua etenkin vaihdevuosi-ikäisten naisten keskuudessa.
Sydänsairaudet
Yöhikoilu saattaa olla myös merkki sydänsairaudesta, sillä makuuasennossa sydän joutuu työskentelemään tavallista kovemmin, mikä saattaa aiheuttaa yöhikoilua.
Yöhikoilun ja sydänoireiden yhteys on todettu myös vuonna 2014 julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa korkeasta verenpaineesta tai diabeteksesta kärsivien todettiin kärsivän muita todennäköisemmin yöllisestä hikoilusta.
Lääkkeet
Danoffin mukaan yöhikoilu on yleinen sivuvaikutus monien lääkkeiden kohdalla. Näitä ovat tyypillisimmin masennus- ja hormonilääkkeet, mutta myös diabeteslääkkeet, jotka voivat laukaista yöhikoilua varsinkin silloin, jos henkilön verensokeri laskee liian alas.
Väärät petivaatteet
Joskus syy yölliseen hikoiluun voi löytyä lähempää kuin luuletkaan. Luonnollisia syitä yöhikoiluun voivat nimittäin olla myös liian korkea makuuhuoneen lämpötila tai liian paksu peitto.
Syöpä
Osa syöpätyypeistä, kuten imusolmukesyöpä ja krooninen leukemia, voivat aiheuttaa yöhikoilua. Jos kärsit hikoilun lisäksi muista oireista, kuten laihtumisesta, väsymyksestä ja suurentuneista imusolmukkeista, asia kannattaa käydä tarkistuttamassa lääkärillä.
Immuunijärjestelmäsi ei toimi kunnossa
Aitoimmuunisairauksisien aiheuttajana pidetään elimistön omaa, virheellisesti toimivaa immuunijärjestelmää. Yöhikoilu kuuluu monien näiden sairauksien, kuten nivelreuman ja keliakian oireisiin.
Voiko syövällä ja ravinnolla olla yhteys? Tästä keskustellaan videolla.
5:18
Lähteet: Women'sDay, Terveyskirjasto